Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Mercurial Algorithms

27 juni 2019 18:30 - 19:30

Bron: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory

Van zowel astrologie als van algoritmische predictie wordt gezegd dat ze zijn gebaseerd op niet-wetenschappelijke vormen van kennis. Toch neemt hun populariteit op sociale media en daarbuiten exponentieel toe. Technieken uit het automatisch leren (door computers) worden in combinatie met door de NASA geleverde satellietgegevens gebruikt om in real-time inzicht te genereren in onze toekomst, terwijl de planeten zich om de aarde wentelen. Historisch gezien heeft er altijd een nauw verband bestaan tussen het occulte en de ontwikkeling van wetenschappelijke voorspellingsmodellen. Dit verband is terug te voeren tot de voorlopers van de Verlichting. De algoritmische constellaties die vandaag de dag onze datagestuurde kenniseconomie voortdrijven, bieden mogelijk tevens ruimte voor de erkenning dat mislukking, achteruitgang en stilstand natuurlijke onderdelen van de werkelijkheid zijn.

Schrijver en onderzoeker Flavia Dzodan bespreekt niet alleen de onderlinge verbanden tussen Linneaanse taxonomieën en hedendaagse databaseclassificaties, maar ook verborgen en ondervertegenwoordigde verhalen uit de moderne wiskunde, van Leibniz tot Newton. De avond wordt geleid door Anastasia Kubrak en Katía Truijen (afdeling Research, Het Nieuwe Instituut).

Flavia Dzodan

Flavia Dzodan is schrijver. Zij is als docent en onderzoeker verbonden aan de afdeling Kritische Studies van het Sandberg Instituut. Haar onderzoek gaat over de inzet van kunstmatige intelligentie en algoritmes op het kruispunt van (neo)kolonialisme, ras en gender. In haar studie onderzoekt Flavia de manier waarop technologie wordt ontwikkeld en ingezet om historische patronen van sociale controle te reproduceren. Zij is de redacteur van het blog This Political Woman waarop ze onder meer schrijft over de opkomst van alternatief rechts, big data, netwerken, algoritmes en _community surveillance. _Haar werk is onder meer verschenen in Dissent Magazine, The Guardian en The Washington Post.

Mercurial Algorithms

Het element kwik, dat eeuwenlang als een mysterieuze stof is beschouwd, speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van de alchemie. De vroege alchemisten geloofden dat de natuur alle metalen uit kwik vormde en dat er een levend en vrouwelijk principe aan ten grondslag lag. De Arabische alchemist Geber verklaarde in zijn Summa Perfectionis: 'Kwik, zoals het van nature voorkomt, is geen onderdeel van de menselijke materie en natuurkunde: er moet iets aan toe worden gevoegd.'

Terwijl Apollo in het oude Griekenland de god van de kennis was, is het de Romeinse Mercurius die tegenwoordig wordt beschouwd als de god van de informatie, een temperamentvolle godheid die door astrologen uit de oudheid verantwoordelijk werd gehouden voor allerlei tegenslagen en irritaties. Mercurius, heerser over de handel, houdt onze datatransacties in de gaten en houdt toezicht op de architectuur van door rigide taxonomieën beheerste informatiesystemen die een plaats en een waarde toekennen aan elk stukje data zodat algoritmen voorspellingen kunnen doen en resultaten zich kunnen aftekenen. Maar zijn algoritmen objectieve en rationele artefacten, of zijn ze evenzeer overgeleverd aan grillige neigingen als de god die hen regeert?

Voorafgaand aan het evenement, om 18.00 uur, vindt de boekpresentatie van Schemas of Uncertainty plaats. Tickets voor 'Mercurial Algorithms' zijn ook geldig voor de lezing en workshop 'Tarot and the City' die na afloop, om 20.00 uur, plaatsvindt.

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18.00 een lichte vegetarische maaltijd aan. Dinervouchers à ¬ 7,70 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Word Member

Word Member van Het Nieuwe Instituut en steun onze missie om het brede en veranderlijke speelveld van design te verkennen. Members hebben toegang tot een speciaal programma met inspirerende evenementen waarbij professionals elkaar ontmoeten. Wij nodigen hen uit mee te denken over de veranderende rol van design in technologie, economie, cultuur en maatschappij.

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.