Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

reDesigning Affect Space

Tijdens deze aflevering van Thursday Night Live! worden de resultaten gepresenteerd van het publieksonderzoek 'reDesigning Affect Space'. Affect Space is een ruimtelijk concept dat wordt gebruikt om de wisselwerking te analyseren tussen de stedelijke openbare ruimte met zijn mobiele technologie en de emotionele intensiteit die wordt gegenereerd door bemiddelde en belichaamde uitwisseling.

5 september 2019 19:30 - 21:30

Beeld: JARD.

Het Affect Space-model beschrijft in feite nauwkeurig praktijken die zijn ontworpen door een avant-garde van technopolitieke actoren zoals IT-dienstverleners en overheden. De vraag waar het hier om draait, is hoe Affect Space kan worden omgevormd ten behoeve van een poëtischere, kritischere en open maatschappelijk betrokkenheid en hoe de ontwerpdisciplines kunnen participeren in het vormgeven van dergelijke alternatieven. Deze vraag is ook het uitgangspunt van de workshop reDesigning Affect Space (title to be confirmed) die op 6 en 7 september door JARD (de architecten Javier Argota en Rodrigo Delso) wordt gegeven bij Het Nieuwe Instituut.

De inleiding wordt verzorgd door de theoreticus Eric Kluitenberg, de bedenker van de term 'Affect Space'. JARD (de architecten Javier Argota en Rodrigo Delso) verkent vervolgens hoe niet-hiërarchische algoritmes uit het onderzoeksveld 'Automatisch Leren' kunnen worden toegepast op camera-observatie in de stad om de bewegingen van groepen in de openbare ruimte te analyseren. Ook gaat tijdens de workshop de digitale film Daily Life at a Crossing van de kunstenaars Esther Polak en Ivar van Bekkum in première: 'Deze video is een experiment in de ervaring van ruimte. Voor deze videofilm hebben we de virtuele visuele wereld waarover we dankzij Google Earth beschikken gecombineerd met een zelfgemaakte geluidsopname. Het geluid dat je hoort is opgenomen bij een gebouw op de kruising van de Martin-Luther-Strasse en de Hohenstaufenstrasse in Berlijn. We hebben uitgebreide stereofonische opnametechnieken gebruikt: het rechter kanaal is de zuidkant van het gebouw, de linker de noordkant. Tegelijkertijd is er een langzame beweging om de kruising te zien die is uitgevoerd met de huidige versie van Google Earth. De twee geluidskanalen en de video zijn gerelateerd zowel als ongerelateerd. Er gaapt en kloof en er is een verband.'

Eric Kluitenberg

Eric Kluitenberg is als theoreticus, schrijver, curator en docent actief op het snijvlak van cultuur, politiek, media en technologie. Hij is de hoofdredacteur van het online documentatieplatform Tactical Media Files van Tactical Media. Hij is als Research Fellow verbonden geweest aan het Institute of Network Cultures in Amsterdam en doceert momenteel cultuur- en mediatheorie voor het Interactive / Media / Design-programma van de Interfaculteit Kunstwetenschappen van de KABK in Den Haag

Van zijn hand verschenen onder meer The Book of Imaginary Media (2006); _Delusive Spaces: _Essays on Culture, Media and Technology (2008) en themanummers _van __Open! Platform for Art, Culture & the Public Domain, _met name 'Hybrid Space' (2006), '(Im)Mobility' (2011), 'The legacies of Tactical Media' (2011) en 'Techno Ecologies' (2012). Momenteel bereidt hij samen met David Garcia een internationale bloemlezing voor over tactische media die zal worden uitgegeven door MIT Press. Daarnaast houdt hij zich bezig met projecten als de edities drie en vier van het Next 5 Minutes Festival of Tactical Media (1999 / 2003); het net.congestion - International Festival of Streaming Media (2000); Debates & Credits - Media Art in the Public Domain (2002), de conferentiereeks Economies of the Commons (2008-2012); het ElectroSmog - International Festival for Sustainable immobility (2010); FREE!? - A One-Day Journey into the Cultures of Sharing (2013); Tactical Media Connections (2014-2017); het onderzoeksproject Technology / Affect / Space (T / A / S) (2016) en reDesigning Affect Space (2017 - 2019).

Architectenbureau JARD

JARD is een fysisch-digitaal architectenbureau waar dagelijks gemiddeld 13 uur 23 minuten en 54 seconden in een discontinue tijdruimte zonder onderbreking door officiële vakantieperiodes en met op de context van elk project toegesneden snelheid wordt gewerkt. De architecten Javier Argota en Rodrigo Delso Rodrigo Delso zijn opgeleid aan de Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Madrid (en afgestudeerd, respectievelijk, in 2014 en 2012) en werken momenteel als onderzoekers en docenten aan dezelfde universiteit waar ze zijn opgeleid. Aanvullend studeerden zij aan de Goldsmiths University (Londen, 2015), de Carnegie Mellon University (Pittsburg, 2016) en het Illinois Institute of Technology (Chicago, 2008).

Javier Argoto doet onderzoek op het gebied van de datavisualisatie, interactieve media en nieuwe technologieën toegepast op stedenbouw en architectuur binnen de onderzoeksgroep Hypermedia van de Universidad Politécnica de Madrid. Rodrigo Delso, een chronopaat (iemand met een tijdsbesefstoornis), is gespecialiseerd in kritisch theoretisch onderzoek naar de digitale dimensie van de stad. Hij werkt momenteel aan de ontwikkeling van zijn masterscriptie, ChronoPolis, waarmee hij onlangs een prijs heeft gewonnen in de Spaanse nationale Arquímedes-wedstrijd (2014) voor jonge onderzoekers. Argoto en Delso zijn de oprichters van JARD, het innovatiepedagogisch platform 100×10 en het masterprogramma in Architectonische Communicatie (MAca) van de Universidad Politécnica de Madrid.

PolakVanBekkum

Het kunstenaarskoppel Esther Polak en Ivar van Bekkum werkt samen onder de naam PolakVanBekkum. Hun werk is vooral gericht op landschap en mobiliteit. Zij zijn geworteld in de geschiedenis van de Nederlandse realistische landschapsarchitectuur, maar omarmen nieuwe technologieën om de persoonlijke beleving van de ruimtes van de hedendaagse stad en het hedendaagse platteland tot uitdrukking te brengen. Hun projecten zijn vaak gebaseerd op samenwerkingen met participanten - of dat nu mensen zijn, objecten, of zelfs de stralen van de zon. Het duo heeft overal ter wereld gewerkt en geëxposeerd, bijvoorbeeld op de Transmediale Berlin; in het Ars Electronica Center Linz; in het ZKM Karlsruhe; in Londen; in het iMAL Center for Digital Cultures and Technology in Brussel; in de Rento Brattinga Galerie in Amsterdam; in het Museu da Imagem e do Som de São Paulo; in Nairobi, Lagos, Marrakesh en Parijs, voor het Philadelphia Percent for Art Program en in Los Angeles en in Queensland. Enige van hun projecten en werken zijn Amsterdam Realtime; MilkProject; NomadicMILK, Souvenir Zeeland, Spiral Drawing Sunrise, Fronting Motion, AbstractView, 250 Miles Crossing Philadelphia, Once We Get There en A Collision of Sorts.

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night Live! een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18:00 een lichte vegetarische maaltijd aan. Dinervouchers à ¬ 7,70 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Word Member

Word Member van Het Nieuwe Instituut en steun onze missie om het brede en veranderlijke speelveld van design te verkennen. Members hebben toegang tot een speciaal programma met inspirerende evenementen waarbij professionals elkaar ontmoeten. Wij nodigen hen uit mee te denken over de veranderende rol van design in technologie, economie, cultuur en maatschappij.

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.