Opening Night
Op 30 november 2019 opent 'The Hoodie' in Het Nieuwe Instituut. Deze tentoonstelling, samengesteld door schrijver en curator Lou Stoppard, draait om de vraag 'Wie kan of mag zonder problemen een hoodie dragen?' Je bent van harte uitgenodigd 'to celebrate and contemplate'. Wat betekent de hoodie voor jou? Wat roept dit kledingstuk bij je op?
30 november 2019 17:00 - 17:00
In de tentoonstelling zijn bijdragen te zien van: Aitor Throup, Angelica Falkeling, Bogomir Doringer, Campbell Addy, Champion Archive, C.P. Company, Craig Green, Daniëlle van Ark, Dana Lixenberg, David Casavant, David Hammons, Devan Shimoyama, Dior, Ari Versluis en Ellie Uyttenbroek, Gucci, Hank Willis Thomas, IGNAZ, John Edmonds, Lisette Appeldorn, Lucy Orta, Off-White, Prem Sahib, Project KOVR, Puma, Rick Owens, Sasha Huber, Shirley Baker, SOUVENIR OFFICIAL, Thorsten Brinkmann, Tiane Doan Na Champassak, VETEMENTS, Vexed Generation, Wouter Paijmans e.v.a.
Tijdens de openingsavond gaan Lou Stoppard en Malique Mohamud van Concrete Blossom, het collectief dat het begeleidende programma in de stad organiseert, met elkaar en de bezoekers in gesprek. Er worden films vertoond die aansluiten bij The Hoodie en er is zelfs een time-out-ruimte waar je nog wat langer kan stilstaan bij jouw indrukken.
The Poetic Exhibition
Laat je later op de avond inspireren door de The Poetic Exhibition die verhalenverteller Melanin Kris speciaal voor deze gelegenheid heeft samengesteld. Hij heeft onder anderen dichter Brooklyn Mozes, danseres Chanel Vyent, performer Josimar Gomes, violist Shauntell Baumgard, pianist Almar Nooitmeer en drummer Timothy Bennet gevraagd de tentoonstelling te interpreteren en hun gevoel over de hoodie te delen. Muziek is van Dj's Evelyn Rae en P4BASICS.
Programma
- 17:30 - 18:30 Inleiding door Lou Stoppard & Malique Mohamud - Auditorium
- 18:30 Buffet verzorgd door Green Delight - Deck
- 19:30 - 21:30 Rondleidingen door The Hoodie
- 19:30 - 23:00 Reflection Room met Nevill Mitchell Martins - Room 1
- 21:00 - 23:00 The Poetic Exhibition door Melanin Kris - Het Nieuwe Café
- 23:00 - 02:00 The Hoodie Afterparty met DJ's Evelyn Rae & P4Basics - Het Nieuwe Café
Blijf op de hoogte van The Hoodie via Facebook, Instagram en de website.
#thehoodieunravelled
Melanin Kris
Melanin Kris is als zelfverklaard spoken and visual thought artist een multidisciplinaire verhalenverteller van, in en voor Rotterdam. Hij is ervan overtuigd dat mensen de werkelijkheid voortdurend zelf helpen vormgeven en zo de architecten van hun eigen toekomst zijn. Hij hoopt hen te inspireren en maakt ze bewust van hun eigentijdse superkrachten. Onder de noemer van Melanin Futurism brengt Kris de actuele dilemma's van kleurrijke mensen bij elkaar, met al hun uiteenlopende subculturen en de manier waarop onuitgesproken gedachten in de eenentwintigste eeuw esthetisch verbeeld kunnen worden. Zulke gedachten komen onder meer tot uiting in mode, magisch realisme, mediakunst en filosofische bespiegelingen die westerse kosmologieën doorkruisen.
Brooklyn Mozes
Dichter Brooklyn Mozes werd geboren in Brooklyn, groeide op in de concrete jungle van New York City en woont nu in Rotterdam. Ze vond dankzij de verschillende pieken en dalen van het leven een geheel eigen stem en werd daarmee een spreekbuis voor veel andere vrouwen. Ervaringen hebben haar kijk op het leven vormgegeven, die ze in haar werk rauw, puur en eerlijk beschrijft. Brooklyn Mozes uit haar veelzijdigheid en kracht door middel van spoken word.
Timothy Bennet
Timothy Bennett is een Rotterdamse drummer en producer. Muziek heeft altijd een belangrijke rol vervuld in zijn leven. Gestimuleerd door zijn familie groeide hij als muzikant op met drummen in de kerk. De stijl van Bennett wordt gekenmerkt door een mix van elementen uit soulvolle genres als funkrock, jazz, hiphop en r&b. Door zijn originele benadering is hij ertoe in staat om al zijn producties van een verfrissende eigen signatuur te voorzien.
Jean Pierre Nshimyumuremyi
Jean Pierre Nshimyumuremyi is een Rotterdamse acteur met Rwandese wortels. Als tweedejaars student aan de Toneel Vakschool Rotterdam was hij al te zien in televisieseries als Spangas en met het gezelschap Mooi Weer & Zo speelde hij in de voorstelling Don Carlos. In het kader van The Poetic Exhibition werkt hij zijn performancevaardigheden als jonge opkomende acteur verder uit.
Chanel Vyent
Chanel Vyent is een Rotterdamse danseres. Vanuit de notie dat beweging poëzie is, zet zij dans in als een onderzoeksinstrument waarmee ze verkent hoe ze verschillende vormen van lichamelijkheid kan gebruiken om zichzelf mee uit te drukken. Haar omgeving bepaalt de toon en door een bescheiden opstelling blijft Vyent openstaan voor nieuwe invloeden.
Josimar Gomes
Josimar Gomes is een veelzijdige artiest die in zijn repertoire aspecten verwerkt van soul, jazz en r&b. Zijn voornaamste invloeden komen voort uit eigen ervaringen en observaties. In ieder liedje streeft hij ernaar om diepgaande inzichten te bieden in hoe hij zijn omgeving, persoonlijke groei en maatschappelijke vraagstukken waarneemt. Het uiteindelijke doel van Gomes is om zijn stem te laten horen en luisteraars van nieuwe perspectieven te voorzien door hen te betrekken bij zijn verhaal.
Shauntell Baumgard
Violiste Shauntell Baumgard is een artiest die vanuit het diepst van haar hart speelt. Met behulp van haar viool vertolkt ze de rol van een verhalenverteller die anderen wil raken en wakker schudden; een romanticus met zowel pit als verfijnde intelligentie. Binnen The Poetic Exhibition vult ze de gesproken poëzie aan door te experimenteren met een klassieke muzikaal-dichterlijke toets.
Almar Nooitmeer | Abe Oberg
Pianist en producer Almar Nooitmeer groeide op te midden van muzikale vrienden die het huidige muzikale landschap in Nederland bepalen en belandde zelf in 2006 bijvoorbeeld in de band van Sabrina Starke. Nadat hij verschillende prijzen in ontvangst mocht nemen, waaronder een reis naar New York om in het prestigieuze Apollo Theater op te treden, nam zijn muzikale carrière een vlucht. Na een sabbatical van het vele optreden produceert Nooitmeer nu muziek onder de naam van zijn alter ego 'Abe Oberg'. Abe Oberg laat zich voor zijn genre-overstijgende aanpak inspireren door hiphop, jazz, gospel, pop, klassiek, wereldmuziek, EDM, singer-songwriter en filmmuziek. Hij noemt zichzelf het liefst een 'muziekliefhebber'.