Architecture the Dutch Way 1945-2000
Op 15 oktober opende de Hermitage in St. Petersburg de eerste tentoonstelling in Rusland over Nederlandse naoorlogse architectuur. Aan de hand van tweehonderd stukken uit de collectie van Het Nieuwe Instituut te Rotterdam - foto's, tekeningen en maquettes - laat de tentoonstelling Architecture the Dutch Way 1945-2000 zien hoe Nederland na de oorlog vorm kreeg. Het ideaal van gemeenschappelijkheid maakte plaats voor meer diversiteit, als uitdrukking van een individualiserende samenleving. Een belangrijk thema is de maakbaarheid van de samenleving en het ontwerpen voor de 'gewone man', karakteristiek voor de Nederlandse naoorlogse architectuur en stedenbouw. Daarmee raakt de tentoonstelling aan overeenkomsten en verschillen met Russische architectuur.
Nederlandse architecten, kunstenaars en intellectuelen hadden in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw sterke relaties met hun Russische collega's. Na de Tweede Wereldoorlog vertonen de architectonische opgaven en resultaten, ondanks de verschillende politieke systemen waaruit ze voortkwamen, opvallend veel gelijkenissen. De wederopbouw na de verwoestingen van de oorlog, de massaproductie van de sociale woningbouw, en het toepassen van traditionele architectuurstijlen vormen overeenkomsten met de Sovjetarchitectuur tijdens het socialisme.
In de tentoonstelling komen ook thema' s naar voren als consumptie en massarecreatie, die na de oorlog in het West-Europese kapitalistische systeem een hoge vlucht namen. Door de recente introductie van een markteconomie vinden deze ontwikkelingen nu ook plaats in Rusland. Sinds de omarming van het kapitalisme nemen Nederlandse architecten actief deel aan de Russische architectuurpraktijk.
Uit de collectie van Het Nieuwe Instituut wordt werk getoond van onder andere Johan Niegeman, Van den Broek en Bakema, J.J.P. Oud, J.F. Berghoef, S. van Ravesteyn, G. Th. Rietveld, Piet Blom, H. Hertzberger, H. Th. Wijdeveld en H. Maaskant. Deze bruikleen uit de collectie, de grootste in de geschiedenis van het instituut, is aangevuld met werk van een aantal hedendaagse Nederlandse architectenbureaus, zoals MVRDV, Soeters van Eldonk Architecten, Mecanoo Architecten en UN Studio.
Conferentie
Op 16 oktober vond een conferentie plaats die de Nederlands-Russische relaties op het gebied van architectuur en stedenbouw tot het heden doortrekt. Onderwerpen waren onder andere de vooroorlogse Nederlands-Russische betrekkingen, de invloed van het Nederlandse Structuralisme op de Sovjetarchitectuur, en de huidige bouwpraktijk in Rusland, aan de hand van ervaringen van Nederlandse architecten in Rusland, zoals die van Erick van Egeraat en de Architecten Cie.
Nederland - Ruslandjaar 2013
Architecture the Dutch Way 1945-2000 is een samenwerkingsproject van Het Nieuwe Instituut en de Hermitage. Curatoren zijn Ellen Smit (Het Nieuwe Instituut), Ksenia Malich (De Hermitage) en Bart Goldhoorn (Uitgever Project Russia en curator van de Moscow Architecture Biennale). De tentoonstelling, georganiseerd in het kader van het Nederland-Ruslandjaar 2013, is van 16 oktober 2013 tot 12 januari 2014 te zien in de Hermitage in Sint-Petersburg.