Menu

Zoeken

Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut
Huis SonneveldNieuwsEventsNu te zien
Koop ticketsEN

Zoeken

Huis Sonneveld

Koop ticketsEN

The Energy Show

home

Installaties

In de periode dat Het Nieuwe Instituut zich buigt over de relatie tussen zon, zonne-energie en -technologie, ontwerp en de mens, zijn er op verschillende plekken in en rond het gebouw voorbeelden van zulk solar design te zien.

Naast tentoonstellingen _The Energy Show _en _The Solar Biennale _drijft er bijvoorbeeld een installatie in de vijver en de entreehal, hangt er een sculptuur in de foyer en staat er een kiosk op het buitenvlonder. Het instituut verkent hiermee vragen over energie, esthetiek, design en duurzaamheid in samenwerking met kunstenaars, ontwerpers en innovatieve partners uit het bedrijfsleven.

Afbeelding met dank aan het Museum of Solar Energy

Afbeelding met dank aan het Museum of Solar Energy

Een nieuw leven voor tweedehands zonnepanelen

Vanaf september 2022 drijft er een kunstmatig eilandje in de vijver van Het Nieuwe Instituut. Het voorziet de lichtbak in de entreehal met zonne-energie van stroom. De speciale installatie wordt ter gelegenheid van de tentoonstelling _The Energy Show _aangelegd en is gemaakt van tweedehands zonnepanelen.

Op meer dan 1,6 miljoen huizen in Nederland liggen zonnepanelen. Ze maken een steeds belangrijker deel uit van de Nederlandse elektriciteitsvoorziening. Wanneer verouderde panelen van daken af komen, worden die meestal vernietigd omdat het lastig en duur is om ze te in hun geheel te recyclen. Volgens specialisten is dat een tikkende milieutijdbom waarbij kostbare materialen verloren gaan, terwijl afgedankte zonnepanelen vaak nog jaren zouden kunnen meegaan.

Online platform ZonNext wil graag iets aan doen aan die onnodige sloop. De stichting fungeert als een 'weeshuis voor zonnepanelen' en verbindt mensen die op zoek zijn naar gebruikte zonnepanelen aan aanbieders. Je kunt er panelen doneren en adopteren, om zoveel mogelijk zonnepanelen te redden van de shredder en opnieuw in te zetten. Voor het eilandje in de vijver werken ZonNext en Het Nieuwe Instituut samen met HR Premium Parts, een online vakhandel die gespecialiseerd is in revisie van verwarmings- en zonne-energie-onderdelen en met Profloating, een bedrijf dat voor de meest uiteenlopende toepassingen modulaire drijvende zonnecentrales ontwikkelt.

Met dank aan ZonNext, __HR Premium Parts en Profloating.

Bert Schoeren, 'Mobile 5.1', Inspiratie Centrum Grevelingen, NL. Afbeelding met dank aan de kunstenaar

Bert Schoeren, 'Mobile 5.1', Inspiratie Centrum Grevelingen, NL. Afbeelding met dank aan de kunstenaar

Bert Schoeren, _Always, the Sun_

Industrieel ontwerper, tentoonstellingsmaker en beeldend kunstenaar Bert Schoeren is gefascineerd is door wat hij de 'ontspannende chaos' van natuurverschijnselen noemt: de schoonheid die mensen geneigd zijn te zien in de onvoorspelbare bewegingen van ritselend blad, knetterend haardvuur, kabbelende zeegolven en wolken die voorbij drijven. Het is die beweging waarmee zijn kinetische sculpturen dankzij wind-, water- of zonnekracht geen moment het zelfde zijn. Voor de foyer in Het Nieuwe Instituut ontwikkelde hij de zonnemobiel _Always, the Sun. _Het is een sierlijke installatie die danst op zonnestralen: als er geen licht is staat de mobiel vrijwel stil maar 's ochtends komt hij langzaam tot leven. Dag in dag uit.

The Solar Energy Kiosk in Cognac, Frankrijk.

The Solar Energy Kiosk in Cognac, Frankrijk.

Cream on Chrome, _The Solar Energy Kiosk_

_The Solar Energy Kiosk _van ontwerpcollectief Cream on Chrome is een plek voor gesprekken over zonne-energie en ook om zonne-energie zichtbaarder te maken. De kiosk verzamelt zonne-energie via fotovoltaïsche panelen en gebruikt deze om een sinaasappelpers te laten draaien. Hoe meer zon, hoe sneller nieuwe sinaasappels over de baan rollen en hoe vaker de sapcentrifuge aangaat- waarbij de ene vorm van energie (zonlicht) wordt omgezet in een meer zichtbare vorm (sap).

Hoeveel minuten zonlicht was er nodig om uw glaasje sinaasappelsap te maken? Dat kan variëren van minder dan 2 minuten per glas op het middaguur, tot bijna 60 minuten bij zonsondergang.

Lees meer over de kiosk op de Salone del Mobile en de Solar Ideas die ermee werden geïnventariseerd - NB. de termijn voor eigen inzendingen is gesloten.