Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Colonial Spectres #2

In deel twee van het drieluik Colonial Spectres praat filmmaker en onderzoeker Janilda Bartolomeu met filmwetenschappers Sophia Siddique Harvey en Rosalind Galt over vrouwen in Indonesië tijdens Nederlandse bezetting.

24 februari 2022 19:30 - 21:00

Colonial Spectres #2

De sprekers vertrekken vanuit een analyse van de rol die het vrouwelijke Indonesische lichaam speelt in de roman De stille kracht van Louis Couperus en gaan vervolgens in op de (machts)verhoudingen waaraan vele inheemse Indonesische vrouwen ten tijde van de koloniale bezetting werden onderworpen. Ze besteden met name aandacht aan de verzwegen geschiedenis van de concubine-klasse van de njai en de mythologische vrouwenfiguur kuntilanak. In een intersectioneel-feministische benadering verkennen zij hoe prekoloniale concepten kunnen worden ingezet als dekoloniale tactiek.

Beeld uit Haunted (2021) video installatie in Tijdelijk Huis van Thuis in Het Nieuwe Instituut. Werk door Janilda Bartolomeu.

Colonial Spectres

Colonial Spectres stelt koloniale geestverschijningen centraal als een manier om het hardnekkige spook van het kolonialisme vanuit dekoloniaal perspectief te bestrijden. Vanuit de gedachte dat de Nederlandse bezetterselite destijds 'bespookte' objecten heeft meegenomen uit Indonesië, houdt Janilda Bartolomeu in drie delen objectverzamelingen, prekoloniale folklore, vroegtwintigste-eeuws occultisme en spectral tropicalism tegen het licht. Ze werkt met dit drieluik toe naar een culturele interpretatie van koloniale 'spoken' waarin deze zowel een belichaamde aanwezigheid kunnen vertegenwoordigen als een samenspel van herinneringen, lichamen, ruimten en fysieke objecten. Colonial Spectres wordt ontwikkeld in het kader van het onderzoekstraject And Other Spectres.

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.