Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Monumenten voor Vrede

Home

Internet Monument

Ontwerper Lissa Zengerink (1989) is tijdelijk 'bewoner' van de bunker van Het Nieuwe Instituut. Vanuit de tentoonstellingsruimte werkt zij aan het ontwerp van een futuristisch monument. De basis daarvoor legde zij in een drie dagen durende dialoog met archivaris Alfred Marks.

Met haar project 'Check Out These 17 Amazing Stories About Grief And Relief, What Happens Next Will Amaze You...' bevraagt zij wat een internetloze toekomst brengt. Is het een doemscenario of ontstaat er juist een idealistische wereld waarin we ons tempo aanpassen en meer oprechte relaties aangaan?

Als onderdeel van haar residentieprogramma nodigde Lissa Zengerink gasten uit in de expositieruimte om te speculeren over mogelijke toekomstscenario's. Samen met drie gasten ontwikkelde ze drie verschillende scenario's die een kijkje geven in deze post-apocalyptische wereld zonder internet.

Sander Manse (1991, NL) is een ontwerper en schrijver die onderzoek doet binnen het designgebied. In 'Drifting away from the empty net', vraagt hij zich af of het mogelijk is dat het internet zoals we dat nu kennen ooit sterft. En als dat gebeurd, wat komt er dan in de plaats? Sander onderzoekt de oorsprong van het internet en ontdekt een rijke, multidisciplinaire wereld vol kennis die vandaag de dag nog steeds relevant is.

Mocht het Internet ooit ineenstorten, zou onze wereld een totale chaos worden of zouden we ons bevrijdt voelen van de gouden kooi? Of misschien allebei? Matthijs Pontier (1985, NL) is als wetenschapper geïnteresseerd in de impact van technologie op de maatschappij. De documentaire 'Alice Cares', waar Matthijs nauw bij betrokken was won de NWO-KNAW Eureka- award voor communicatie in de wetenschap. Als lid van de Piraten Partij zet hij het ethisch debat voort over integratie van technologie, en het Internet in het bijzonder, in de maatschappij waarbij het welzijn van de mens centraal staat. In 'The Internet: a golden cage?' verkent hij de effecten die het Internet op ons dagelijks leven heeft, door zich voor te stellen wat er zou gebeuren als het Internet zou instorten.

Tamira Cahana (1990, CA) is een kunstenaar uit New York. Ze vraagt zich af of we de schok van de 'internet-apocalypse' wel kunnen verwerken als vleselijk wezen. Hoe zal ons network-based neuro-netwerk functioneren in een internetloze wereld? Tamira voorziet een doemscenario. De hersenen zullen moeten afkicken. Het lichaam volgt vanzelf iets later. De video 'H-215' geeft een dramatisch kijkje geeft in The Internet Cold Turkey Clinic. Een plek waar niemand echt lang wilt vertoeven.

De scenario's zijn te lezen in de expositie op de werktafel van Lissa Zengerink en op de website internet-monument.nl

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.