Innovation at the World Expo 1851 - now
Naar aanleiding van de 34e Wereldtentoonstelling die dit voorjaar opent in Milaan, belicht Het Nieuwe Instituut van 26 april t/m 23 augustus het fenomeen in drie tentoonstellingen: Wat is Nederland, Tuin van Machines en GLAS. Terugkerende vraag in het programma is: onder welke condities komt innovatie tot stand, en welke rol spelen ontwerpers in dat proces? Lees meer
Wat is Nederland. 14 deelnames aan de Wereldtentoonstelling
26/04/2015 - 23/08/2015

Dutch pavilion World Expo Montreal, Canada, 1967. Architects: W. Eijkelenboom and A. Middelhoek. Photographer unknown. Collection National Archives of the Netherlands.
In de tentoonstelling Wat is Nederland schetst curator Stephan Petermann (AMO, de onderzoekscomponent van architectenbureau OMA) een overzicht van 14 Nederlandse bijdragen aan de Wereldtentoonstellingen sinds 1910. Wat is Nederland laat zien hoe de Nederlandse inzendingen steeds voortkwamen uit een samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven, ontwerpers en kunstenaars.
GLAS. Voertuig van vooruitgang
18/04/2015 - 23/08/2015

Glass Cow in the permanent exhibition of the German Hygiene Museum, 1967. Photo Richard Peter jun. Collection SLUB Dresden / Deutsche Fotothek
De tentoonstelling _GLAS _laat aan de hand van de lens (telescoop), de buis (röntgen) en de draad (glasvezel), zien hoe het eeuwenoude door mensen vervaardigde materiaal nog altijd onlosmakelijk verbonden is met vooruitgang en ontwerpers blijvend uitdaagt tot experiment.
Tuin van Machines
18/04/2015 - 23/08/2015

American Pavilion at Expo ’67 in Montreal, Quebec. Photo by Della Charlton.
De Hal van Machines was een belangrijk onderdeel van de vroegste Wereldtentoonstellingen: het was de plek waar de nieuwste vormen van mechanisatie aan het publiek werden gepresenteerd. Bijna anderhalve eeuw later presenteert Het Nieuwe Instituut nu de tentoonstelling _Tuin van Machines, _waarin gespeculeerd wordt over een nieuw ecosysteem waarin natuurlijke en kunstmatige wezens samenleven.
Rotterdamse Innovatiemarkt
03/06/2015 - 23/08/2015
Innovatieve ideeën worden niet alleen in Silicon Valley of in Tokio bedacht. Ook in Rotterdam en de omliggende regio worden jaarlijks tal van vernieuwende producten en diensten ontwikkeld. De tentoonstelling Rotterdamse Innovatiemarkt laat een zevental uiteenlopende innovaties zien die de afgelopen tijd in de regio Rotterdam zijn ontwikkeld. De innovaties komen uit de sectoren waarin Rotterdam excelleert, zoals Haven en Logistiek, Cleantech en Architectuur & Industrieel Ontwerp.
The Mansholt Letter
01/05/2015 - 31/10/2015
Op 1 mei 2015 opende in Milaan de 34e wereldtentoonstelling. Onder de titel Feeding the Planet. Energy for Life presenteert een gelegenheidscollectief van natiestaten, multinationals en hulporganisaties de toekomst van de mondiale agricultuur, voedsel- en energievoorziening aan een verwacht miljoenenpubliek. Voor Het Nieuwe Instituut en Slow Food aanleiding om het project The Mansholt Letter te initiëren.

Bouwplaats Wereldtentoonstelling Osaka, Japan, februari 1969. Fotograaf onbekend. Collectie Nationaal Archief.

Glazen Koe in de permanente tentoonstelling van het Duitse Hygiene Museum, 1967. Foto: Richard Peter jun. Collectie SLUB Dresden / Deutsche Fotothek

Amerikaans Paviljoen Expo 67, Montreal, Quebec. Foto Della Charlton

Condensator en een prisma voor projectie. Foto Franz Stoedtner. Collectie SLUB Dresden / Deutsche Fotothek

Nederlands paviljoen Wereldtentoonstelling Montreal, Canada, 1967. Architecten: W. Eijkelenboom en A. Middelhoek. Fotograaf onbekend. Collectie Nationaal Archief.
over de visie achter het Wereld Expo programma
Floor van Spaendonck, Het Nieuwe Instituut
over Soft Strategies
Ruben Jacobs