Wat is het Nederlandse landschap?
Schrijvers, dichters, denkers en ontwerpers vierden en ontleedden de rijkdom van het Nederlandse landschap ter gelegenheid van het verschijnen van het jubileumnummer van literair tijdschrift 'De Gids'. Een gesprek met schrijver en filosoof Dirk van Weelden en landschapsarchitect Adriaan Geuze onder leiding van Marten Kuijpers. Afgewisseld met voordrachten van de schrijvers/dichters Maria Barnas, Peer Wittenbols, Sasja Janssen en Maarten van der Graaff.
12 oktober 2017 20:00 - 21:30
Het Nederlandse landschap is van wezenlijk belang voor schrijvers en dichters. Ze ontlenen er inspiratie aan, gebruiken het in hun werk of onderzoeken het als bestandsdeel van een gedeelde identiteit. Maar dat landschap is sterk aan verandering onderhevig. Er is geen plek meer die ontkomt aan menselijk ingrijpen, elke vierkante centimeter is door mensen gevormd en gepland. Daarbij vervagen aloude grenzen tussen binnen en buiten, publiek en privaat, en cultuur en natuur, en verdwijnt zo ook langzaam de klassieke visie op stad en landschap als elkaar uitsluitende fenomenen. Stad en land raken meer en meer verweven.
Ter ere van zijn 180-jarig jubileum vroeg literaire tijdschrift De Gids, schrijvers en dichters zich van die verandering rekenschap te geven en essays en gedichten over het Nederlandse landschap te schrijven. Op donderdag 12 oktober wordt het jubileumnummer in Het Nieuwe Instituut gepresenteerd.
Adriaan Geuze
Adriaan Geuze (1960) is een landschapsarchitect en een van de oprichters van West 8. In 1990 maakte hij naam met een herontwerp voor het Rotterdamse Schouwburgplein en met het winnen van de Prix de Rome. Met West 8 maakte hij plannen voor Borneo en Sporenburg in het Amsterdamse Oostelijk Havengebied, het nieuwe Rotterdam Centraal Station en het nieuwe waterfront in Toronto. Ook geeft Geuze les aan tal van universiteiten in binnen- en buitenland.
Dirk van Weelden
Dirk van Weelden (1957) debuteerde in 1987 als schrijver, samen met Martin Bril. In 1992 ontving hij de Multatuliprijs voor zijn roman Mobilhome. Andere titels van hem zijn Tegenwoordigheid van geest (1989), Oase (1994), _Orville _(1997), Van hier naar hier (1999), _Looptijd _(2003). Zijn meest recente roman is Het middel uit 2007. Sinds 1999 is hij redacteur van De Gids.
Maarten van der Graaff
Maarten van der Graaff (1987) debuteerde in 2013 met de bundel Vluchtautogedichten bij uitgeverij Atlas Contact. In 2014 werd deze bundel met de C. Buddingh-prijs bekroond. Dood werk, zijn tweede bundel, verscheen in 2015 en werd twee jaar later bekroond met de J.C. Bloem-poëzieprijs. In 2017 verscheen zijn debuutroman Wormen en engelen. Hij publiceerde poëzie en proza in verschillende tijdschriften en is veel op de podia te vinden. Hij is redacteur en medeoprichter van het online literair tijdschrift Samplekanon.
Sasja Janssen
Sasja Janssen (1968) publiceerde de romans De kamerling (2001) en Teresa zegt (2005). Daarna volgden er drie poëziebundels (Papaver, Wie wij schuilen), waarvan de laatste bundel Ik trek mijn species aan (2014) werd genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. In het najaar verschijnt haar nieuwe dichtbundel Happy. 'Hoe moet ik leven?' is het thema in haar werk.
Peer Wittenbols
Peer Wittenbols (1965) is freelance-schrijver. Tot eind 2008 was hij als huisschrijver verbonden aan Toneelgroep Oostpool onder artistiek leiderschap van Rob Ligthert. Wittenbols schreef zo'n veertig toneelstukken, twee dichtbundels en een verhalenbundel. Zijn werk wordt gespeeld in onder meer Vlaanderen, Duitsland en Spanje.
Maria Barnas
Maria Barnas (1973) is dichter, schrijver en beeldend kunstenaar. Ze publiceerde drie romans, waarvan de laatste, Altijd Augustus dit jaar verscheen bij Van Oorschot. Haar poëziedebuut Twee zonnen (2003) werd bekroond met de C. Buddingh-prijs, en in 2009 ontving zij de J.C. Bloemprijs voor Er staat een stad op (2007). In 2005 verscheen Binnenzee, een wandeling in dichtvorm, en voor haar poëziebundel Jaja de oerknal (2013) ontving ze de Anna Bijns Prijs.
Lees meer
Hans Teerds - Woorden geven aan het landschap, Archined 17-11-2017
Landschap en interieur
Deze Thursday Night is onderdeel van de programmalijn Landschap en Interieur waarmee Het Nieuwe Instituut de veranderende wereld en de hiermee verbonden ruimten aan de orde stelt en onderzoekt, om te komen tot een herdefinitie van het begrip ruimte.