Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Virtueel CIAM Museum

Home

Remote Fieldwork: Between the Lijnbaan and Small Street

Dit 'veldwerk op afstand' probeert architectuurprojecten in de Rijkscollectie van het Nieuwe Instituut met elkaar te verbinden door middel van analyses van daadwerkelijk gebouwde ruimtes. Het onderzoek komt voort uit de wens om het archief als het ware opnieuw met de stad te verbinden, om zo ruimte als idee, te koppelen aan werkelijk geleefde ruimte. Op die manier wordt het mogelijk om een verhaal te vertellen over de oorspronkelijke intentie achter een architectonisch ontwerp, de manier waarop het is vastgelegd en hoe het gebouw uiteindelijk functioneert.

Winkelcentrum Small Street

De Lijnbaan werd ooit bewierookt als een triomf van moderne architectuur, geprezen door onder anderen stedenbouwkundig theoreticus Lewis Mumford. Tegenwoordig staat de Lijnbaan op de monumentenlijst en heeft het meerdere stadia van renovatie ondergaan.

Om de bijzondere kwaliteiten en omstandigheden van de Lijnbaan verder te onderzoeken, wordt de Rotterdamse winkelstraat naast een soortgelijk project in Johannesburg, Zuid-Afrika gelegd: het Small Street winkelcentrum. Het verschil in bevolkingsdichtheid, demografie en sociaal-economische omstandigheden tussen deze twee locaties kan haast niet groter zijn. Maar opvallend genoeg kent Small Street vergelijkbare typologische eigenschappen als de Lijnbaan – in het bijzonder het idee van een voetgangersgebied dat een reeks stedelijke blokken met elkaar verbindt.

Smartphones

Om een vergelijking tussen de twee winkelgebieden te kunnen maken is archiefmateriaal gecombineerd met social media-technologieën, zoals videobeelden en interviews die zijn vastgelegd met smartphones. De factor 'afstand' komt hierdoor op cruciale manier naar voren. Gedelegeerde onderzoekers zijn naar Small Street gestuurd om te filmen en met bezoekers te praten. Bing van der Meer, student architectuur aan de TU Delft en afkomstig uit Rotterdam, en architect Siwe Mathenjwa uit Johannesburg namen dit veldwerk op zich. Het eerste resultaat daarvan wordt hier getoond.

Jhono Bennett. Remote Fieldwork: Between the Lijnbaan and Small Street.

Jhono Bennett. Remote Fieldwork: Between the Lijnbaan and Small Street.

Jhono Bennett. Remote Fieldwork: Between the Lijnbaan and Small Street.

Jhono Bennett. Remote Fieldwork: Between the Lijnbaan and Small Street.

Jhono Bennett. Remote Fieldwork: Between the Lijnbaan and Small Street.

Jhono Bennett

Jhono Bennett is mede-oprichter van 1to1 – Agency of Engagement, gevestigd in Johannesburg. Zijn praktijkgerichte onderzoek en interesses worden gedreven door inclusieve ontwerpbenaderingen, ruimtelijke rechtvaardigheid, kritische positionaliteit en stadsplanning in Zuid-Afrikaanse steden. Bennett is een PhD-kandidaat aan de Bartlett School of Architecture in Londen in het kader van het Marie Skłodowska-Curie-project TACK, Communities of Tacit Knowledge in Architecture and It’s Way Of Knowing, dat wordt gecoördineerd door de ETH Zürich. Onderdeel daarvan is een onderzoeksdetachering bij het Nieuwe Instituut.

Jaap Bakema Study Centre

Remote Fieldwork is een project van Jhono Bennett, gerealiseerd als onderdeel van het door de EU gesponsorde project TACK: Communities of Tacit Knowledge in Architecture, in samenwerking met Dirk van den Heuvel en het Jaap Bakema Study Centre.

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.