Benno Premsela Lezing 2015
In samenwerking met de Akademie van Kunsten organiseerde Het Nieuwe Instituut op zondag 1 november de Benno Premsela Lezing 2015. De Benno Premsela Lezing werd dit jaar gegeven door de Amerikaanse socioloog, architectuur- en designtheoreticus Benjamin Bratton.
Kunstmatige intelligentie krijgt een steeds vanzelfsprekender plaats in onze dagelijkse omgeving en beïnvloedt zo het menselijk handelen. Binnen afzienbare tijd zullen bijvoorbeeld zelfrijdende auto's het straatbeeld van de Smart City bepalen en zijn alle objecten in en buitenshuis onderdeel van het Internet of Things. Zoals de financiële flashcrash van 2010 heeft bewezen, wordt de mondiale economie door mensen maar in toenemende mate ook door zelfdenkende algoritmes aangestuurd. In zijn lezing bespreekt Benjamin Bratton hoe kunstmatige intelligentie de stad zal veranderen. Als de stad van de toekomst niet meer uitsluitend door en voor de mens wordt ontworpen, welke invulling geven we dan aan vakgebieden als architectuur, design, politiek en programmeren?
Benjamin Bratton is hoogleraar digital design op de European Graduate School in Saas-Fee, Zwitserland. Tevens is hij universitair hoofddocent beeldende kunst en directeur van het Centrum voor Design en Geopolitiek van de Universiteit van Californië in San Diego. Hij schrijft regelmatig over onderwerpen op het gebied van design, technologie en filosofie. In januari 2016 verschijnt bij MIT Press zijn publicatie The Stack: On Software and Sovereignty.
Na afloop reagereerden kunstenaar en wetenschapper Koert van Mensvoort en hoogleraar Architectuur en Stedenbouwgeschiedenis aan de TU Delft Carola Hein op Brattons lezing. Carola Hein is hoogleraar Architectuur en Stedenbouwgeschiedenis bij de faculteit Bouwkunde aan de Technische Universiteit Delft. Zij is opgeleid aan het Institut Supérieur d'Architecture de l'État La Cambre in Brussel en de Hochschule für Bildende Künste in Hamburg, waar zij ook promoveerde. Haar interesse gaat momenteel met name uit naar onderzoek van internationale netwerken en de overdracht van architectonische en stedenbouwkundige ideeën via deze netwerken. Kunstenaar en wetenschapper Koert van Mensvoort houdt zich bezig met nieuwe technologieën. Hij concentreert zich op het concept Next Nature: technologie is zo alomtegenwoordig, complex en autonoom dat we het als next nature, als natuur, zijn gaan ervaren. Van Mensvoort studeerde computerwetenschappen aan de Technische Universiteit Eindhoven en design aan het Sandberg Instituut in Amsterdam.
Integrale tekst lezing
De integrale tekst van de lezing van Benjamin Bratton.
Samenvatting lezing
Over kunstmatige intelligentie en steden. Samenvatting van de lezing van Benjamin Bratton.
Links
Een selectie van artikelen over de thema's: Smart City, Anthropocene, Internet of Things en veel meer
The Stack, MIT Press
In januari 2016 publiceert Bratton zijn nieuwe boek _The Stack: _On Software and Sovereignty bij de MIT Press.
Interview
Interview met Benjamin Bratton door Klaas Kuitenbrouwer (Het Nieuwe Instituut) begin 2015 het kader van de tentoonstelling Tuin van Machines_._
Partner: Akademie van Kunsten
De Akademie van Kunsten telt momenteel 35 leden uit de hele breedte van de kunsten. De Akademie heeft tot doel de stem te vertolken van de kunsten in de Nederlandse samenleving (inclusief de politiek) en het bevorderen van de interactie tussen de kunsten onderling, de kunst en de maatschappij en tussen wetenschap en kunst. De Akademie van Kunsten is een onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.