Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

The Hoodie

30 november 2019 - 22 augustus 2020

Home

Marcel van den Berg - Blessed

Het Nieuwe Instituut heeft beeldend kunstenaar Marcel van den Berg uitgenodigd om een autonoom werk te maken dat in augustus op de Rotterdamse metrostations te zien zal zijn en waarin hij zijn visie op Black Lives Matter deelt met het reizende publiek. Dit kunstwerk in de openbare ruimte biedt reizigers een moment om te reflecteren op wat de beweging voor henzelf betekent.

Het werk 'Blessed' van Marcel van den Berg is te zien in de Rotterdamse metrostations Dijkzicht, Blaak, Centraal, Zuidplein, Wilhelminaplein, Schiedam Centrum en Kralingsezoom. Van 1 augustus t/m 31 augustus 2020.

Het uitgangspunt van Marcel van den Bergs werk is een speech die muzieklegende Prince tijdens de Soul Train Music Awards in 2000 gaf, met een krachtige boodschap aan het publiek om stil te staan bij de diepere betekenis van het woord minderheid en om zo bewustzijn hiervoor te creëren. Wat is de rol van de onderdrukker en wat die van de onderdrukten?

Kun je jezelf voorstellen?

Yes, mijn naam is Marcel van den Berg, beeldend kunstenaar en ik werk in de Bijlmer, Amsterdam. Mijn praktijk bestaat voornamelijk uit tekenen, schilderen en een beetje keramiek. Daarnaast werk ik soms als freelance chefkok en bouw ik graag pop-up restaurants in tentoonstellingsruimtes met vrienden. Af en toe dj ik met vinyl op feestjes.

Wat is het verhaal achter het werk op de abri-schermen in de Rotterdamse metro?

Het werk op de abri's is gebaseerd op een quote van Prince, waarin hij tijdens het in ontvangst nemen van de Artist of the Decade Award in 2000, zich uitspreekt over 'the rules of the Game'. Prince refereert hier aan de dominante positie van de muziekindustrie ten op zichte van artiesten. Ik heb geprobeerd die speech in essentie te reproduceren.

Op welke manier wil je met jouw werk de dialoog aangaan met het publiek?

Over het algemeen is mijn werk onderdeel van een dynamisch proces wat bestaat uit werk laten zien, maken, vernietigen en opnieuw beginnen. Muziek is de benzine van mijn praktijk. In mijn ogen was Prince zijn tijd ver vooruit met zijn speech. Hij gaf het publiek zijn visie op moderne slavernij. Genoeg mensen voelen zich gevangen in systemen waar ze onderdeel van moeten zijn om mee te draaien in de maatschappij. De boodschap die ik wil meegeven is pure empowerment. De mogelijkheid om de reiziger een gevoel van kracht, van autonomie mee te geven. Wat een kunstenaar ervaart in het proces van creëren. De enige voorwaarde is dat de reizigers 7 seconden de tijd nemen om 'm te lezen

Wat betekent Black Lives Matter voor jou persoonlijk?

Persoonlijk vind ik het pijnlijk dat er zoiets nodig is als Black Lives Matter; waarom moeten Zwarte mensen uberhaupt aangeven dat hun leven van belang is? Racime is in mijn ogen een aangepraat verschijnsel om verschil te kunnen maken tussen onderdrukker en onderdrukte. Een misplaatst superioriteitsgevoel om de macht te houden waar deze zich sinds eeuwen bevindt. Mijn werk wordt sterk beinvloed door de Hiphopcultuur. Veel thematiek uit de BLM beweging ken ik al jaren uit deze muziek. Het geluid is enkel versterkt en het lijkt alsof er meer mensen open staan om te luisteren.

Marcel van den Berg, 'Blessed' (2020)

Het verleden, heden en de toekomst - welke tijdgeest heeft het meeste invloed op jouw werk?

Het nu is leidend. Het heden is vaak niets anders dan een herhaling van het verleden. Sommige waarheden zijn tijdloos. Ik recycle teksten van songs die me raken, schilder covers van albums die me geïnspireerd hebben en werk abstract als ik voel dat het nodig is. In al deze acties zie ik de relevantie voor het heden. Tijdsgeest is slechts context.

Wil je verder nog iets delen?

Ik hoop dat de gemaakte beelden bijdragen aan een toekomst waarin niet alleen Zwarte cultuur wordt gewaardeerd om zaken als muziek, mode of eten maar het respect geeft aan de mensen die bijdragen aan en onderdeel zijn van deze cultuur. Of dat nou op een wit kantoor op het Weena is, de spoelkeuken in een Michelinrestaurant of de Hogeschool Rotterdam, whatever...
You matter and you are blessed!

Het werk Blessed van Marcel van den Berg is te zien in de Rotterdamse metrostations Dijkzicht, Blaak, Centraal, Zuidplein, Wilhelminaplein, Schiedam Centrum en Kralingsezoom. Van 1 t/m 31 augustus 2020.

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.