Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Prix de Rome Architectuur 2018

Home

Het Nieuwe Instituut presenteert vanaf 19 oktober het werk van de genomineerden voor de Prix de Rome Architectuur 2018.

Alessandra Covini wint Prix de Rome Architectuur 2018

Architect Alessandra Covini (1988, Milaan) ontving op 18 oktober de Prix de Rome Architectuur 2018 uit handen van Minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in Het Nieuwe Instituut. Covini won de onderscheiding voor Amsterdam Allegories, een ontwerpvoorstel voor het Sixhaven-gebied in Amsterdam-Noord. Bij de prijs hoort een geldbedrag van 40.000 euro en een werkperiode in de American Academy in Rome. De Prix de Rome Architectuur wordt eens in de vier jaar uitgereikt aan een getalenteerde jonge architect, stedenbouwer of landschapsarchitect.

Alessandra Covini reageerde met Amsterdam Allegories op de fictieve opdracht van de jury voor het Sixhaven-gebied een niet-commercieel voorstel te ontwikkelen, dat van betekenis is voor de stad en door velen gekoesterd kan worden. Covini doet een voorstel waarbij de Sixhaven verandert in een ommuurde haven waarin eenentwintig eilanden ruimte bieden aan passerende bezoekers. Ook schetst zij scenario's waarbij de eilanden door de stad zwerven. Elk eiland refereert aan de specifieke eigenschappen en typologieën van de stad en de haven van Amsterdam. Door de eilanden te omkaderen, voegt Covini daar een nieuwe typologie aan toe. Het resultaat is een verfrissend plan dat nieuwe vormen van publieke ruimtes voorstelt en waar het plezier, de positieve energie en de humor van afspatten.

Alessandra Covini studeerde in 2014 af aan de TU Delft en startte haar zelfstandige beroepspraktijk wat leidde tot de oprichting van Studio Ossidiana in 2015. Zij rekent niet alleen de architectuur tot haar werkveld, maar zoekt ook het domein van de beeldende kunst en de vormgeving op.

Behalve Alessandra Covini waren Bram van Kaathoven, Katarzyna Nowak en het duo Rademacher de Vries voor de Prix de Rome genomineerd. Alle genomineerde projecten zijn bij Het Nieuwe Instituut te zien van 19 oktober 2018 tot en met 10 maart 2019.

Prix de Rome Architectuur 2018. Het Nieuwe Instituut. Photo Johannes Schwartz.

Prix de Rome Architectuur 2018. Amsterdam Allegories, Alessandra Covini. Photo Johannes Schwartz.

Prix de Rome Architectuur 2018. Amsterdam Allegories, Alessandra Covini. Photo Johannes Schwartz.

Prix de Rome Architectuur 2018. Vrijhaven, Katarzyna Nowak. Photo Johannes Schwartz.

Prix de Rome Architectuur 2018. Foundations, Rademacher de Vries. Photo Johannes Schwartz.

Prix de Rome Architectuur 2018. Nieuw-Atlantis, Bram van Kaathoven. Photo Johannes Schwartz.

Prix de Rome Architectuur 2018

De finalisten bogen zich de afgelopen maanden over een fictieve opdracht, toegespitst op het Sixhaven-gebied in Amsterdam. Waar de open oproep voor de eerste ronde zich richtte op een Low Pressure gebied in Oost-Groningen, concentreert de eindronde zich op High Pressure: een opdracht in een populaire stedelijke omgeving. Zij maakten een architectonisch voorstel voor het gebied bij de Sixhaven tegenover het Centraal Station in Amsterdam-Noord, een plan met een kritisch perspectief op Amsterdam in de 21e eeuw. De oplossingen voor deze locatie worden in de - door bureau Collective Works ingerichte - tentoonstelling gepresenteerd.

Op basis van de voorstellen voor het Sixhaven-gebied besluit de internationale jury wie de winnaar wordt. De jury voor de Prix de Rome Architectuur 2018 bestaat uit plaatsvervangend voorzitter Mels Crouwel (architect, partner Benthem Crouwel Architects), Frank Havermans (beeldend kunstenaar, ontwerper Studio Frank Havermans), Afaina de Jong (architect, eigenaar AFARAI), Oana Rades (architect, eigenaar Shift architecture urbanism), Ronald Rietveld (architect, partner RAAAF, winnaar Prix de Rome 2006) en Peter Cachola Schmal (directeur Deutsches Architekturmuseum).

De keuze voor de vier genomineerden is gemaakt uit een lijst van zesenzestig architecten, stedenbouwers en landschapsarchitecten die allen een plan instuurden in reactie op de eerste opdracht die zich toespitste op een landelijke locatie in Oost-Groningen. Onder de titel Low Pressure werden deelnemers uitgedaagd een interventie te ontwerpen voor het gebied rondom de dorpen Hongerige Wolf en Ganzedijk en de tussenliggende dijk. In aanvulling op de Prix de Rome tentoonstelling organiseert Het Nieuwe Instituut in Gallery 2 een tijdelijke pop-up presentatie met de inzendingen die binnenkwamen in reactie op de open call.

Over Prix de Rome

De Prix de Rome is de oudste en meest genereuze Nederlandse prijs voor architecten onder de 35 jaar en beeldend kunstenaars onder de 40 jaar. De winnaar ontvangt een geldbedrag van 40.000 euro en een werkperiode van drie maanden bij de American Academy in Rome. Sinds 2012 wordt de prijs georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds. De tentoonstelling benadrukt het belang van ontwerp en innovatie; kernbegrippen die centraal staan in alle activiteiten van Het Nieuwe Instituut.

Opdracht eindronde

Sixhaven, Amsterdam

De vier shortlist architecten werden gevraagd om een voorstel te doen voor het gebied bij de Sixhaven tegenover het Centraal Station in Amsterdam-Noord.

lees meer

Shortlist

De internationale jury van de Prix de Rome heeft vier architecten geselecteerd voor de shortlist van de Prix de Rome 2018.

lees meer

Eerste ronde

De eerste ronde - Low Pressure - was een open competitie die zich richtte op een specifiek landelijk gebied in de provincie Groningen.

lees meer

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.