Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Habitat: Expanding Architecture

18 oktober 2018 - 9 maart 2019

Home

Frits Palmboom

Stedenbouwkundige Frits Palmboom (1951) maakte in 1987 naam met zijn boek Rotterdam, verstedelijkt landschap. Dit boek was een geheel nieuwe interpretatie van de stedelijke morfologie van Rotterdam. Vanuit een historische analyse van de fysieke wordingsgeschiedenis van het stadslandschap liet Palmboom zien hoe een combinatie van de geologische ondergrond van de delta, de polderpatronen en de oorlogsschade van het bombardement samen met de moderniseringsmachine van grootschalig verkeer en havens had geleid tot het karakteristieke gefragmenteerde stedelijk weefsel van Rotterdam.

Frits Palmboom. Rotterdam, Verstedelijkt Landschap: Studie van morfologsiche patronen in Rotterdam, 1985. Bruikleen Frits Palmboom.

Frits Palmboom. Rotterdam, Verstedelijkt Landschap: Studie van de rivier, waterwegen, kreken en havens van Rotterdam in verschillende tijdsperioden, 1985. Bruikleen Frits Palmboom

Frits Palmboom. Rotterdam, Verstedelijkt Landschap: Studie van de verkeersstructuur, 1987. Bruikleen Frits Palmboom.

Frits Palmboom. Rotterdam, Verstedelijkt Landschap: Studie van verschillende waterwegen, stratenpatronen en verkavelingsrichtingen, 1985. Bruikleen Frits Palmboom.

Frits Palmboom.Toekomstige silhouet van IJburg gezien vanuit Durgerdam, 1995. Bruikleen Frits Palmboom.

Lezen van het landschap

Palmboom liet zich als student aan de toenmalige TH Delft inspireren door het werk van Pjotr Gonggrijp. Diens werk liet hem zien hoe tekenen een vorm van lezen van het landschap kan zijn. Palmboom maakte in 1973 een analyse van en ontwerp voor de verstedelijking van het gebied rond Alphen aan de Rijn, waarin de invloed van Gonggrijp goed is terug te zien. Gebaseerd op een minutieuze morfologische analyse ontwikkelde Palmboom een lineair verstedelijkingsmodel langs een OV-lijn, gebaseerd op cycli van groei en verandering.

Ook in het ontwerp van IJburg (1995-97), dat Palmboom samen met Jaap van den Bout maakte, gaat het om de samenhang tussen het grootschalige, door de mens gemaakte landschap van de polders en het IJsselmeergebied, en de fysieke morfologie van de nieuwe stadswijk van eilanden. Palmboom ontwierp een vocabulaire van overgangen tussen water en land met oog voor de relatie tussen mens en het weidse waterlandschap.

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.