Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Lithium Cosmologies & Energy Landscapes

Een toekomst die op batterijen draait, welk verhaal schuilt daarachter? In de derde editie van TNL! Lithium onderzoeken we samen met Unknown Fields (Kate Davies en Liam Young) en sterrenkundige Francisco Förster de kosmologische oorsprong van lithium. En welke rol het speelt in de 'groene' energietransitie.

11 maart 2021 19:30 - 21:00

TNL! Lithium: Lithium Cosmologies and Energy Landscapes (Engels)

Het scheikundige element lithium ontstond tijdens de oerknal, maar lijkt op onverklaarbare wijze afwezig in ons universum. Terwijl wetenschappers continu ernaar op zoek zijn in de ruimte, blijft dit zogeheten 'kosmologische lithiumprobleem' een van de grote hedendaagse mysteries. De zoektocht van de wetenschappers loopt parallel aan die van bedrijven hier op planeet Aarde. Zij voorzien dat binnen tientallen jaren er een tekort aan lithium dreigt, en graven de grond koortsachtig af op zoek naar nieuwe bronnen.

Unknown Fields neemt ons mee in een reis door de 'energy landscapes' van de Boliviaanse zoutmeren en de Atacamawoestijn in een performancelezing. Hierin onderzoeken zij de culturele ontstaansgeschiedenis van onze elektrische toekomst - vanuit heilige gebergtes en Incamythes. Sterrenkundige Francisco Förster vertelt over de geschiedenis van de Big Bang-theorie, waarin hij aanwijzingen geeft om het grootste onopgeloste probleem in sterrenkunde te ontrafelen.

Lithium. Grafisch ontwerp door Austin Redman

Unknown Fields

Unknown Fields (VK/AU) is een nomadisch designonderzoekstudio onder leiding van Kate Davies en Liam Young. Ze duiken in de schaduwen die opgeworpen worden door hedendaagse steden en leggen de industriële ecologieën en precaire wildernis bloot die hun cultuur en technologieën in gang zetten. Op basis van dit veldwerk maakt Unknown Fields provocerende objecten, films en boeken - gepubliceerd door onder andere The Guardian, BBC, Wired en New Scientist. Daarnaast wordt hun werk verzameld door onder meer The New York Metropolitan Museum, Victoria and Albert Museum in Londen en M+ in Hong Kong.

Francisco Förster

Francisco Förster is een sterrenkundige en onderzoeker aan de Universiteit van Chile (Universidad de Chile) in Santiago. Hij promoveerde aan Oxford en werkt aan supernovawetenschap en astroinformatica. Hij leidt het ALeRCE-project, dat zich tot doel stelt om álle objecten in de lucht te classificeren.

TNL! Lithium

Het discursieve programma TNL! Lithium biedt met publieke evenementen een verdiepende aanvulling op de tentoonstelling die nu te zien is in Het Nieuwe Instituut. De (online) bezoekers kunnen zich er laten opladen met de duurzame energie van lezingen en debat. Ze komen in elk event meer te weten over de rol die lithium speelt in de verschillende vormen en aspecten van burn-out die in de tentoonstelling aan bod komen; van grondstofwinning tot aan de GGZ en het 'groene-energielandschap'.

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.