Waarde en zorg in design
Ontwerper Elisa van Joolen en Het Nieuwe Instituut presenteren de EVJ, een draagtas gemaakt van gebruikte plastic zakken die te leen zal worden aangeboden. In deze tweede editie van 'Design Dialogues' zal Van Joolen, samen met filosoof Patricia de Vries, ontwerper Karim Adduchi, ontwerper Baby Reni, journalist Lynn Berger en de ervaren tasverzorgers van Het Nieuwe Instituut, spreken over het zorgen voor dingen die niet van ons zijn, het toekennen van waarde aan wegwerpartikelen en het beantwoorden van de vraag: wat gebeurt er als een gewoon voorwerp iets wordt waarvoor we moeten zorgen? Met een bijdrage van archeoloog Maikel Kuijpers.
6 mei 2021 19:30 - 21:00
TNL Design Dialogues: Value and Care in Design
De 300 unieke draagtassen, de eerste museumtassen van Het Nieuwe Instituut, worden niet te koop aangeboden, maar kunnen door bezoekers gratis worden geleend. Wie er een leent, neemt de verantwoordelijkheid op zich voor de EVJ te zorgen: leners tekenen een leenovereenkomst waarin staat dat zij voor de tas moeten zorgen, foto's delen van hoe zij de tas gebruiken, en hem uiterlijk 6 november 2021 weer in moeten leveren bij Het Nieuwe Instituut zodat de tas kan worden gebruikt door een nieuwe verzorger.
De meeste spullen die mensen bezitten zijn gekocht, cadeau gekregen en soms gehuurd, maar iets lenen, er voor zorgen en het uiteindelijk weer terugbrengen, is minder gebruikelijk - en nog minder als het om een voorwerp gaat dat van een vreemde is geleend. Het idee achter de EVJ verwijst naar begrippen die misschien uit de mode, maar daarom niet minder belangrijk zijn: zorg, betrokkenheid, verantwoordelijkheid, onderhoud, vertrouwen en geldoverstijgende waarde.
De tassen kunnen geleend worden via de website van de EVJ.
EVJ campagne video. Beeld van de EVJ tassen door Anouk Beckers, Abel van Gijlswijk, Baby Reni en Elisa van Joolen. Grafisch ontwerp door Elisabeth Klement.
Elisa van Joolen
Elisa van Joolen is een ontwerper gevestigd in Amsterdam. Haar benadering van kledingontwerp wordt gekenmerkt door interventie- en reconfiguratiestrategieën. Van Joolens projecten geven vaak uitdrukking aan specifieke sociale contexten en benadrukken samenwerking en participatie. Ze leggen de relationele aspecten van kleding bloot en ondermijnen de achterliggende waardeproductieprocessen. Elisa van Joolen heeft haar bachelor (BA) behaald aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en haar master (MFA) aan het Parsons in New York. Ze was artist in residence bij IASPIS in Stockholm en Jan van Eyck Academie in Maastricht. Ze geeft les aan de Gerrit Rietveld Academie. Ze runt haar eigen studio en richtte daarnaast samen met Hanka van der Voet en Femke de Vries Warehouse op, a Place for Clothes in Context in Amsterdam.
Maikel Kuijpers
Maikel Kuijpers is hoogleraar Archeologie aan de Universiteit van Leiden. Hij bekijkt de mens vanuit het gezichtspunt van de materiële cultuur. 'Toon me je bezittingen en ik vertel je wie je bent' - maar dan op het niveau van beschavingen. Om de aarde leefbaar te houden, is het belangrijk dat we onze relaties en verbindingen met het materiële begrijpen. Materiele zaken en eigendommen zijn meer dan geculmineerde gehelen van natuurlijek hulpbronnen. Ze hebben een geschiedenis. Ze geven vorm aan onze fysieke omgeving, beïnvloeden ons gedrag en zijn op lange termijn bepalend voor de manier waarop we denken.
Patricia de Vries
Patricia de Vries is universitair docent Filosofie aan de Universiteit Maastricht. Haar werk bevindt zich op het snijvlak van filosofie, kunst en technologie. Ze verkent artistieke en maatschappelijke verbeeldingen van opkomende technologieën en de angsten die vaak aan onze relatie met deze technologieën ten grondslag liggen. Eerder werkte ze als onderzoeker en coördinator bij het Institute of Network Cultures van de Hogeschool van Amsterdam, als onderzoeker bij de Digital Asia Hub in Hong Kong en als gastwetenschapper bij de Chinese Universiteit van Hong Kong.
Karim Adduchi
Karim Adduchi is een illustrator en modeontwerper die opgroeide in de bergen van de Marokkaanse stad Imzouren. Hij verhuisde naar Spanje en voltooide zijn kunstopleiding aan de Universiteit van Barcelona, waarna hij naar Amsterdam verhuisde om zijn opleiding voort te zetten. Adduchi voelde zich geroepen om zijn persoonlijke verhaal en zijn erfgoed op een transparante manier uit te drukken en besloot om dit via de mode te doen. Zijn eerste collectie kreeg veel aandacht van de pers en zijn verhaal werd een voorbeeld van zelfexpressie en mondialisering. Een jaar na zijn eerste collectie werd hij gevraagd om de Amsterdam Fashion Week te openen.
Baby Reni
Baby Reni is het pseudoniem waaronder kunstenares en mode ontwerper Irene Ha actief is. Ze is groeide op in Nederland met beide Vietnamese ouders en behaalde haar diploma aan de Gerrit Rietveld Academie in 2020. In haar afstudeerproject Jetlegged - een portmanteau van de woorden jetlag en bootlegged - onderzoekt en bevraagt zich paradoxale zaken zoals haar westerse en zuid-oost Aziatische identiteit, de cross over tussen kunst en mode en manieren waarop mode wordt geproduceerd.
Lynn Berger
Lynn Berger is correspondent Zorgzaamheid bij De Correspondent. Ze schrijft over formele en informele zorg, wat zorg voor ons doet, en wat we nodig hebben om goed te kunnen zorgen.
Youngeun Sohn
Youngeun Sohn is een kunstenaar die momenteel gevestigd is in Amsterdam. In haar performatieve praktijk gebruikt zij haar lichaam, het lichaam van iemand anders, gebaren en arbeid om in het dagelijks leven in te grijpen. Youngeun heeft een Master of Fine Arts van Yale School of Art (2018) en was een artist-in-residence aan de Skowhegan School of Painting & Sculpture (2019) en de Jan van Eyck Academie (2019-2020). Ze heeft haar werk onder andere in het Museum of Contemporary Art in Detroit (2018) tentoon gesteld en heeft met haar werk opgetreden in het Chunui Technopark (2021), de Jan van Eyck's Windowsills (2020), de Robert Lehman Library in Skowhegan School of Painting & Sculpture (2019), de Robert B. Haas Family Arts Library (2018) en Pad Thai Restaurant (2018).