Museumnacht010 2019
Verover een bijzondere architectuurprint, verbouw Het Nieuwe Café, denk mee over het ideale designarchief en laat je verleiden door performances en muziek in de succesvolle bijdrage aan de architectuurbiënnale in Venetië. Spokenword-kunstenaars brengen Huis Sonneveld tot leven met nachtverhalen over het Rotterdam van nu. Bouwen, bieden, speculeren, uitwisselen, dansen en genieten!
2 maart 2019 20:00 - 3 maart 2019 01:00
Op 2 maart 2019 openen tussen 20:00 en 01:00 uur meer dan 35 Rotterdamse kunstinstellingen hun deuren tijdens Museumnacht010 met een exclusief programma. Herontdek de nacht en de stad en geniet van performances, rondleidingen, nieuwe locaties en inspirerende activiteiten. Voor kunst met een drankje en erfgoed met muziek. Bekijk het volledige programma van deze nacht.
Nachtverhalen in Huis Sonneveld
20.00 - 00.30 uur (laatste inloop)
Jongkindstraat 12 Huis Sonneveld is een tijdmachine die je naar de jaren dertig van de vorige eeuw brengt. Spokenword-kunstenaars brengen het huis tot leven met nachtverhalen over het Rotterdam van nu.
Huis Sonneveld heeft een beperkte capaciteit, mogelijk is er een wachttijd.
De grote veilingshow
20.30 - 21.30 en 22.00 - 23.00
Auditorium Shoppen zonder schuldgevoel in de nachtwinkel van Het Nieuwe Instituut! Ook jij kunt in het bezit komen van die ene tekening van die beroemde architect. Met fictief geld bied je mee op een print van de meest bijzondere collectiestukken van de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw of een van de andere weergaloze veilingstukken. Veilingmeester Marcel Brouwer van veilinghuis Vendu en bekend van het tv-programma Tussen kunst en kitsch neemt je mee in een spannende strijd om de mooiste exemplaren.
Loading.. (werktitel)
20.00 – 01.00 uur
Gallery 1 In november opent in Het Nieuwe Instituut de tentoonstelling _The Hoodie_. Dit kledingstuk zegt veel over onze tijd: het vertelt verhalen over sociale ongelijkheid, subculturen, politiegeweld, racisme, privacy, angst en natuurlijk mode. Tijdens Museumnacht010 start Het Nieuwe Instituut een samenwerking met Rotterdamse jongeren tussen 17 en 21 jaar. Waar moet deze tentoonstelling volgens jou zeker aandacht aan besteden? Welk event zou jij erbij willen organiseren? Wil jij meepraten en meewerken, kom dan naar Het Nieuwe Instituut tijdens Museumnacht010.
Bouwhouse: be there and be square
20.00 – 01.00 uur
Het Nieuwe Café Creëer je eigen zitplek in Het Nieuwe Café. Tijdens de Museumnacht brengt Het Nieuwe Café met Bouwhouse een ode aan het 100-jarige jubileum van het Bauhaus. Blokken domineren het beeld in dit Bouwhouse en het publiek krijgt de ruimte om het café naar hartenlust om te bouwen. Onder het genot van cocktails met - uiteraard - icecubes en stapelbare hapjes!
NAi Boekverkopers
20.00 - 01.00 uur
Foyer Bij NAi Boekverkopers zijn boeken en geschenken op het gebied van architectuur, stedenbouw, landschap en design de hele avond verkrijgbaar.
Speculatief Design Archief
Tentoonstelling
20.00 - 01.00 uur
Gallery 1 Nederland beschikt niet over een nationaal designarchief. Daardoor gaat waardevolle kennis over het Nederlands ontwerp en bronmateriaal zoals schetsen, kleurstudies en prototypes nu vaak verloren. Het Nieuwe Instituut onderzoekt met het _Speculatief Design Archief_ hoe zo'n archief voor design en digitale cultuur eruit zou kunnen zien. Wie zal wat voor de toekomst gaan bewaren? Waarom en hoe? Welke topstukken bevinden zich verspreid over Nederland? Wat is de waarde van vergeten schatten? Wie denkt er mee?
WORK, BODY, LEISURE
Tentoonstelling
20.00 – 00.30 uur
Gallery 2 Pers en publiek reageerden enthousiast op de installatie _WORK, BODY, LEISURE_ in het Nederlandse paviljoen op de architectuurbiënnale van Venetië. Ontdek hoe een non-descripte ruimte vol lockers toegang biedt tot een grote variatie aan presentaties, van een remake van John Lennon en Yoko Ono's bed in het Amsterdamse Hiltonhotel, tot een nieuwe interpretatie van Constants New Babylon en de onzichtbare Indiase arbeid achter de westerse architectuurpraktijk. De officiële Nederlandse bijdrage aan de Biënnale Architettura 2018 is nu te zien in Het Nieuwe Instituut.
Dans: Brui5er en The Empress
21.45 - 22.00, 22.45 - 23.00 en 23.45 - 00.00 uur
Gallery 2 Krump-dansers Brui5er en The Empress zullen de ruimtes van _WORK, BODY, LEISURE_ tijdens de Museumnacht vullen met hun kracht, expressie en energie.
Gif it to me - Viesueel geweld
20.00 - 01.00 uur
Dek Gifjes zijn ongekend populair. Je kent ze wel: hele korte filmpjes die zichzelf oneindig afspelen. Bij deze workshop maak je niet alleen zelf één gifje maar speel je zelf de hoofdrol in je eigen mini film! Combineer grafische elementen en achtergrondanimaties met acteerwerk voor een green-screen. De filmpjes zijn direct te zien en te delen met de wereld.
A Death in the Family – Puck Litaay
Korte film
23.00 - 01.00 uur
Auditorium Deze film van 5 minuten toont een ogenschijnlijk perfecte en traditionele familie. Vervreemdende scènes tonen de immense afstandelijkheid. Deze dystopische trendvoorspelling wijst op de gevaren van een toekomst waarin hyperpersonalisatie de status quo is.
Weerbaar op Zuid
20.00 - 00.30 uur
Door het gebouw Hoe veerkrachtig zijn de inwoners van Rotterdam-Zuid? Net als vorig jaar onderzochten studenten van de Willem de Kooning Academie de weerbaarheid van Rotterdammers, maar nu 'op Zuid'. Tijdens de Museumnacht kun je de veerkracht van jezelf en je vrienden testen. Ga met elkaar in gesprek aan de hand van vragenkaartjes, laat je inspireren door de bewoners van Zuid en oefen je straattaal.
Leer kennen - Louise Fafié en Anne Martens
Spreek jij wel eens je buurtbewoners of de mensen om je heen aan? Met de installatie Leer kennen bewandel je letterlijk een pad en kun je er niet omheen met elkaar de interactie aan te gaan. Leer kennen en ontdek.
Van binnen naar buiten - Daphne Kusters en Lucca Kroot
Ervaar samen met ons hoe je op een andere manier naar weerbaarheid kunt kijken. Lees, observeer, luister, voel en creëer tools. Deze museumnacht laten wij je zien dat iedereen een onderzoeker kan zijn.
Energized by South - Anne Abdoel en Eva Welten
Welke positieve energiebron heb jij nodig? Door positieve emoties, zoals voldoening en enthousiasme, ben je in staat om breder te kijken en meer mogelijkheden te zien. Je probeert nieuwe dingen uit en ontwikkelt jezelf. Maak kennis met de positieve energie die leeft in Rotterdam Zuid en get energized!
Vrij vertaald - Eline Schellekens en Loïs Simon
In het Rotterdam van de toekomst wordt straattaal verheven tot de norm. Althans, dat is waar ontwerpers Eline Schellekens en Loïs Simon naar streven. In een interactieve installatie participeert de bezoeker in de taal van de toekomst.
Fake news, de illusie van kwetsbaarheid - Eline Salden en Sammy-Jo Thomas
Desinformatie zorgt voor een illusie van objectief nieuws, een kwetsbaarheid waar we allemaal gevoelig voor zijn. In een interactieve installatie leveren de ontwerpers kritiek op hoe men omgaat met de massamedia en waarom men denkt zelf niet beïnvloed te worden.
Instaallatie - Sam Oazzouz en Saskia Verleg
Heb jij weleens stilgestaan bij alledaagse dingen zoals de ondertiteling lezen van je favoriete serie of het opzoeken van de bustijden? Het lijkt heel gewoon, maar voor veel mensen is dit niet zo. Met deze installatie ervaar je hoe lastig het kan zijn om de geschreven taal in je omgeving niet te begrijpen.
Tussen Wal en Schip: Een post-koloniale geschiedenis
20.00 - 01.00 uur
Foyer In deze pop-in expo is een handgeknoopt en met kralen versierd tapijt te zien dat de ongeziene werkelijkheid van ontwerper Pascale Therons mede-Zuid-Afrikanen verbeeldt.
Prix de Rome Architectuur 2018
Tentoonstelling
20.00 – 00.30 uur
Gallery 3 Volgens de jury ontwierp Alessandra Covini, de winnaar van de Prix de Rome Architectuur 2018, 'een verfrissend plan dat nieuwe vormen van publieke ruimtes voorstelt en waar het plezier, de positieve energie en de humor van afspatten'. De vier genomineerden voor deze oudste en meest genereuze Nederlandse prijs voor architecten onder de 35 jaar presenteren in Het Nieuwe Instituut hun slotopdracht: een ontwerp voor het Sixhaven-gebied in Amsterdam.