Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Verrassende Vondsten uit de collectie

Home

Interventies

Studio Makkink & Bey, bureau voor vormgeving, toegepaste kunst en architectuur, verzorgt het ontwerp van de reeks archieftentoonstellingen Verrassende Vondsten. Zij plegen iedere editie een nieuwe ingreep in de voormalige vaste opstelling, waardoor de ruimte een vrijere plattegrond krijgt, die mogelijkheden biedt voor zowel de presentatie van de collectie als voor interventies van ontwerpers en kunstenaars.

Studio Makkink & Bey nodigt per editie drie ontwerpers, kunstenaars of architecten uit om zich te verhouden tot de inhoud en het tentoonstellingsmodel van iedere editie. Behalve de geselecteerde archiefstukken (Something Old) worden er elke editie drie werken gepresenteerd: een werkplek en bibliotheek voor een van de genodigde kunstenaars (Something New), een tweetal plaatsspecifieke installaties op basis van bruiklenen (Something Borrowed) en een interactief experiment (Something Blue).

Studio PLOTT

#5 Dressed by Achitects

Photo Studio PLOTT

In Dressed by Architects presenteert Studio PLOTT twee projecten: een façadegordijn en een werk onder de titel Flying Architect, waarin wordt samengewerkt met ontwerper Roos Meerman.

Lees meer

BuroBELÉN/18-11-81

#5 Dressed by Achitects

BuroBELÉN is de drijvende kracht achter het label 18-11-81, dat een fundamenteel andere benadering van kleding voorstaat dan die van de hedendaagse mode industrie.

Lees meer

Camiel Fortgens

#5 Dressed by Achitects

Shirt Camiel Fortgents. Photo Charlotte Brand

Camiel Fortgens geeft met zijn interventie As Is een vervolg op zijn eerdere project Paper Clothes. Zijn ontwerpen beschouwt hij niet als mode, maar eerder als een middel om te onderzoeken hoe de mens zich tot zijn kleding verhoudt. Hoe drukken we door middel van kledingstukken onze identiteit uit en welke invloed heeft de tijdgeest (mode) op de samenleving?

Lees meer

Lissa Zengerink

#4 Monumenten voor Vrede

Ontwerper Lissa Zengerink is tijdelijk 'bewoner' van Het Nieuwe Instituut. Vanuit de tentoonstellingsruimte werkt zij aan het ontwerp van een futuristisch monument. De basis daarvoor legde zij in een drie dagen lange dialoog met archivaris Alfred Marks. Met haar project 'Check Out These 17 Amazing Stories About Grief And Relief, What Happens Next Will Amaze You&' uit zij haar fascinatie voor een internetloze toekomst.

Lees meer

Philip Lüschen

#4 Monumenten voor Vrede

Kunstenaar Philip Lüschen ontwikkelde een installatie, waarmee op een interactieve wijze een verhouding tot het publiek wordt aangegaan. Lüschen maakt plaats specifiek werk, vermomt sculpturen als gebruiksvoorwerpen, en vat zijn tekeningen op als mogelijke scenario's voor het dagelijks leven. Met zijn interventie 'De Oorlogsromanticus Test' onderzoekt Lüschen de scheidslijn tussen verveling in tijden van vrede en de romantiek van het oorlogvoeren.

Lees meer

Yuri Veerman & Martijn Engelbregt

#4 Monumenten voor Vrede

Photo Janus van den Eijnden

Kunstenaar en ontwerper Yuri Veerman opent de tentoonstelling Monumenten voor Vrede met een plaatsspecifieke installatie van zijn verzameling 'Free T-shirts'. Veerman bestelde de T-shirts online waar ze worden aangeboden tussen de 'Free' bumperstickers en koelkastmagneten. Een industrie van opportunisme, verkleed als symbool van idealisme. Tevens selecteerde Yuri Veerman een werk van 'proceskunstenaar' Martijn Engelbregt (1972). Engelbregt vroeg mensen opnieuw contact te maken met de aarde door de aarde letterlijk de hand te schudden als uitdrukking van het belang van naastenliefde. Tijdens de opening van Monumenten voor Vrede droeg Yuri Veerman een korte tekst voor over zijn grootvader die mensen smokkelde tijdens de Tweede Wereld Oorlog.

Lees meer

Leon de Bruijne

#3 Nederland bouwt in baksteen

Beeldend kunstenaar Leon de Bruijne onderzoekt met zijn kinetische installaties de zin en onzin van spullen. Dagelijkse handelingen verheft hij tot hypnotiserende ritmes. Met een draaiend rad van stortkokers introduceert zijn werk het bouwlandschap dat de bezoeker in de kelder aantreft.

Lees meer

Harm Rensink

#3 Nederland bouwt in baksteen

Ruimtelijke vormgever Harm Rensink ontwikkelt installaties gebaseerd op ontspannings- en welzijnsrituelen. Zijn alternatief voor het 'schaften' is een poëtische rustplek die het midden laat tussen zandtapijt en warm zandbad. Tijdens de opening op 31 januari is de interactie van het publiek met de Bouwplaats sauna gefilmd. Deze beelden worden gedurende de expositite vertoond.

Lees meer

Govert Flint & Rodrigo Alves Azevedo

#3 Nederland bouwt in baksteen

Ontwerper Govert Flint bevraagt samen met choreograaf en mede bedenker Rodrigo Alves Azevedo wat de invloed van ruimte is op beweging en hoe een omgeving vorm krijgt als die ontstaat vanuit dans. In het in-situ experiment rondom de glazen cirkel in de kelder gebruikt Govert samen met een team van ontwerpers onder andere pre-fab materiaal om te reageren op de beweging van een danser, te bouwen, te bewegen, te bouwen enzovoort. De danser gaat op zoek naar nieuwe bewegingen, de ontwerper naar nieuwe vormen.

Lees meer

Afdeling Buitengewone Zaken

#2 Nachtvlinders

Photo Johannes Schwartz

Afdeling buitengewone zaken bestaat uit een zestal jonge ontwerpers/ingenieurs die zich bezig houden met de sociale impact van spullen en systemen. De voor- en achterkant van de dingen fascineert hen. Hun interventie in de tentoonstelling verwelkomt u op weg naar de entree. Een installatie van 'open' bordjes - iconen uit het nachtleven - die zij verzamelden bij diverse Rotterdamse winkeliers.

Lees meer

Maaike Fransen

#2 Nachtvlinders

Photo Johannes Schwartz

Door kostuum, kleding, performance en film verhaalt ontwerper Maaike Fransen over nieuwe werelden. Vanuit haar atelier in de Rosse buurt van Amsterdam ontwikkelt ze een reeks kostuums gebaseerd op en in samenwerking met 'de dames van lichte zeden'.

Lees meer

Filip Gilissen

#2 Nachtvlinders

Beeldend kunstenaar Filip Gilissen gebruikt de taal van de commercie om commentaar te geven op de cynische aspecten van globalisatie en consumentgedreven politiek. Door evenementen, optredens en installaties onderzoekt hij de one-liners van de spektakelindustrie. Voor _Nachtvlinders _maakte hij een neon animatie, geïnspireerd op een bestaand logo van Magic Rubens, die onvermoeibaar de sensatie van 'le moment suprême' herhaalt.

Lees meer

Aliki van der Kruijs

#1 Zomerdromen

Blueprint, Aliki van der Kruijs

Het concept van de zomer is geschetst in lucht, water en bloeiende natuur. Aliki van der Kruijs onderzoekt elementen in de aanwezige archieftekeningen en construeert een hedendaagse blauwdruk van het archief. De print komt tot ontwikkeling bij blootstelling aan zonlicht.

Lees meer

Zoro Feigl

#1 Zomerdromen

Zomer staat gelijk aan leven, staat gelijk aan beweging, staat gelijk aan de kinetische installaties van Zoro Feigl. Feigl vermaakt de hangende middenring tot een architectonische sculptuur.

Lees meer

Rogier Arents

#1 Zomerdromen

Grid, Rogier Arents

Rogier Arents legt zich toe op het visualiseren van wetenschap. Zien is geloven. Met zijn plotmachine onderzoekt hij een nieuwe schaal in zijn oeuvre als illustrator. Gedurende de tentoonstelling Zomerdromen ontwikkelt hij met viltstiften een grid van kleurschakeringen.

Lees meer

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.