Through Sounds
Werk-in-opdracht: ‘unbound echo’ door Aimée Theriot
In de tentoonstelling Ma Yansong. Architectuur en emotie is een interactieve audiovisuele installatie opgenomen die kunstenaar en componist Aimée Theriot speciaal voor deze gelegenheid heeft ontwikkeld. Geluid als ruimtelijk ontwerp verbindt ze aan de Chinese schilderkunsttraditie shanshui, een belangrijke inspiratiebron voor Ma en zijn bureau MAD Architects. Zoals bergen en waterpartijen in de gewassen inkttekeningen in elkaar overvloeien, zo suggerereert Theriot dat geluid, ruimte en herinnering zich eveneens zonder harde materiële grenzen tot elkaar verhouden.
unbound echo
Het werk unbound echo bestaat uit een installatie en een publieksprogramma dat de installatie voortdurend verandert. Echo’s, weerklank en resonantie zijn binnen dit project niet alleen geluidsincidenten; ze weerspiegelen volgens Theriot herinnering en transformatie. Het kunstwerk leeft en groeit bij de gratie van publieksdeelname en de interactie tussen zijn eigen materiaal, de architectuur eromheen en de bijdragen van bezoekers. Verschillende stemmen vullen de ruimte, galmen door elkaar en laten indrukken achter op hun omgeving. Aimée Theriot werkte voor het project samen met grafisch ontwerper Tjobo Kho, muzikant en geluidskunstenaar Stijn van Beek en kunstenaar Clara Rojas.
Een gemeenschappelijke compositie
De eerste publieksbijeenkomst in het kader van de werkopdracht is een workshop. Op 5 juli 2025 oefenen deelnemers gezamenlijk in ‘belichaamd luisteren’ en geïmproviseerd geluidmaken. Ingegeven door voorbeelden van herhaling, weerklank en ruimtelijke interactie uit het bureau-archief van MAD, componeren ze in de loop van de workshop een gedeeld muziekstuk.
Over Through Sounds
Nieuwe Instituut nodigde Theriot uit in het kader van het doorlopende onderzoeksproject Through Sounds. Met Through Sounds verkent de onderzoeksafdeling van het Nieuwe Instituut geluidscultuur als domein voor ruimtelijk en sociaal ontwerp. Geluid brengt ons bij elkaar, maakt ontmoetingen mogelijk en geeft ons toegang tot gemeenschappen en ruimten waaruit nieuwe subculturen voortvloeien. Waar we luisteren is verbonden met fysieke, sociale, politieke en sociaal-economische structuren, die we samen ‘luisterinfrastructuur’ noemen. Deze luisterinfrastructuur helpt ons met het begrijpen waar en hoe we toegang hebben tot geluid en hoe mensen gemeenschappen vinden door middel van muziek.
Over Aimée Theriot
Aimée Theriot is opgeleid als componist en experimenteel musicus. Intussen bestrijkt haar praktijk fluïde combinaties van disciplines als geschreven tekst, installaties, theoretisch onderzoek, muziek en de samenstelling van projecten. Haar fascinatie voor klank en trillingen vormt de kern van alles wat ze doet, waarbij ‘luisteren’ niet alleen een werkwijze is, maar evengoed de bestemming kan zijn die je de wereld beter leert begrijpen. Ze bouwt met haar werk voort op elementen uit ambient en vrije improvisatie. Aimée Theriot woont en werkt in Amsterdam.