Monumenten voor Vrede
De Oorlogsromanticus Test
Met zijn interventie 'De Oorlogsromanticus Test' onderzoekt Lüschen de scheidslijn tussen verveling in tijden van vrede en de romantiek van het oorlogvoeren. Het woord oorlogsromanticus verbindt twee tegenstrijdige termen. Ook het publiek vormde twee fronten, zo bleek uit de bezoekersreacties die als onderdeel van Philip Lüschen zijn Oorlogsromanticus Test werden opgetekend tijdens de opening van de tentoonstelling Monumenten voor Vrede.
Hoe luguber het ook is, ik kan me er wel iets bij voorstellen,' knikte een man van middelbare leeftijd. Volgens een alternatief geklede jonge vrouw zijn het vooral de jongens die opgroeiden met avonturenromans, die in staat zijn op een romantische manier naar oorlog te kijken.
Een ouder stel weigerde de test te doen: 'Romantiek en oorlog gaan niet samen. Wie dat wel denkt is een fantast, en heeft maar een beperkt leven!' Een mannelijke vijftiger herinnerde zich vroeger door zijn ouders te zijn meegenomen naar een soldatenbegraafplaats. Hij leerde daarvan dat in iedereen een wolf schuilt.
Een dertiger die bij het maken van de test hoog scoorde, legde uit dat 'het is wat iedereen stiekem denkt, net zoals mensen ook denken dat ze een held kunnen zijn'. Een jong stelletje vond de test humoristisch. Een oudere vrouw die 'absoluut geen oorlogsromanticus wil zijn', durfde de test niet in te vullen uit angst toch als zodanig geïdentificeerd te worden.
Een meisje vertelde hoe haar oma vaak positief sprak over de oorlog. Het was een tijd van verbondenheid, van discretie, en van delen met vreemden die in hetzelfde schuitje zaten. 'Het zit in mannen om spanning nodig te hebben. Een jongen die toen zijn energie kwijt kon bij de ondergrondse, zou nu misschien het criminele pad op gaan.'
Een bejaarde man schrok van mijn vragen. 'Jij bent jong, jij weet er niks van.' Hij gaf toe nog altijd veel bezig te zijn met de oorlog. 'Ik kan het niet laten om films te kijken en boeken te lezen, met een mengeling van verwondering en afschuw. Als het nu oorlog zou zijn, zou ik direct een verzetsgroep oprichten. Maar wie kan ik vertrouwen?'
Reacties opgetekend door Tessa Velthuis