Fashion and the Museum
5 mei 2016 20:00 - 22:00
Wat is de betekenis, ook in internationaal perspectief, van het Tijdelijk Modemuseum? Toen dit project zijn afronding naderde, was het tijd om de balans op te maken en de bevindingen te delen. Experts uit de academische en museale wereld, en uit de mode-industrie, deelden hun inzichten tijdens een publieke discussie op 5 mei.
Volgens Marco Pecorari, modetheoreticus: 'Meer dan een modetentoonstelling belichaamde het Tijdelijk Modemuseum allereerst een voorstel voor wat een modemuseum is, of meer radicaal wat een _mogelijk modemuseum _zou kunnen zijn.' Vanuit dit idee komen thema's aan de orde als het museum als plaats voor kritiek, de efemere kwaliteit van de mode en de positie van de bezoeker/consument. Lees het essay van Marco Pecorari.
De avond begonmet een lezing van modehistoricus Alistair O'Neill met referenties naar exposities van zijn hand als Valentino: Master of Couture (2012) and Isabella Blow: Fashion Galore! (2013). Aansluitend volgde een paneldiscussie gemodereerd door Marco Pecorari met Alistair O'Neill, Kaat Debo, directeur van het Antwerpse modemuseum MoMu, Corinna Gardner, curator in het Victoria and Albert Museum en Guus Beumer, directeur van Het Nieuwe Instituut en curator van het Tijdelijk Modemuseum.
Deze Thursday Night was onderdeel van het project _Tijdelijk Modemuseum_.
Alistair O'Neill
Modehistoricus Alistair O'Neill is lector Modegeschiedenis en -theorie aan de Central Saint Martins College of Art and Design. Het boek London - After a Fashion (2007) is van zijn hand en hij schrijft regelmatig over hedendaagse mode. Recentelijk was hij als co-curator betrokken bij de projecten SHOWstudio: Fashion Revolution (2009), Valentino: Master of Couture (2012). Hij is de curator van Isabella Blow: Fashion Galore! (2013), waarvoor hij ook de bijbehorende publicatie redigeerde (Rizzoli, 2013).
Marco Pecorari
Marco Pecorari is Programmadirecteur van de masteropleiding Fashion Studies aan de The New School Parsons Paris waar hij Modegeschiedenis en -theorie doceert en onderzoek doet. Hij is gepromoveerd in Fashion Studies aan de Universiteit van Stockholm en hij heeft onlangs het hoofdstuk Liveness: Performance as a Fashion Curatorial Act geschreven voor het boek Fashion Responses (2016) en Contemporary Fashion History in Museums voor het boek Fashion and Museum: Theory and Practice (Bloomsbury 2014).
Kaat Debo
Kaat Debo is directeur van MoMu, het Modemuseum in Antwerpen. Na haar studies Literatuur en Filosofie aan de universiteiten van Antwerpen en Berlijn, was ze van 2001 tot 2008 verantwoordelijk voor het expositiebeleid van het museum en was ze de curator van diverse tentoonstellingen in het museum. In 2007 en 2008 was ze hoofdredacteur van A MAGAZINE. Ze geeft regelmatig lezingen en schrijft over hedendaagse mode. Momenteel is in het MoMu de tentoonstelling _Game Changers - Reinventing the 20th century silhouette _te zien, die het vernieuwende werk van modeontwerper Cristóbal Balenciaga onder de loep neemt.
Corinna Gardner
Corinna Gardner is curator eigentijds product design bij het Victoria and Albert Museum. Sinds januari 2013 is zij aangesloten bij het team van eigentijdse architectuur, design en digitaal van het museum, waar zij met collega's werkte aan het introduceren van Rapid Response Collecting als toevoeging aan de collectie. Voordat Corinna bij het V&A museum begon, werkte zij in de Barbican Art Gallery aan exposities zoals OMA Progress, Bauhaus:Art as Life en Cory Arcangel's Beat the Champ.
Guus Beumer
Guus Beumer, van huis uit sociaal wetenschapper, is sinds januari 2013 directeur van Het Nieuwe Instituut en curator van het Tijdelijk Modemuseum. Beumer was in de jaren tachtig journalist voor onder meer Avenue, Marie-Claire en HP/De Tijd en in de jaren negentig art director van de modelabels orson + bodil en SO. Vanaf 2005 gaf hij leiding aan Marres, centrum voor contemporaine cultuur en Bureau Europa/NAiM, beide gevestigd in Maastricht.
Ook op deze avond .. Head Lights / Talent Nights
In samenwerking met culturele instellingen presenteert Rotterdam viert de stad vanaf donderdag 5 mei 2016 Head Lights / Talent Nights dat podium geeft aan getalenteerde Rotterdammers. Gedurende 10 weken wordt er een kunstwerk van een Rotterdamse artiest gepresenteerd op de buitenmuur van Het Nieuwe Instituut. Elke donderdagavond tussen 5 mei en 7 juli opent Het Nieuwe Instituut na zonsondergang haar deuren voor de exclusieve lancering van een nieuw kunstwerk. Per editie draagt een culturele organisatie een maker aan die volgens hen hét Rotterdamse talent van het moment is. Het kunstwerk wordt gelanceerd met een muzikale act en drankje in de bar!
5 mei / editie 1 / Martijn van Strien X Het Nieuwe Instituut
Editie 1 van Head Lights / Talent Nights was modeontwerper martijnvanstrien.com. Van Strien heeft een innovatieve benadering op modeontwerpen, productie en consumptie. Zijn laatste project is het "Post-Couture Collective", waar consumenten eigen kleding kunnen produceren met behulp van 3D printers en lasercutters. Donderdag 5 mei 2016 om 22.00 uur lanceert van Strien een kunstwerk speciaal voor Head Lights / Talent Nights.
Tags:
Thursday Night Live
Project:
Tijdelijk Modemuseum