Naast zijn letterlijke betekenis - namelijk die van een platte of vlakke vorm - heeft het woord 'platform' in de loop der eeuwen ook allerlei figuurlijke betekenissen gekregen. Het platform is een stabiele basis die het menselijk lichaam ondersteunt, beschermt en boven de grond verheft. Het creëert een bijzondere ruimte binnen een grotere ruimte: denk bijvoorbeeld aan de zeepkist, een podium of een forum. Telkens is deze fysieke ruimte de plek waar zich vervolgens het immateriële kan manifesteren. Via het platform worden ideeën gedeeld, beelden verspreid en voorstellingen gegeven. Ook in het digitale tijdperk duikt het woord weer in deze betekenis op: we spreken van platform technologie en het ontstaan van een platform maatschappij.
Deze reeks van vier tentoonstellingen doet verslag van het onderzoek naar een uiterst bescheiden platform en de manier waarop dat het menselijk lichaam met de omringende fysieke (en soms digitale) ruimte verbindt. In opeenvolgende installaties gaat het om de yoga mat, het badlaken, de tatami en het gebedskleed. Het onderzoek richt zich op de materiële en de symbolische betekenissen van deze platforms, zoals die af te lezen zijn aan hun geschiedenis en de manier waarop ze in verschillende culturen worden gebruikt. Hoewel het om vier vrijwel identieke objecten gaat, is hun betekenis duidelijk verschillend.
Yogamat
De mat, bedoeld tegen uitglijden, biedt het lichaam ook een platform dat zowel afstand tot de grond schept, als tot de lichamen van anderen.
Te zien van 11-06-2016 tot 14-07-2016.
Badlaken
Met het badlaken markeert de bezoeker van het strand haar of zijn plaats. Langs de kustlijn ontstaan patronen van verschillende badlakens, die per bezoekersgroep, locatie en tijdstip kunnen verschillen. Hoe ziet de geschiedenis van het strand eruit als het badlaken centraal staat?
Te zien van 14-07-2016 tot 13-09-2016.
Tatami
In de traditionele Japanse architectuur definieert de tatami de ruimtelijke verhoudingen en de interne organisatie van het woonhuis. De menselijke maat wordt weerspiegeld in dit modulaire platform, dat modernistische architecten in het Westen sterk heeft geïnspireerd.
Te zien van 13-09-2016 tot 21-11-2016.
Gebedskleed
Het gebedskleed isoleert de gebruiker van diens directe omgeving. Gericht op Mekka en voorzien van abstracte architectonische motieven verplaatst het gebedskleed de gelovige naar een andere, symbolische plaats.
Te zien van 22-11-2016 t/m 13-01-2017.
CuratorSophie Berrebi
OnderzoekMax Bouwhuis
Ruimtelijk ontwerpGabriel Ann Maher
Grafisch ontwerpChristine Alberts