Hoi, ik ben een lijn..
Video door Jan Bijster in opdracht van Uitgeverij Rubinstein & Het Nieuwe Instituut, stem van Jan-Paul Schutten.
Lijnen vormen de hele wereld om ons heen. Het huis waarin je woont, de stoel waarop je zit en zelfs de letters waar je nu naar kijkt! Het leesboek Hoi, ik ben een lijn, geschreven door Behrang Mousavi en Jan Paul Schutten, neemt kinderen op speelse wijze mee langs een brede selectie stukken uit de architectuurcollectie. Met het doeboek Hoi, jij bent een ontwerper, gemaakt door Hanna Piksen en Annemiek Snelders, gaan kinderen in uiteenlopende opdrachten zelf aan de slag als ontwerper van de toekomst. Beide boeken zijn vormgegeven door Bob van Dijk. Ze zijn verkrijgbaar bij NAI Boekverkopers, in de boekhandel en online.
Hoi, ik ben een lijn
Door Behrang Mousavi en Jan Paul Schutten
De wonderbaarlijke architectuurverzameling van Het Nieuwe Instituut Aangenaam kennismaken: ik ben een lijn. En mag ik je ook voorstellen aan mijn soortgenoten? Mijn medelijnen en ik zijn er in ontelbaar veel soorten en maten. Soms zijn we kaarsrecht. Soms zijn we zo krom als een hoepel. Soms zijn we gestippeld. Soms zijn we onmogelijk. Soms zijn we zwart, soms zijn we wit. Soms zijn we alle kleuren daar tussenin. Maar altijd, altijd, altijd zijn we bij jou in de buurt. Kijk maar eens om je heen: overal zie je ons. Een wereld zonder lijnen is ondenkbaar.
Hoi, jij bent een ontwerper
Door Hanna Piksen en Annemiek Snelders
Alles om je heen is ontworpen, van je sokken tot de vloer onder je voeten. Dat betekent: het had er ook totaal anders uit kunnen zien, als iemand anders ze had bedacht. Komt dat even goed uit, want wist je al dat jij zelf de ontwerper van de toekomst bent? Dit boek staat vol met ontwerpvragen, om zelf of samen mee aan de slag te gaan. Plus een goede dosis inspiratie uit de architectuurverzameling van Het Nieuwe Instituut. Teken, bouw en denk erop los en ontwerp mee aan de toekomst!
Meer weten over hoe de boeken tot stand kwamen? Lees het interview met auteur Behrang Mousavi en projectleider Clara Stille-Haardt.
"Deze tekening is een ontwerp uit 1964 voor een stad van 350.000 inwoners. Het was bedoeld voor de uitbreiding van Amsterdam. Verkeer is voor de ontwerpers heel belangrijk: auto’s, fietsers, voetgangers en zweeftrams kruisen elkaar op verschillende hoogtes en sluiten op elkaar aan. De autoweg heeft wel veertien banen. Langs de wegen staan grote gebouwen van vijftien tot 40 verdiepingen hoog." Van den Broek en Bakema. Verkeersstraat in het uitbreidingsplan Pampus, 1964-1965.
"Hier zie je een ontwerp voor een tentoonstelling uit 1988 over Nederland in 2050. Verschillende architecten kregen de vraag hoe Nederland er tegen die tijd uit zou zien. Is er dan nog autoverkeer? Staat Nederland dan onder water? Hoe wonen we dan? Als de zeespiegel blijft stijgen en een groot deel van Nederland onder water komt te liggen zouden we misschien in zulke huizen kunnen gaan wonen. Dan laat je ’s ochtends niet de hond, maar de haai uit…" Moshé Zwarts. Ontwerp voor een lenswoning, 1988.
"Ja, lekker handig: een gebouw zonder deuren en ramen! Maar zo is deze tekening niet bedoeld. Dit is geen ontwerp van gebouwen om in te wonen. Het is een tekening van de schilder en ontwerper Theo van Doesburg om te laten zien hoe mooi een combinatie van kubussen en rechthoeken is. Dus zonder schuine daken, ronde muren, rare versiersels of wat dan ook. Deze eenvoud is heel typerend voor De Stijl." Theo van Doesburg. Volumestudie van een gebouwtje, 1922
De kunstenaar Theo van Doesburg kreeg de opdracht om een café van binnen te beschilderen. Het was een heel hip café waar je kon drinken, eten, dansen en films kon kijken. Bijna alle cafés waren in die tijd donkerbruin van binnen, maar Van Doesburg koos voor totaal andere kleuren, zoals je ziet. Hier zie je de vloer. De muren en meubels kregen dezelfde tinten. Overal om je heen was dus kleur. Zo stond je niet voor een schilderij, maar ín een schilderij… Theo van Doesburg Kleurontwerp voor de vloer van Ciné-dancing in de Aubette, Straatsburg; 1927
Uitgeverij Rubinstein
Auteurs Jan Paul Schutten, Behrang Mousavi, Hanna Piksen, Annemiek Snelders
Vormgeving boeken Bob van Dijk