Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Rondetafelgesprek #5: In kaart brengen

Het vijfde en laatste rondetafelgesprek in het kader van de Feminist Assembly Month draait om de manieren waarop we een veelheid en veelvormigheid aan feministisch erfgoed kunnen herkennen en voor de toekomst kunnen behouden. Archivarissen en onderzoekers van landelijke en internationale erfgoedinstellingen gaan in gesprek met woordvoerders van gemeenschappen waarvan de nalatenschappen op het moment worden gearchiveerd en met leden van informele grassrootsinitiatieven.

24 september 2022 14:00 - 16:00

Plattegrond Homomonument, 198?, ontwerp: Karin Daan. Bron: Archief Joop van Stigt, Collectie Het Nieuwe Instituut

Hoe breng je een beweging in kaart, met alle betrokkenen, initiatieven en gesprekken? Bestond er ooit een enkelvoudige feministische beweging of waren er talloze gelijktijdige initiatieven waartussen soms wel en soms geen sprake was van onderlinge dialoog? Op welke erfenissen bouwden zij voort? De feministische strijd voor verandering werd gevoed door uitwisseling met andere maatschappelijke bewegingen als het antifascisme, de kraakbeweging, de linkse studentenbewegingen door heel Europa en de transnationale solidariteitsbewegingen die zich verzetten tegen onderdrukking, apartheid en racisme. In de jaren zeventig en tachtig waren er in Nederland ontelbare groepen die ieder hun eigen tactieken gebruikten om op te komen voor hun rechten als vrouwen, maar ook als non-binaire en queer mensen, als trans mannen en trans vrouwen. Sommige initiatieven lieten zichtbare sporen na en andere niet.

Archivarissen en onderzoekers van landelijke en internationale erfgoedinstellingen gaan in deze r_oundtable_ in gesprek met woordvoerders van gemeenschappen waarvan de nalatenschappen op het moment worden gearchiveerd en met leden van informele grassrootsinitiatieven.

Ik wil graag deelnemen aan Rondetafelgesprek #5

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.