(Re-)using structuralism
Een aantal structuralistische gebouwen zijn recent ingrijpend verbouwd om aan de eisen van de huidige tijd te voldoen. Tijdens deze discussieavond staat het hergebruik van structuralistische architectuur centraal. Onderzoekers, architecten, gebruikers, eigenaren en performers maken samen de balans op.
13 november 2014 20:00 - 22:00
Impressie door Sam Nemeth
Het Nederlandse structuralisme is een stroming in de architectuur die, in tegenstelling tot de technocratische planning van de wederopbouwperiode, ruimte vroeg voor de poëtische en emotionele kanten van architectuur. Dit 'verhaal van een andere gedachte' ging over een menswaardige architectuur die alle ruimte liet voor invulling door de gebruiker. De structuur vormde de spelregels, daarbinnen was alles vrij en aanpasbaar.
Een aantal structuralistische gebouwen is recent ingrijpend verbouwd om aan de eisen van de huidige tijd te voldoen. Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht bijvoorbeeld (1973-1979), en Theater De Flint in Amersfoort (1974-1977). En sommige structuralistische gebouwen hebben hun oorspronkelijke functie verloren en zijn (gedeeltelijk) leeg komen te staan. Denk aan o.a. het gebouw van Centraal Beheer in Apeldoorn, het Burgerweeshuis in Amsterdam en de Ministeries van Buitenlandse en Sociale Zaken in Den Haag. Zijn deze gebouwen inderdaad zo ontworpen dat een nieuwe gebruiker - in een ander tijdsgewricht en met een ander gebruikersdoel - zich de gebouwen eigen kan maken? Is succesvol hergebruik mogelijk en wat zijn aandachtspunten? En welke elementen zijn essentieel om het karakter van de gebouwen te behouden?
Tijdens (Re-)using Structuralism maakt Het Nieuwe Instituut de balans op, samen met onderzoekers, architecten, gebruikers, eigenaren en performers. Bezoekers kunnen zich onderdompelen in het gedachtegoed van de structuralisten en dit toetsen aan de huidige staat van een aantal van hun gebouwen. Ervaringsdeskundigen geven hun visie en duiden de complexiteit.
Programma
20:00 Failed Architecture opent de avond met een optreden waarin zij de idealen van de structuralistische architecten confronteren met de actuele werkelijkheid waarin hun ontwerpen terecht zijn gekomen.
20:15 Discussie: Zijn structuralistische gebouwen geschikt voor hergebruik? Inleiding door Dirk van den Heuvel (Hoofd Jaap Bakema Study Centre)
Panel: Lara Voerman (SteenhuisMeurs), Rudy Stroink (Dutch Spring), Michiel van Iersel (Failed Architecture), Frans Benjamins (Architecten en en)
21:30 Ruimtelijke installatie met live beweging en muziek gemaakt door Space in Motion.
Gasten
Lara Voerman (SteenhuisMeurs)
Lara Voerman is binnen het bureau SteenhuisMeurs gespecialiseerd in de twintigste-eeuwse stedenbouw en landschapsarchitectuur. Recent werkte ze aan de waardestelling van het Amsterdamse P.C. Hoofthuis van structuralistisch architect Theo Bosch.
Rudy Stroink (Dutch Spring)
Rudy Stroink is al meer dan 30 jaar actief op het terrein van projectontwikkeling, architectuur, onderzoek en bouw en heeft in het verleden meer dan eens een lans gebroken voor hergebruik van Centraal Beheer in Apeldoorn van Herman Hertzberger.
Michiel van Iersel (Failed Architecture)
Als urbanist en curator werkt Michiel van Iersel op het snijvlak van kunst, architectuur en erfgoed. Speciaal voor deze avond analyseerde hij met het team van Failed Architecture het Burgerweeshuis, het Tripolis-complex en het Hubertushuis van Aldo van Eyck.
Frans Benjamins (Architecten|en|en)
Architecten|en|en zijn samen met diederendirrix architecten verantwoordelijk voor de verbouwing (oplevering 2015) van het multifunctioneel centrum 't Karregat in Eindhoven. Zij brengen de open structuur weer terug uit het oorspronkelijk ontwerp van Frank van Klingeren. Hij confronteerde de gebruikers zo direct met elkaar dat 'hinder' en daarmee ontmoeting tot stand kwam.
Space in Motion
Het multidisciplinaire initiatief SpaceInMotion bestaat uit Sebastian Janusz en Stephanie Lama, allebei architecten, denkers, musici, dansers. Het heeft speciaal voor Het Nieuwe Instituut de installatie Environment #03 samen met danser Tom Goldhand gemaakt (zie tweede video van Environment #1 onderaan pagina). De ruimtelijke installatie met live beweging en muziek is geïnspireerd op het thema van de avond.