Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Pioneers in Fashion: Better and Greener

10 maart 2016 20:00 - 22:00

Martijn van Strien. Foto Olya Oleinic

Het heersende systeem van de mode is verkwistend en vervuilend. Verschillende ontwerpers en bedrijven zoeken daarom naar een duurzamer alternatief. Maar gemakkelijk is dat niet. Lees het verslag van deze avond.

In een reeks presentaties komen uiteenlopende strategieën aan bod: van lokale textielproductie en creatieve recycling tot alternatieve ontwerpmethoden en nieuwe vormen van verkoop en pr. Met medewerking van Annemieke Koster (Enschede Textielstad), modeontwerpers Conny Groenewegen, Barbara Langendijk, Martijn van Strien en Anna Telcs (Not Just A Label). Vervolgens wordt het gesprek tussen sprekers en publiek geopend om collectief tot een actie-agenda voor een betere en meer duurzame mode te komen.

In samenwerking met Erasmus Universiteit, Willem de Kooning Academy, Creating 010, ClickNL Next Fashion en Glamcult.

What's Next

Deze Thursday Night is onderdeel van het programma What's Next? The Future of the Fashion Industry, dat bestaat uit een dagprogramma en een avondprogramma. Dit is het avondprogramma. Het is mogelijk om een combinatieticket te kopen voor de hele dag (het dagprogramma en avondprogramma) maar de twee programma's kunnen ook los van elkaar bezocht worden.

Tot 20.00 uur: Tijdelijk Modemuseum

Deze Thursday Night is onderdeel van het _Tijdelijk Modemuseum_. Voor deze gelegenheid zijn de tentoonstellingen vanavond tot 20.00 uur te bezichtigen. (Gratis toegang met onder andere de Museumkaart en de Rotterdampas.)

Thursday Night Dinner

Voorafgaand aan de Thursday Night serveren wij om 18.30 uur een maaltijd van verse, biologische producten in Het Nieuwe Café. Een kans om alvast van gedachten te wisselen met de sprekers, medewerkers en bezoekers van het avondprogramma. De maaltijd kost 17,50 euro, inclusief drankjes. Tot uiterlijk een dag van tevoren reserveren.

Conny Groenewegen

Conny Groenewegen werkt op het snijvlak van mode, technologie en design. In haar ontwerpen is de spanning tussen mechanisatie en handwerk, industrie en ambacht duidelijk zichtbaar. Voor de installatie _Fashion Machine_ op de derde verdieping van Het Nieuwe Instituut verknipte ze talloze fleece truien en zette ze het zo verkregen polyethyleen garen op spoelen. De enorme hoeveelheden maken de schaal van de fast-fashionindustrie voelbaar, terwijl het banale materiaal ter plekke een nieuwe vorm en een haast activistische uitstraling krijgt.

Annemieke Koster

De textielramp in Bangladesh was voor Annemieke Koster de aanleiding om geen nieuwe kleding meer te kopen. Ze begon zelf kleding te maken, maar kwam er al snel achter dat duurzaam geproduceerde stof amper te krijgen is. Daarop besloot ze haar baan als marketeer op te zeggen en zich volledig te richten op een duurzame en ethische textielproductie. En wel in haar moederstad Enschede, dat tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw het kloppend hart van de Nederlandse textielindustrie was. Momenteel produceert ze met haar merk Enschede Textielstad verschillende typen stof met gerecycled denimgaren.

Barbara Langendijk

Modeontwerper Barbara Langendijk onderzoekt hoe mode zich in de toekomst kan ontwikkelen. Haar recente collectie _Material.Environment.Mediation.01 _bestond uit hangende sculpturen van stof die in een langzaam geautomatiseerd proces werden geverfd. Ze speelde met de verwachtingen van het modepubliek door in de PR vooraf een conventionele collectie te suggereren. Langendijk studeerde in 2013 af aan de Master Fashion Design van ArtEZ en liep stage bij Walter Van Beirendonck en Proenza Schouler.

Martijn van Strien

Het feit dat de mode-industrie één van de meest vervuilende industrieën ter wereld is, inspireerde Martijn van Strien om alternatieven te ontwikkelen. Zijn laatste project Post-Couture Collective is een open source modelabel waar consumenten kleding op maat kunnen bestellen of desgewenst zelf fabriceren. Door een innovatieve constructie worden de kledingstukken in elkaar gezet zonder dat er een naaimachine aan te pas komt. De ontwerpen zijn modulair. Versleten onderdelen kunnen eenvoudig worden aangepast en vervangen, zodat het hele kledingstuk niet hoeft te worden weggegooid. Lees het artikel over Martijn van Strien. Samen met Vera de Pont schreef hij het Open Source Fashion Manifesto.

Anna Telcs

Anna Telcs is hoofd product en agency bij het designer platform NOT JUST A LABEL (NJAL). Dit label biedt pionierende ontwerpers de kans aan een wereldwijd publiek te presenteren en hun kleding te verkopen. Momenteel zijn meer dan 20.000 ontwerpers bij het platform aangesloten. NJAL moedigt ontwerpers aan duurzaam te produceren en initieert projecten die lokale gemeenschappen van ambachtslieden ondersteunen. Daarnaast is Telcs zelf ook ontwerper. Ze verbindt historisch en technisch onderzoek naar maaktechnieken met film en performance om de relatie tussen kleding en cultuur te bevragen.

Expositie New Fashion Perspectives

Van 14 tot 24 april 2016 organiseert Glamcult in samenwerking met curator Hanka van der Voet de tentoonstelling New Fashion Perspectives in Amsterdam, met aandacht voor jong modetalent dat met een kritische blik naar de toekomst kijkt. Met onder anderen Barbara Langendijk.

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.