Menu

Zoeken

Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut
Huis SonneveldNieuwsEventsNu te zien
Koop ticketsEN

Zoeken

Huis Sonneveld

Koop ticketsEN

Opening Waterstad Rotterdam. By Kunlé Adeyemi

Wij nodigen je van harte uit voor de opening van Waterstad Rotterdam. By Kunlé Adeyemi op zaterdag 13 mei 2023. Stap op de drijvende installatie in de vijvers rond het Nieuwe Instituut en laat je inspireren: hoe kunnen wij samenleven met – en op – het stijgende water?

13 mei 2023 17:00 - 20:00

Meld je aan

Programma

  • 19.30 uur officiële opening door de Rotterdamse wethouder Onderwijs, Cultuur en Evenementen Said Kasmi, gevolgd door een gesprek met architect Kunlé Adeyemi.

  • 20.00 uur rituele wassi door Trippy Goddess, gevolgd door dansers Brandon Gravenberch & Virgilciano over de ingewikkelde haatliefdeverhouding tussen mensen en de zee. Met muziek van componist Phantom Wizard.

Waterstad Rotterdam

Waterstad Rotterdam is een proeftuin voor mogelijke antwoorden op een mondiaal klimaatprobleem, ontwikkeld door het Nieuwe Instituut en de in Amsterdam gevestigde Nigeriaanse architect Kunlé Adeyemi (NLÉ).

Adeyemi doet al meer dan tien jaar onderzoek naar de effecten van snelle verstedelijking in combinatie met een stijgend waterpeil in Afrikaanse steden. Op basis hiervan ontwikkelde hij MFS IIR – Waterstad Rotterdam, een installatie van drijvende paviljoens die zijn ideeën naar de vijvers van het Nieuwe Instituut brengt. In samenwerking met kunstenaar Thijs de Zeeuw wordt hiermee ook de biodiversiteit van de vijvers versterkt. Grafisch ontwerpers Opperclaes zijn verantwoordelijk voor het ontwerp van de speciale bekleding.

In de gelijktijdige tentoonstelling in het instituut zijn werken uit de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw te zien, naast projecten van hedendaagse ontwerpers en een speciaal in opdracht gemaakte installatie van kunstenaar Shertise Solano. Samen verkennen zij de mogelijkheden van leven en ontwerpen op en met het water, vanuit het verleden naar het heden en de toekomst.

Notes x Nieuwe Instituut

Vanaf 22.30 uur organiseert het Nieuwe Instituut in samenwerking met Notes een clubavond. Hun gezamenlijke Opening Night Water Cities Rotterdam neemt bezoekers mee naar Lagos, op de klanken en ritmes van afropop, amapiano en afrobeats.

'Waterstad Rotterdam. By Kunlé Adeyemi' is mede mogelijk gemaakt door: