Rusland in de Nederlandse architectuur
Nederlandse architecten, kunstenaars en intellectuelen hadden in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw nauwe banden met hun Russische collega's. Zo vertrok de Nederlandse architect Johan Niegeman naar de Sovjet Unie om, geïnspireerd door de socialistische revolutie, een aandeel te leveren aan de bouw van industriestad Magnitogorsk. Sinds de omarming van het kapitalisme in Rusland nemen Nederlandse architecten weer actief deel aan de Russische architectuurpraktijk. Tijdens deze debatavond vertelden onder anderen architecten Erick van Egeraat, Paul de Vroom en Buro Moscow over hun ervaringen met de Russische ontwerp- en bouwpraktijk.
Dit programma vindt plaats naar aanleiding van de tentoonstelling 'Architecture the Dutch Way 1945-2000' van 16 oktober tot 12 januari 2014 te zien in De Hermitage in St. Petersburg. Meer dan 200 maquettes, foto's en tekeningen uit de collectie van Het Nieuwe Instituut tonen hoe Nederland na de Tweede Wereldoorlog vorm kreeg. Het ideaal van gemeenschappelijkheid maakte plaats voor meer diversiteit, als uitdrukking van een individualiserende samenleving. Een belangrijk thema is de maakbaarheid van de samenleving en het ontwerpen voor de 'gewone man', karakteristiek voor de Nederlandse naoorlogse architectuur en stedenbouw. Daarmee raakt de tentoonstelling aan overeenkomsten en verschillen met Russische architectuur.
'Rusland in de Nederlandse architectuur' trekt die relatie door naar de hedendaagse bouwpraktijk. Wat betekent de omwenteling in Rusland sinds 1989 voor de architectuur en stedenbouw met betrekking tot de maatschappelijke opgave, de kennis binnen de ontwerpende disciplines en de organisatie van de bouw? En hoe speelt de Nederlandse (westerse) architectuurpraktijk hierin een rol?
Programma en sprekers
Ellen Smit
Introductie op de tentoonstelling 'Architecture the Dutch Way 1945-2000', in de Hermitage. Hoe het verhaal van de naoorlogse Nederlandse architectuur verteld wordt aan de hand van archiefstukken uit de collectie. Ellen Smit is conservator van Het Nieuwe Instituut en curator van de tentoonstelling.
Bart Goldhoorn (tevens moderator)
'Rusland in de Nederlandse Architectuurgeschiedenis: de invloed van het Constructivisme 1920-1930 en 1975-1985'. Een inleiding op de geschiedenis van de Nederlands-Russische betrekkingen in de architectuur. Bart Goldhoorn is uitgever van het tijdschrift Project Russia en curator van de Moscow Architecture Biennale. Hij is tevens een van de curatoren van 'Architecture the Dutch Way 1945-2000'.
Talkshow onder leiding van Bart Goldhoorn met architecten en stedenbouwers over het bouwen en ontwerpen in Rusland, waarbij ook het publiek kan meepraten. Deelnemers zijn:
Erick van Egeraat is de meest bekende en ervaren Nederlandse architect in Rusland. Hij heeft meer dan 35 projecten ontworpen in Rusland, waarvan er vier gerealiseerd zijn en zes in aanbouw. Erick van Egeraat was in 1983 medeoprichter van Mecanoo. In 1995 begon hij zijn eigen bureau Erick van Egeraat associated architects (EEA), later designed by Erick van Egeraat. Het bureau groeide uit tot een internationaal bedrijf met 155 werknemers in vestigingen te Moskou, Londen, Boedapest, Praag en Rotterdam.
**Paul de Vroom**
De afgelopen jaren heeft Paul de Vroom veel ervaring opgedaan met woningbouwprojecten in Moskou - een sector die gedomineerd wordt door standaardoplossingen in hoogbouw. Paul de Vroom was tot 2013 partner bij DKV architecten en is nu zelfstandig architect in Rotterdam. Daarnaast doceert hij aan verschillende universiteiten en academies.
**KCAP **
Als geen ander Nederlands bureau heeft KCAP een praktijk in Rusland opgebouwd op het gebied van stedenbouw. Meest spraakmakend is het masterplan voor de stad Perm, dat lijnrecht inging tegen de gangbare stedenbouwkundige praktijk in het post-sovjet tijdperk. KCAP is in 1989 opgericht door Kees Christiaanse en heeft kantoren in Rotterdam, Zurich en Shanghai. Han van den Born van KCAP zal spreken over zijn ervaringen met werken in Rusland.
**Buro Moscow**
Olga Aleksakova komt uit Rusland en is cum laude afgestudeerd in Delft. Na en aantal jaren gewerkt te hebben bij OMA is zij teruggekeerd naar Moskou en heeft daar Buro Moscow opgericht. Als geen ander kan zij een vergelijking maken tussen de Russische en de Nederlandse architect.
Dit programma werd georganiseerd in samenwerking met DutchCulture, center for international cooperation, in het kader van culturele programmering van het bilaterale Nederland-Rusland jaar.
22 oktober 2013 21:30 - 23:30