Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

The Design of Scarcity

Op het eerste gezicht lijkt schaarste een toestand van gebrek aan grondstoffen of hulpmiddelen. Schaarste stelt dan aan ontwerpers in de eerste plaats de opdracht voor zuinigere, meer efficiënte ontwerpen. Maar hulpmiddelen en grondstoffen bestaan niet zomaar als geïsoleerde goederen die onvermijdelijk opraken; ze zijn deel van complexe netwerken. Gebrek is in hoge mate een relationeel begrip.

10 juli 2014 20:00 - 20:00

Drie internationaal vooraanstaande urbane denkers en ontwerpers van verschillende generaties - Jeremy Till, John Habraken en Axel Timm - delen hun inzichten in manieren waarop schaarste wordt geconstrueerd. Ze werpen licht op de rol van schaarste in het ontwerp van de bebouwde omgeving, en presenteren eigen ontwerpbenaderingen die het idee van schaarste creatief transformeren.

Het idee van schaarste kan worden losgekoppeld van de klassieke cijfermatige, materiële interpretatie. Dan ontstaat ruimte om het op te vatten als een uitdrukking van een relatie tussen menselijke behoeften, lokale omstandigheden, technische mogelijkheden en politieke keuzes. Zo kan onderscheid gemaakt worden tussen de werkelijkheid van schaarste en een ideologie van schaarste. De werkelijkheid van schaarste is een objectief vast te stellen toestand waarin de vraag het aanbod overstijgt. Maar waar komt de vraag vandaan en hoe komt het aanbod tot stand? Door dit te onderzoeken kan het hele netwerk van verbindingen tussen materiële, technische, economische, politieke en culturele werkelijkheden worden ontrafeld, en zichtbaar gemaakt. Deze kennis vergroot de mogelijkheden voor ontwerpers om creatief met schaarste om te gaan.

Jeremy Till

Jeremy Till (UK) is architect, schrijver en docent. Hij is hoofd van Central Saint Martins, pro vice-chancellor op de University of the Arts London en initiatiefnemer en projectleider van SCIBE, een Europees onderzoeksproject over schaarste en creativiteit in de bebouwde omgeving. Jeremy Till is de prijswinnende auteur van _Flexible Housing _(met Tatjana Schneider, 2007), _Architecture Depends _(2009) en _Spatial Agency _(met Nishat Awan en Tatjana Schneider, 2011). Met Sarah Wigglesworth heeft hij het 'Straw Bale' ontworpen, een woon-/werkproject. Dit vooraanstaande voorbeeld van radicale ecologische en duurzame architectuur staat in Stock Orchard Street in Londen.

John Habraken

John Habraken (NL) is architect, docent en theoreticus. Zijn contributies liggen voornamelijk in het veld van de massa-woningbouw en de integratie van gebruikers en bewoners in het ontwerpproces. In zijn baanbrekende boek _Supports: An Alternative to Mass Housing _(1962) stelt hij manieren voor om bewoners een betekenisvolle rol te laten spelen in het ontwerpproces. In 1960 heeft Habraken voor Alfred Heineken de World Bottle (WOBO) ontworpen. Deze stapelbare bierfles kan worden gebruikt om muren te bouwen en is een toonaangevend voorbeeld van geïndustrialiseerde recycling en het adaptieve hergebruik van materialen. Bekijk hier 'DE DRAGER', een film over John Habraken.

Axel Timm

Axel Timm (D) is medeoprichter van Raumlabor, een Berlijns netwerk van acht samenwerkende architecten die opereren op het snijvlak van architectuur, stedenbouw, kunst en stedelijke interventie. Raumlabor wijdt zich aan het werken met plekken op hun werkelijke schaal en het ontdekken en gebruiken van wat ze binnen de omstandigheden van een terrein vinden. Raumlabor lost geen problemen op maar initieert processen die actoren de mogelijkheid geven om de stad, haar dynamiek en haar mogelijkheden te kennen, te begrijpen en te gebruiken. Ze streven naar een architectuur waarin de ruimte samengaat met de individuele ervaring en daarbij kwaliteiten onthult die leiden naar nieuwe beelden van de stad in de hoofden van haar gebruikers.

Helaas heeft John Habraken wegens persoonlijke omstandigheden zijn deelname als spreker moeten afzeggen. Dit zal op de programmering van de avond verder geen invloed hebben. Hetty Berens, curator bij Het Nieuwe Instituut, zal de volledige presentatie van John Habraken overnemen.

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.