Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

XI. Staying With Modernity? (Dis)Entangling Coloniality and Architecture

In deze elfde editie van de jaarlijkse conferentie van het Jaap Bakema Study Centre staan we stil bij de ambiguïteit van moderne architectuur, met name in relatie tot uitbuitende koloniale praktijken, die haaks staan op progressieve, modernistische idealen. Met bijdragen van een diverse groep onderzoekers, bevragen we de verstrengeling van moderniteit, kolonialiteit en architectuur.

20 november 2024 08:00 - 21 november 2024 18:00

Download Proceedings

J.A. Brinkman en L.C. van der Vlugt. Van Nelle fabriek, Rotterdam, 1931. Fabriek voor de verwerking van tabak, koffie en thee. Fotograaf onbekend. Collectie Nieuwe Instituut, archief Tentoonstellingsraad, TENT p1

Onderzoekscases

Aan de hand van verschillende onderzoekscases, op uiteenlopende schaalniveaus en elk met hun eigen historische en ruimtelijke context, delen we een veelheid aan inzichten over deze thematiek. Lukt het ook om antwoord te krijgen op de vraag die we in de open oproep stelden? Moeten we moderniteit en modernisme achter ons laten, of de problemen juist opzoeken?

Keynote

Op donderdag 21 november sloten we deze editie van de de JBSC-conferentie af in gesprek met Rolando Vázquez Melken, Professor Post/Decolonial Theories & Literatures aan de Universiteit van Amsterdam. Samen reflecteren we op de onderwerpen die aan bod zijn gekomen tijdens de conferentie, en kijken we vooruit naar de toekomst van het archief en archiefonderzoek. Hieronder is de video-opname van de keynote te zien.

Video-opname van de keynote met Rolando Vázquez (University of Asmterdam) en gemodereerd door Alejandro Camos Uribe (TU Delft).

De conferentie vond op woensdag 20 november plaats op de TU Delft, en op donderdag 21 november in het Nieuwe Instituut in Rotterdam.

Het volledige programma (in het Engels) voor beide dagen vind je hier.

Jaap Bakema Study Centre

Het Jaap Bakema Study Centre is in 2013 opgericht als een bijzondere samenwerking tussen de TU Delft en het Nieuwe Instituut. Het programma is gericht op het intensiveren van de uitwisseling tussen architectonisch ontwerp, archieven, de academische wereld en tentoonstellingspraktijken, waarbij eigentijdse sociale vraagstukken worden gecombineerd met geavanceerd historisch en theoretisch onderzoek. Vanaf het begin was het voornaamste doel de zichtbaarheid en het gebruik vergroten van de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw die het instituut beheert.

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.