Who is We?
Het Nieuwe Instituut, commissionair van het Nederlandse Paviljoen tijdens de 17e Internationale Architectuurtentoonstelling - La Biennale di Venezia, presenteert Who is We?, de officiële Nederlandse bijdrage aan de biënnale. De biënnale is te bezoeken van 22 mei tot en met 21 november 2021.
Project
Zal Amsterdam in de toekomst voor overstromingen komen te staan, zoals die plaatsvinden in Venetië, of zal het Markermeer, de zee die in een zoet meer veranderde, net een Venetiaanse lagune worden? Shallow Waters onderzoekt de verstrengeling van ruimtelijke ordening en niet-menselijke biodynamica in door mensen gedomineerde gebieden. Het vergelijkt de hybride geografie van twee stedelijke delta's: het Nederlandse Markermeer-IJsselmeer en de Lagune van Venetië.
Het verhaal van de moeraswateren ontvouwt zich rond twee protagonisten van de ruimtelijke ordening: de Nederlandse dijk van basaltblokken en de Venetiaanse houten briccole (dukdalven). De een houdt het water tegen, terwijl de ander onder water de kanaalgrenzen aangeeft en veilige vaarroutes afbakent. Naast hun infrastructurele en juridische rol geven deze protagonisten ook een thuis aan een hele 'gemeenschap van op elkaar inwerkende soorten'. Samen vormen de mensen en niet-mensen die voortdurend in onderhandeling zijn met de ondiepe wateren een dynamisch maatschappelijk metabolisme. Ze tonen hun betrokkenheid door te graven, koloniseren, reinigen, overstromen, herbergen, voeden en stromen. Dit verhaal weerspiegelt de vooruitzichten van opkomend water en opkomend bio-immuniteitsbeleid en visualiseert de soms onzichtbare veelheid van schalen, gemeenschappen en praktijken.
Dit onderzoeksproject bevindt zich op het snijvlak van milieuwetenschap, kunst en geesteswetenschappen en combineert de gezamenlijke inspanningen van architecten en benthaal-aquatische biologen. Het project plaatst vraagtekens bij de heersende opvatting dat water een lege 'blauwe' ruimte is. Het herinnert ons aan de meervoudige populaties en het handelingspotentieel van water en aan de essentiële rol die het speelt bij het samenleven en de immuniteit van deze planeet.
Het project stelt de vraag: Hoe kunnen wij (mensen en niet-mensen) samenleven in ondiep water? Wat zijn de modderige ruimtelijke praktijken die eigen zijn aan deze omgeving? En welke rol kunnen de kennis en empathie van de vele levenssoorten onder dergelijke omstandigheden spelen? Stemmen uit de Nederlandse en Venetiaanse stedelijke delta's zijn verwerkt tot tekstuele beeldverhalen die via een tijdschrift en online worden gedeeld met het publiek. Het project wil aanzetten tot interdisciplinaire discussies en plaatst vraagtekens bij de menselijke dominantie ten opzichte van andere soorten. Shallow Waters is een oproep tot reflectie en nederigheid.
Shallow Waters is ontwikkeld door een multidisciplinair team bestaande uit Bureau LADA, Dr. Harm van de Geest van het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (IBED) van de Universiteit van Amsterdam, benthaal biologe Camilla Bertollini en microfotograaf Wim van Egmond.Haller Brun is verantwoordelijk voor het grafisch ontwerp van het magazine.
Biografie
Bureau LADA (Landscape, Architecture, Design, Action) is een multidisciplinaire studio die zich vooral richt op architectuur. Het bureau, dat in 2010 is opgericht door architect en pedagoog Lada Hršak, is momenteel actief in Amsterdam, Venetië en Caïro en verkent daar de capaciteit voor ruimtelijk denken in ontwerpstrategieën, gebouwde interventies, artistiek onderzoek en de toekomst van het onderwijs. Hršak geeft les aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam, de Gerrit Rietveld Academie en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (KABK). Het biënnaleteam bestaat uit Juliette Gilson, Lada Hršak, Zoe Panayi en Simone Spiga.