De kennis van het archief
Architectuurtheoreticus Albena Yaneva bespreekt in haar summerschoolbijdrage vragen als: wat voor ontastbare, belichaamde en sociale kennis schuilt er in archieven? Hoe zouden we zulke kennis kunnen activeren? Wat houdt een archief op het gebied van architectuur überhaupt in? En zit er een ambachtelijke kant aan archiveren? Aan de hand van haar van haar laatste boek,' Crafting History and the Quest for Architectural Legacy, 'presenteert ze haar onderzoek naar de onuitgesproken kennis die archiveren oplevert.
9 september 2021 19:30 - 21:00
TACK x TNL! - Archival Ways of Knowing, een lezing van Albena Yanev.
Yaneva verkent de dagelijkse archiefpraktijk met behulp van een etnografische studie naar het toonaangevende Canadian Centre for Architecture (CCA) in Montreal en interviews met praktijkbeoefenaars van over de hele wereld, waaronder Álvaro Siza en Peter Eisenman. Yaneva staat in haar werk stil bij wat de uiteenlopende betrokkenen - van conservatoren en bibliothecarissen tot curatoren en architecten - zich met hun werk ten doel stellen en wat zij ermee kunnen bereiken. Ze onderzoekt hoe de manier waarop zij hun archieven en collecties samenstellen, hun vakmanschap of ambacht, mogelijk van invloed is op de geschiedenis en zelfs het wezen van de architectuur zelf.
Deze lezing met nagesprek maakt deel uit van het publieke programma Re-enacting Tacit Knowledge: 20th Century Architectural Summer Schools. Deze zomerschool, die de archieven van andere zomerscholen onderzoekt, activeert en opnieuw opvoert, is een samenwerking tussen het Jaap Bakema studiecentrum en het onderzoeksnetwerk TACK / Communities of Tacit Knowledge: Architecture and Its Ways of Knowing. We gaan met Yaneva in gesprek over de mogelijkheden en beperkingen van wat we van de archieven van zulke internationale en intergenerationele experimenten in het architectuuronderwijs kunnen leren.
Albena Yaneva
Albena Yaneva is hoogleraar Architectuurtheorie aan de University of Manchester. Ze is in het verleden gasthoogleraar geweest aan de Princeton School of Architecture en de Parsons School of Design. In 2017 kende de Zweedse Lunds Universitet haar de Lise Meitner-gastleerstoel in de Architectuur toe. Na aan de École nationale supérieure des mines de Paris (2001) bij Bruno Latour te zijn gepromoveerd in de Sociologie en Antropologie werkte Yaneva bij Harvard University, het Max-Planck-Institut für Wissenschaftsgeschichte in Berlijn en de Österreichische Akademie der Wissenschaften in Wenen. Haar onderzoek is intrinsiek interdisciplinair en heeft betrekking op de vakgebieden Wetenschapsstudies, Cognitieve Antropologie, Architectuurtheorie en Politieke Filosofie.
In haar recente boek _Crafting History: Archiving and the Quest for Architectural Legacy _(Cornell University Press, 2020), verkent Yaneva de dagelijkse praktijk van het archiveren. In het boek ontrafelt ze de meervoudige epistemische dimensies van de archivering en vertelt ze een krachtig verhaal over de manier waarop collecties de basis vormen van de architectuurgeschiedenis.
TACK
TACK streeft naar een beter begrip van de ongeschreven kennis in de architectuur: de belichaamde, sociale en vaak onbewuste manieren waarop het vakgebied wordt begrepen, en die mede bepalen hoe architecten gebouwen en steden ontwerpen. TACK is een innovatief opleidingsnetwerk als onderdeel van de Marie Sklodowska-Curie Actions binnen het Europese kaderprogramma Horizon 2020. Het netwerk bestaat uit tien Europese hogeronderwijsinstellingen, negen architectenbureaus en drie vooraanstaande culturele instellingen op het gebied van architectuur, waaronder Het Nieuwe Instituut. Deze partners bieden gezamenlijk een innovatief PhD-trainingsprogramma aan op het gebied van ongeschreven kennis in de architectuur. Dit zal uiteindelijk leiden tot tien parallelle PhD-onderzoeken.