Monuments and the Reification of Anti-Black Violence
Een vertoning van video's door The Black Archives en Quinsy Gario, gevolgd door een gesprek met Simone Zeefuik over hoe nieuwe rituelen bij kunnen dragen aan het veranderen van de betekenis van monumenten. Dit is de tweede editie van 'Monument', een samenwerking met e-flux Architecture, waarin op zoek wordt gegaan naar de rol die monumenten--opnieuw--spelen in het mobiliseren en articuleren van de erkenning van verzet.
15 oktober 2020 19:00 - 20:30
Conversation on Monuments and the Reification of Anti-Black Violence with Marina Otero Verzier, Simone Zeefuik, The Black Archives, and Quinsy Gario
Building Our Monuments – The Black Archives
Building Our Monuments door The Black Archives
The Black Archives documenteert de geschiedenis van Zwarte emancipatiebewegingen en individuen in Nederland. Het archief bevat unieke boekencollecties, archieven en artefacten uit de nalatenschap van Zwarte Nederlandse schrijvers en wetenschappers. De ongeveer 3000 boeken in de collecties richten zich op racisme en raskwesties, slavernij en (de) kolonisatie, gender en feminisme, sociale wetenschappen, Suriname, de Nederlandse Antillen, Zuid-Amerika en Afrika. The Black Archives zijn opgericht door Jessica de Abreu, Mitchell Esajas, Miguel Heilbron en Thiemo Heilbron en worden beheerd door The New Urban Collective.
How to See the Spots of Der Leopard − Quinsy Gario
How to See the Spots of Der Leopard door Quinsy Gario
Quinsy Gario is een beeldend kunstenaar van de Caribische eilanden die de Nederlandse kolonisatie gemeen hebben. Hij concentreert zich op dekoloniale herinnering en de handelingen die die herinnering teweeg kan brengen. Zijn bekendste werk, Zwarte Piet Is Racisme (2011-2012), bekritiseerde de algemene kennis rond de racistische Nederlandse figuur en praktijk van Zwarte Piet, en bracht de institutionele steun aan het licht die de figuur levend houdt. Hij heeft een academische achtergrond in mediastudies, genderstudies en postkoloniale studies, en is afgestudeerd aan de Master Artistic Research-programma aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag en was veelvuldig deelnemer aan de Black Europe Body Politics-conferentie.
Simone Zeefuik
Simone Zeefuik is een schrijver, cultureel programmeur en organisator gevestigd in Amsterdam, wiens werk zich richt op representatie, inclusiviteit en sociale rechtvaardigheid. Ze concentreert zich op Afrikaanse perspectieven, dekolonisatie van kennisinstellingen, digitale archieven en bewegingen tegen het illegaal maken van de zogenaamde ongedocumenteerde leden van Afro-Nederlandse gemeenschappen. Daarnaast geeft ze les aan de Afro-Dutch Studies cursus van Zawdie Sandvliet en aan het Sandberg Instituut in Amsterdam.
Monument
Monument is een samenwerking tussen Het Nieuwe Instituut en e-flux Architecture, met essay- en videobijdragen van onder andere The Black Archives, Vasyl Cherepanyn, Manuel Correa, Quinsy Gario, Arna Mačkić, Wayne Modest, Philipp Oswalt, Jorge Otero-Pailos, Robert Jan van Pelt, Valentina Rozas-Krause, Dima Srouji, Milica Tomić, Sumayya Vally, en Mabel O. Wilson. Van het neerhalen en verwijderen van standbeelden, tot wereldwijde controverses over omstreden en beladen objecten, gebouwen en landschappen, _Monument _onderzoekt de relatie tussen monumenten en onderliggende herdenkingsprocessen en -structuren.
e-flux Architecture
e-flux Architecture is een zusterplatform van e-flux, een archief en redactioneel project, opgericht in 2016, onder redactie van Nikolaus Hirsch, Anton Vidokle en adjunct-redacteur Nick Axel. Het nieuws, de evenementen, tentoonstellingen, programma's, tijdschriften, boeken en architectuurprojecten die geproduceerd en verspreid worden door e-flux Architecture beschrijven onderdelen van een kritisch internationaal discours over hedendaagse architectuur, cultuur en theorie. Sinds haar oprichting heeft e-flux Architecture een dynamisch internationaal programma van projecten en evenementen georganiseerd in samenwerking met toonaangevende instituties en architecten.