Research Nights: The Languages We Speak
Waar kunnen we op terugvallen wanneer woorden tekortschieten? In deze editie van Research Nights voeren we een discipline-overstijgend gesprek over de rol die taal vervult in het vormgeven van de alledaagse omgeving. Onderzoekers Delany Boutkan en Ramon Amaro begeleiden een uitwisseling van inzichten en vraagstukken op het raakvlak van ontwerp, computergebruik en kunstenaarschap. Met bijdragen van o.a. curator en onderzoeksfellow bij het Nieuwe Instituut Eva Posas, ontwerper en schrijver Malika Leiper en digitale-mediakunstenaar en -1-resident Sondi.
Dit evenement is verplaatst van 16 november 2023 naar 1 februari 2024.
1 februari 2024 18:00 - 20:00
Taal fungeert als de architectuur waarmee wij de werkelijkheid vormgeven, die culturen verbindt en geopolitieke ontwikkelingen beïnvloedt. Toch wordt taal nog lang niet vaak genoeg erkend als onmisbare factor in de manier waarop we als samenleving onze maatschappelijke, politieke en economische omgeving inrichten. Zeker als we het hebben over kunstenaars die in hun praktijk alternatieve uitdrukkingsvormen inzetten om hele nieuwe werelden te scheppen, kunnen we die sleutelrol niet voldoende benadrukken. In deze bijeenkomst gaan we dan ook op verkenningstocht: we onderzoeken samen hoe wij taal toepassen, hoe we erdoorheen en tussendoor manoeuvreren en hoe we de taal mogelijk zelfs kunnen ontstijgen. We proberen ons voor te stellen waar we naartoe kunnen op het moment dat we ergens – bewust of onbewust – geen woorden voor hebben.
Let op: tickets om het evenement fysiek bij te wonen zijn uitverkocht. Tickets om online aan te sluiten zijn nog beschikbaar.
Taal: Engels | Locatie: Nieuwe Instituut (Online) | RSVP (Gratis)
RSVPResearch Nights
De reeks Research Nights bestaat uit bijeenkomsten waarin het onderzoeksteam van het Nieuwe Instituut met wisselende gasten verkent en uitdiept wat de leden op het moment bezighoudt. In een intieme setting met ruimte voor uitwisseling en samenwerking geven zij het publiek een inkijkje in projecten die in verschillende stadia verkeren: van vraagstukken waar de afdeling Research zich net in begint te verdiepen tot langer lopende onderzoeken en onderzoekslijnen. Ze maken het theoretische werk van het instituut onder meer zichtbaar en invoelbaar met behulp van experimentele gesprekken, workshops, filmvertoningen. Doe vooral mee aan deze collectieve en openbare vorm van onderzoek doen, op locatie in het Nieuwe Instituut of online.