Lithium Dreams: Extraction in the Salar de Atacama
Architect en onderzoeker Godofredo Enes Pereira geeft een lezing over de gevolgen van lithiumwinning in de Chileense Atacama-woestijn. Dit is de eerste editie van 'Lithium', een serie events over de verschillende vormen van burn-out waar dit mineraal een rol in speelt.
19 november 2020 19:30 - 21:00
TNL! Lithium 19.11.2020, 'Lithium Dreams: Extraction in the Salar de Atacama'
Lithium Dreams
Verwoestijning, het afsterven van bacterieel leven of collectieve paranoia; slechts een paar voorbeelden van de gevolgen van lithiumwinning. Lithium Dreams is een visueel essay dat in hoog tempo een reis maakt door de afbrokkelende ecologieën van de Atacama-woestijn. De film benadrukt hoe belangrijk symbiose en onnatuurlijke allianties zijn, omdat we hiermee nieuwe, niet-extractieve ontwikkelmodellen kunnen bedenken.
Het panelgesprek besteedt uitvoerig aandacht aan de installatie The Ends of the World van Godofredo Enes Pereira, Lithium Triangle Studio en Nicolás Jaar. Dit gezamenlijke werk, dat onderdeel is van de tentoonstelling in Het Nieuwe Instituut, richt zich op de impact van lithiumwinning op de verschillende volkeren en leefvormen in de woestijn.
Godofredo Enes Pereira
Godofredo Enes Pereira is architect en onderzoeker. Hij is Head of Programme van de masteropleiding Environmental Architecture aan de Royal College of Art in Londen. De afgelopen tien jaar onderzocht hij landschapsarchitectuur, waarover hij ook publiceerde en tentoonstellingen samenstelde. Op dit moment ontwikkelt hij onderzoek naar 'the lithium triangle': een gebied tussen Chili, Bolivia en Argentinië.
TNL! Lithium
Het discursieve programma TNL! Lithium biedt met publieke evenementen een verdiepende aanvulling op de tentoonstelling _Lithium _die nu te zien is in Het Nieuwe Instituut. De (online) bezoekers kunnen zich er laten opladen met de duurzame energie van lezingen en debat. Ze komen in elk event meer te weten over de rol die lithium speelt in de verschillende vormen en aspecten van burn-out die in de tentoonstelling aan bod komen; van grondstofwinning tot aan de GGZ en het 'groene-energielandschap'.