Rendering Climate
19 december 2019 19:00 - 20:30
Rendering Climate verkent de manier waarop muziekvideo's aandacht besteden aan urgente milieukwesties, en kijkt naar lokale en wereldwijde verbeeldingen en visuele communicatiestrategieën op het gebied van kunst, activisme en journalistiek. Met presentaties van creative director en muzikant Tom Burke, en van schrijver en activist James Westcott (Extinction Rebellion Londen). Het programma gaat van start met de vertoning van From Here We Go Extreme (2019), een muziekfilm van Tom Burke. Het programma is in samenwerking met FIBER (Cartographies of the Vanishing Now).
Tom Burke
Tom Burke is muzikant, creative director en curator van live-ervaringen. Hij activeert nieuwe soorten samenwerkingen tussen praktijken op het gebied van theater, muziek, film en politieke filosofie. Hij cureerde en produceerde live-ervaringen voor het British Film Institute, XL Recordings, de British Council en het Nederlandse Nationale Opera & Ballet. Zijn band Citizens! toerde de hele wereld over en was live te zien op Glastonbury en South by Southwest, en in het Centre Pompidou en Palais De Tokyo. Tom Burke werkt vaak samen met zijn vrouw, de Chileense architect Carla Aldunate. Zij werken in Londen, Santiago en Amsterdam.
James Westcott
James Westcott is docent aan de Architectural Association in Londen (een unit in samenwerking met het in Brussel gevestigde collectief Rotor, gericht op hergebruikte materialen) en organiseerde voor de TU Delft een seminar over het Antropoceen. Hij is momenteel bezig met het ontwikkelen van film- en tv-projecten voor een Londens productiebedrijf en met de redactie van Countryside: A Report, een boek van Rem Koolhaas en AMO dat in 2020 door Taschen wordt uitgegeven. Hij was mederedacteur--ook hier met Koolhaas en AMO--van Project Japan (Taschen, 2011) en hoofdredacteur van de 2500-pagina's tellende publicatie Elements of Architecture (Taschen, 2018). Hij is auteur van When Marina Abramovic Dies: A Biography (MIT Press, 2010) en zijn essays over kunst, architectuur en cultuur verschenen onder meer in The Guardian, The New York Times, Aeon en Salon. Hij is lid van Extinction Rebellion in Londen.
FIBER
FIBER (Cartographies of the Vanishing Now) is een nieuw onderzoeks- en ontwikkelingsproject dat bevraagt hoe sensorische kunst, alternatieve cartografische methoden en audiovisuele strategieën ingezet kunnen worden om de realiteit in het tijdperk van ecologische catastrofe in kaart te brengen. FIBER onderzoekt het verband tussen de groeiende ecologische instabiliteit en de manier waarop we onze moderne wereld organiseren en vormgeven; het traceert de krachten die aan de milieuverandering ten grondslag liggen en geeft ons een nieuwe kijk op een adaptieve toekomst. COTVN wordt geleid door Jarl Schulp, Xandra van der Eijk, Mark IJzerman en een team van onderzoekers.
Screening: From Here We Go Extreme (2019)
De avond gaat van start met de vertoning van From Here We Go Extreme, een muziekfilm van Tom Burke. Hoe kunnen we, in een tijd die gekenmerkt wordt door allerlei extremen, leren van de ervaringen van gemeenschappen die in extreme omgevingen leven? Hoe kunnen zowel muziek als de middelen van de muziekindustrie worden ingezet om de toekomst van de mens aan het einde van de wereld te verkennen?
Het begin van From Here We Go Extreme is een krantenkop te zien, afkomstig uit The Guardian van 5/10/2018: "Met de stijging van de temperatuur worden de klimaatmonsters van de aarde losgelaten." In de context van het Anthropoceen, een geologische tijdperk waarin menselijk handelen directe impact heeft op het klimaat en het milieu, laat Tom Burke zich kritisch uit over het "vermonsteren" van het klimaat. Het 'klimaatmonster', een collectief figuur dat veelvuldig in de media verschijnt, stelt het klimaat voor als iets dat zich ver van ons vandaan afspeelt, in extreme omgevingen zoals woestijnen, regenwouden en ijskappen. Het houdt bovendien een dualistische scheiding tussen natuur en mens in stand. From Here We Go Extreme komt voort uit het langlopende onderzoek dat Tom Burke ontwikkelde met zijn vrouw, de Chileense architect Carla Aldunate, over de contrasterende geografische verbeeldingen van het globale noorden en het globale zuiden. In de film wordt het klimaat niet alleen opgevat als 'het weer', maar tevens als een wirwar van economische, industriële en culturele relaties.
Dit evenement is onderdeel van een uitgebreid programma in samenwerking met FIBER (Cartographies of the Vanishing Now), dat verkent hoe de aanhoudende ecologische crisis in film- en videocultuur wordt verbeeld. Dit is het eerste evenement in een reeks collectieve gesprekken over de verbeelding van ecologie en de audiovisuele methoden die we daarvoor kunnen gebruiken, om zo onze blik op de veranderende aarde te verruimen.
Kaartjes voor dit evenement zijn de hele avond geldig. Je kunt dus ook deelnemen aan Matter: Geological Filmmaking dat later op de avond, om 21.00 uur van start gaat.
For the Record
Dit programma is onderdeel van For the Record, een onderzoeksproject van Het Nieuwe Instituut over technologie, ruimtelijk ontwerp en vormen van representatie in hedendaagse videocultuur. Het event neemt de gedaante aan van een publieke opnamestudio en maakt typen van (video)productie zichtbaar die onze bemiddelde werkelijkheid vormt.
Thursday Bite
Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18:00 een lichte vegetarische maaltijd aan. Dinervouchers à ¬ 7,70 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.
Word Member
Word Member van Het Nieuwe Instituut en steun onze missie om het brede en veranderlijke speelveld van design te verkennen. Members hebben toegang tot een speciaal programma met inspirerende evenementen waarbij professionals elkaar ontmoeten. Wij nodigen hen uit mee te denken over de veranderende rol van design in technologie, economie, cultuur en maatschappij.