Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Internationaal Bezoekersprogramma

Home

Housing Futures: Aska Welford, Kavita Ramakrishnan, Cristina Goberna

Housing Futures was een workshop- en praatprogramma op 15 en 16 april 2022 dat volgde op het onderzoeksproject Architecture of Appropriation en werd georganiseerd in het kader van het begeleidende programma van de huidige tentoonstelling Designing the Social: Appropriation as Collective Resistance. In het verlengde van het onderzoek van Architecture of Appropriation bood Housing Futures, als hoogtepunt en afsluiting van een hoofdstuk van intensief onderzoek, mogelijkheden en ruimtes voor discussies over alternatieve manieren van wonen, waaronder toekomstige huisvestingsmodellen en de erfenis van kraken in Nederland in het licht van een aanhoudende huisvestingscrisis.

Het weekend ging ook in op de blijvende wens om opnieuw na te denken over hoe deze ruimtelijke, sociale en politieke strategieën gedocumenteerd en bewaard kunnen worden voor toekomstige generaties - waarbij wordt verder gebouwd op de vormen die in het project Architecture of Appropriation zijn gepionierd. Bijzonder opmerkelijk is de, tot dan toe, zorgvuldige samenstelling van een heterogeen netwerk van voorvechters van sociale huisvesting, activisten voor huisvestingsrechtvaardigheid, (voormalige) krakers, stedenbouwkundigen, architecten en archivarissen. Dit is te danken aan de 6 jaar lange inspanningen van Katía Truijen, Marina Otero Verzier en René Boer - in deze latere versie ondersteund door Setareh Noorani.

Aska Welford (VK) and Fran Edgerley (VK)

In de herfst van 2021 zijn Fran Edgerley en Aska Welford begonnen met het onderzoeksproject Mile Wide Inch Deep, waarbij ze projecten bezochten die zich richten op systemische problemen op lokale schaal in het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië, Frankrijk, Duitsland en Nederland. Ze bezochten wooncoöperaties, queer spaces, gemeenschapstuinen en lokale planologie initiatieven. Andere lopende samenwerkingen omvatten de collectieve bouw van een nieuwe queer space voor the Friends of the Joiners Arms in Londen.

Welford is een architectonisch werker gevestigd in Londen. Hen gebruikt textielsculptuur, gemeenschapsgericht onderzoek, experimentele fictie en arbeidsorganisatie om de kapitalistische, racistische en heteronormatieve processen die onze fysieke omgeving vormgeven te onderzoeken en te onderbreken. Hun professionele ervaring ligt in de sociale woningbouw, waar hen zich bezighoudt met het ontwerpen van eenheden en masterplanning: dit heeft geleid tot hun toewijding om te helpen bij het ombuigen en transformeren van de overheersende manieren waarop land wordt ontwikkeld en de wereld wordt gemaakt.

Edgerley is een interdisciplinair ontwerper, met haar werk kijkt ze kritisch naar de processen die onze sociale en fysieke omgevingen maken. Het werk van Edgerley richt zich op de mogelijkheden van collectieve en coöperatieve relaties die ontstaan door verschillende sociale, economische en architectonische structuren. Momenteel werkt ze aan de ontwikkeling van een nieuw sociaal centrum in Londen om de commodificatie van het land en eigendom daarvan aan te vechten. In de afgelopen 12 jaar heeft ze zich toegelegd op het vinden van manieren waarop kinderen en gemeenschappen invloed kunnen uitoefenen op de creatie van en het eigenaarschap over hun omgeving - door te reageren op systemische problemen via lokaal gewortelde projecten.

Cristina Goberna Pesudo (ES)

Cristina Goberna Pesudo (Barcelona-New York) is architect, criticus, spreker, curator, pedagoog, Fulbright Fellow en oprichter-directeur van (Fake Industries) Architectural Agonism, LA CIAH (Intelligence Cell of Architecture and Humanities), Epic Architecture en The Destitute Institute. Ze heeft een aantal eerste prijzen gewonnen in internationale competities zoals vier EUROPANs, NY American Institute of Architects (AIA) New Voices Award, The Architectural League Price Young Architects Forum, The Velodrome for the City of Medellín en was finalist voor onder andere het MoMA Young Architects Program, Guggenheim Helsinki en het Art Basel Pavillion.

Haar werk is gepubliceerd en tentoongesteld bij internationale biënnales (Venicce, Chicago, Lissabon, Oslo, Hong-Kong-Shenzhen, Istanbul, Buenos Aires etc.) en in verschillende musea (MoMa, Guggenheim etc.). Ze heeft tentoonstellingen gecureerd voor onder andere het CCA in Montreal en de Columbia University Rose Gallery. Als academicus was ze onder andere verbonden aan het MIT, Columbia University, The Cooper Union, Sydney UTS en The Royal College of Art. Ze is een promovendus aan de European Graduate School waar ze een dissertatie ontwikkelt in de afdeling Phylosophy, Art and Critical Thought over de architecturen van verlangen. Het Centre George Pompidou en het Chicago Art Institute hebben haar werk aangekocht voor hun permanente collecties.

Dr. Kavita Ramakrishnan (VK)

Dr. Kavita Ramakrishnan is docent geografie en internationale ontwikkeling aan de Universiteit van East Anglia. Ze is een stadsgeograaf die gespecialiseerd is in de ervaring van het erbij horen, informaliteit en het dagelijks leven in de marge. Haar onderzoek richt zich op twee aspecten: de beleefde ervaringen van uitzetting en hervestiging in India, en de opvang van vluchtelingen in Europese steden. Ze is geïnteresseerd in collectieve methodologieën als een manier om traditionele/koloniale vormen van kennisproductie te ontregelen. Haar werk is gefinancierd door de British Academy en gepubliceerd in tijdschriften als Antipode, CITY, Humanity en Contemporary South Asia.

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.