Richard Vijgen over datavisualisatie
17 september 2015 20:00 - 22:00
Hoe vertel je verhalen met data? In tijden van overvloedige stromen aan Open en Big Data, is het verwerken, interpreteren en visualiseren ervan urgenter dan ooit. Voor designers en kunstenaars vormen data een interessant, dynamisch materiaal waarmee zij sociale, culturele, politieke en economische patronen zichtbaar kunnen maken.
Data zijn zowel een research tool als een design product. Het resultaat is echter nooit geheel neutraal want altijd een kwestie van perspectief. Richard Vijgen ging in zijn lezing in op zijn praktijk als datadesigner en op de archiefinterpretatie die hij maakte op basis van de architectuurcollectie van Het Nieuwe Instituut. Aansluitend reflecteerden kunsthistoricus Hanneke Brier en mediatheoreticus Katia Truijen op zijn lezing. Deze Lecture Night was een samenwerking met de Master Design van de Willem de Kooning Academie en onderdeel van hun reeks 'Open Lectures'.
Aan de hand van vier projecten vertelde Richard Vijgen over het zichtbaar maken van het onzichtbare, het in kaart brengen van de digitale wereld, de digitale geschiedenis en de relatie met het fysieke.
_Architecture of Radio_ is een op Mark Wigley geïnspireerde iPad applicatie die de infosphere zichtbaar maakt. Deze is verkrijgbaar voor iOS en Android. Het project werd najaar 2015 gepresenteerd in ZKM, als onderdeel van de tentoontelling Infosphere.
De White Spots app is een tool die mensen bewust maakt van de elektromagnetische wolk waar wij in leven en vertellingen biedt over de toenemende dichtheid van de digitale wereld. De kaart maakt de White Spots - de schaarse plekken zonder verbinding met internet - zichtbaar en nodigt gebruikers uit om er echt of virtueel naartoe te reizen en die ervaring met anderen te delen. De lancering van de app staat gepland voor voorjaar 2016.
_The Deleted City_ is de digitale versie van Pompeï: een interactieve opgraving waarin je kunt dwalen door een episode van de recente online geschiedenis. Geocities bood de allereerste internetters een ruimte om hun eigen homepage te bouwen. Rond de eeuwwisseling had het tientallen miljoenen gebruikers met hun eigen pagina. In 2009, voordat Geocities voorgoed zou sluiten en verdwijnen is een digitale backup gemaakt.
Het Nieuwe Instituut vraagt kunstenaars, ontwerpers en onderzoekers om na te denken over de invloed en impact van het digitale archief in relatie tot haar analoge voorloper het papieren archief. Richard Vijgen beet met zijn interpretatie het spits af. De _Data Volume Explorer_ is een voorstel voor een ruimtelijke, interactieve zoekmachine voor iedereen die niet weet wat hij zoekt. Met een virtual reality-bril kun je tot verrassende vondsten komen.
Lees het interview met Richard Vijgen: Een landschap van dozen, of het archief als digitale speeltuin.
Richard Vijgen
Richard Vijgen is een onafhankelijk ontwerper en programmeur. In 2009 begon hij Studio Richard Vijgen, een ontwerpbureau voor hedendaagse informatiecultuur. Vijgen onderzoekt nieuwe strategieën om 'big stories in big data' te vinden. Hoewel zijn werk diep geworteld is in het digitale domein, zoekt hij altijd de verbinding met fysieke en sociale ruimtes. Zijn ontwerpen, interactieve installaties en visualisaties variëren in schaal van microscopisch kleine projecten tot architectonische constellaties.
Hanneke Brier
Hanneke Briër is docent design research (storytelling) bij de Master Design van de Willem de Kooning Academie. Daarnaast is zij onderzoeksleider Finding stories, telling stories binnen het lectoraat Image in Context van het kenniscentrum Kunst en Samenleving in Groningen. Brier verbindt in haar werk verschillende manieren van reflecteren op grafische strategieën. Haar interesse gaat uit naar de manier waarop de infographic en bepaalde editing technieken door ontwerpers worden ingezet om onderzoek te doen.
Katía Truijen
Katía Truijen is mediatheoreticus en werkt als expert bij Het Nieuwe Instituut (Research & Development). Ze schrijft over digitale cultuur, kunst en design en schreef eerder o.a. voor Museum Boijmans Van Beuningen (Design Column), Virtueel Platform, FIBER en The Institute of Network Cultures. Ze doceerde nieuwe media en online storytelling aan de Universiteit van Amsterdam en de Nederlandse Filmacademie. Daarnaast maakt ze muziek.
Archiefinterpretaties
Sinds 2014 vraagt Het Nieuwe Instituut onder de noemer Nieuwe archiefinterpretaties kunstenaars, ontwerpers en onderzoekers om na te denken over de invloed en impact van het digitale archief in relatie tot haar analoge voorloper het papieren archief. In een periode van twee jaar worden de uitdagingen en kansen van digitaal archiveren verkent. Richard Vijgen beet met zijn interpretatie het spits af.