Menu

Zoeken

Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut
Huis SonneveldNieuwsEventsNu te zien
Koop ticketsEN

Zoeken

Huis Sonneveld

Koop ticketsEN

Wiki edit-a-thon: vrouwelijke architecten

Vrouwen zijn nog altijd ondervertegenwoordigd in de architectuur en architectuurgeschiedenis, ook wanneer je kijkt naar lemma's in de gratis online encyclopedie Wikipedia. Met steun van Wikimedia Nederland en onder begeleiding van de Wikimedia-projectgroep Gendergap organiseert Het Nieuwe Instituut een schrijfmiddag rond vrouwelijke architecten om daar iets aan te doen. De 'edit-a-thon', oftewel schrijf- en redigeermarathon, is toegankelijk voor zowel beginners als ervaren schrijvers en kunsthistorische of bouwkundige voorkennis is geen vereiste.

4 september 2022 13:00 - 16:30

In de architectuur en architectuurgeschiedenis zijn vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd. Van de grofweg zevenhonderd architectenarchieven in de Rijkscollectie worden er bijvoorbeeld maar zesentwintig toegeschreven aan vrouwelijke architecten. Het Nieuwe Instituut wil architectuur- en ontwerpopvattingen in relatie tot de hedendaagse maatschappelijke context verbreden, ook wat betreft de vraag wie en wat er tot die disciplines gerekend kan, mag of moet worden.Om iedereen aan te moedigen meer te schrijven over vrouwen in de architectuur schrijft Het Nieuwe Instituut een schrijfwedstrijd uit. Er zijn twee categorieën; Beste artikel en Beste datastory! Win een geweldige prijs winnen, meer informatie over de wedstrijd is hier te lezen.

Tijdens de Feminist Assembly Month slaan het instituut en Wikimedia Nederland de handen ineen voor een marathonschrijfsessie waarin ontbrekende informatie over vrouwelijke architecten, ontwerpers en cultuurwerkers aan Wikipedia wordt toegevoegd. De archieven in de Rijkscollectie en boeken en artikelen in de bibliotheek vormen het uitgangspunt.