Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Recognition of Monuments

Een videovertoning en presentatie door Sumayya Vally en Wayne Modest over de erkenning, restitutie, en verwijdering van monumenten, in het bijzonder in Zuid-Afrika en Jamaica. Zijn deze patronen vergelijkbaar of maken ze deel uit van verschillende fenomenen? Dit is de vierde editie van 'Monument', een samenwerking met e-flux Architecture, waarin op zoek wordt gegaan naar de rol die monumenten--opnieuw--spelen in het mobiliseren en articuleren van de strijd om erkenning.

10 december 2020 19:30 - 21:00

Recognition of Monuments met Sumayya Vally en Wayne Modest. Inclusief Footnotes to Monuments by Counterspace (2020).

Monument is een samenwerking tussen Het Nieuwe Instituut en e-flux Architecture, met essay- en videobijdragen van onder andere The Black Archives, Vasyl Cherepanyn, Manuel Correa, Quinsy Gario, Arna Mačkić, Wayne Modest, Philipp Oswalt, Jorge Otero-Pailos, Robert Jan van Pelt, Valentina Rozas-Krause, Dima Srouji, Milica Tomić, Sumayya Vally, en Mabel O. Wilson. Van het neerhalen en verwijderen van standbeelden, tot wereldwijde controverses over omstreden en beladen objecten, gebouwen en landschappen, Monument onderzoekt de relatie tussen monumenten en onderliggende herdenkingsprocessen en -structuren.

Sumayya Vally

Sumayya Vally is de oprichter van Counterspace. Ze opereert momenteel tussen Johannesburg en Londen als ontwerper voor het Serpentine Pavilion 2020/20 Plus 1. In haar ontwerp, onderzoek en onderwijspraktijk zoekt ze naar uitdrukkingen voor hybride identiteit en omstreden gebieden. Ze ziet Johannesburg als proeftuin voor het vinden van speculatieve geschiedenissen, toekomstige archeologieën en ontwerptalen; vaak met de intentie om het onzichtbare te onthullen. Haar werk is vaak forensisch en put uit het generatieve karakter van het bovennatuurlijke, het eigenzinnige en het over het hoofd geziene in de geschiedenis.

Wayne Modest

Wayne Modest leidt het Research Center of Material Culture, onderdeel van het Tropenmuseum in Amsterdam, en is professor of Material Culture and Critical Heritage Studies aan de Vrije Universiteit, Amsterdam (VU).

e-flux Architecture

e-flux Architecture is een zusterplatform van e-flux, een archief en redactioneel project, opgericht in 2016, onder redactie van Nikolaus Hirsch, Anton Vidokle en adjunct-redacteur Nick Axel. Het nieuws, de evenementen, tentoonstellingen, programma's, tijdschriften, boeken en architectuurprojecten die geproduceerd en verspreid worden door e-flux Architecture beschrijven onderdelen van een kritisch internationaal discours over hedendaagse architectuur, cultuur en theorie. Sinds haar oprichting heeft e-flux Architecture een dynamisch internationaal programma van projecten en evenementen georganiseerd in samenwerking met toonaangevende instituties en architecten.

Still uit Footnotes to Monuments door Counterspace (2020)

lees meer

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.