For the Record
Het elfde eiland: Hoe video stille geschiedenissen activeert
Janilda Bartolomeu
Essay van Janilda Bartolomeu, oprichter en eigenaar van het filmproductiebedrijf The Creole Lens. "De afgelopen jaren, in mijn ontwikkeling als film- en videomaker, raakte ik gefascineerd door het idee van de metaforische lens. Deze fascinatie viel samen met mijn onderzoek naar de grotendeels ongedocumenteerde geschiedenis van de Kaapverdische eilanden."
Fireworks for Myself: Drake's Toosie Slide Music Video and The Politics of Going Viral
Jason King
De videoclip Toosie Slide van hiphop-superster Drake is een ruim vijf minuten durende sadboy reflectie op zielloze ruimtes vol pracht en praal maar ontdaan van leven. De video, die op 3 april jl. is uitgebracht, is een omstreden en als provocatief te ervaren statement over de Covid-19-pandemie. In dit essay gaat Jason King (universitair hoofddocent en hoofd Writing, History & Emergent Media Studies aan NYU) in op de manier waarop Drake tijdens een pandemie gebruik maakt van de virale eigenschappen van online video's ter promotie van zijn muziek en hoe de video problematische klassenverschillen en het onderscheid tussen binnen- en buitenruimtes in de ervaring van de Zwarte gemeenschap bevestigt.
Van TopPop tot Fata Banana. Nederlandse muziektelevisie in de jaren ‘70
Liselotte Doeswijk
In de jaren '70 werd er in live televisieshows, popprogramma's en muziektheater volop geëxperimenteerd en deze experimenten vormden de kiemen waaruit de videoclip ontsproot. Liselotte Doeswijk bespreekt in dit essay een aantal onderbelichte of onderschatte en vaak verloren gegane experimenten uit de Nederlandse televisiegeschiedenis zien.
MTV: Domesticity, Family and the End of Programming
Léa-Catherine Szacka
In het begin van de jaren 1980 begon Amerikaanse betaaltelevisiezender MTV (die oorspronkelijk Music Television heette) 24 uur per dag muziekvideo's uit te zenden voor een jong publiek. MTV programmeerde een ononderbroken reeks afleveringen gericht op een specifieke demografische groep - 12- tot 34-jarigen - en infiltreerde zo in de huiskamer en verstoorde daar de traditionele dagelijkse gezinsroutine. Een essay door Léa-Catherine Szacka.
On Hallyu & Halimos; The Evolution of Somali K-pop Fandom
Momtaza Mehri
Momtaza Mehri bespreekt de deelname van jonge Oost-Afrikaanse vrouwen aan de K-pop cultuur en hoe deze de onderlinge verbondenheid van digitale subculturen vanaf het midden van de jaren 2000 tot nu illustreert, aan de hand van iconische K-pop-video's. Dit essay was onderdeel van For the Record: K-pop Fandoms en Digital Diasporas, op 9 mei 2019 in Het Nieuwe Instituut.
Dyke Camp is Not (Quite) Iconic Queer Gender: Madonna & Prince versus Hayley Kiyoko and Janelle Monáe
Eliza Steinbock
Eliza Steinbock onderzoekt stijl, gebaren en queer iconiciteit in muziekvideo's van Madonna, Prince en recente videoclips. Deze lezing was onderdeel van For the Record: Performing Gender, op 31 januari 2019 in Het Nieuwe Instituut.
Screen Genealogies: From Optical Device to Environmental Media
Profs. Craig Buckley, Francesco Casetti, Rüdiger Campe, Yale University
Dit essay werd gepresenteerd door Craig Buckley (Assistant Professor, Department of the History of Art, Yale University) tijdens _Screen Spaces, a geography of moving image_, een lezingen- en tentoonstellingsprogramma over de relatie tussen video en de publieke ruimte in New York City op 1 december 2018.
Reading Justin
Guus Beumer