Cocktail Dînatoire
13 juli 2017 18:00 - 21:00
Op 13 juli 2017 bracht de laatste Thursday Night Live! voor de zomerstop een ode aan oude en nieuwe vrienden van Het Nieuwe Instituut met een zomerse Cocktail Dînatoire. Het werd een inspirerende zomeravond met eten, muziek, 'design conversations' met OK-RM, Monadnock, live mural painting door kunstenaar Thomas Trum, waterfietsen in de vijver, en de pop-in expo Postzegels 100 jaar De Stijl.
Bekijk de aftermovie hier!
Cocktail Dînatoire door Lof der Zoetheid
"Welkom in een wereld waar schoonheid zo dun is als één nacht ijs. Waar een klein schrammetje volstaat om heel diep in het oppervlakkige door te dringen, waar niets is wat het lijkt." Uit: Catalogus Designing the Surface.
Lof der Zoetheid verzorgde deze avond een uniek diner geïnspireerd op de tentoonstelling Designing the Surface waarin de afwerking van ieder product een doel kent, of het nu verleiding, bescherming of imitatie is.
Design Conversation met OK-RM: Stretching the definition of graphic design
Oliver Knight en Rory McGrath zijn de oprichters van design studio OK-RM, Londen. Voor OK-RM is ontwerpen een doorlopende conversatie. OK-RM verzorgde voor de tentoonstelling _Designing the Surface _het text concept en het grafisch ontwerp. Curator Toon Koehorst zette deze conversatie met OK-RM voort. Het gesprek ging over de gehanteerde ontwerppraktijk, hoe ze de definitie van grafisch ontwerp oprekten om te komen tot de specifieke inhoud van Designing the Surface en de keuzes die ze maakten voor dit multidimensionale project.
OK-RM is opgericht in 2008 als collaboratief bureau dat doorgaande samenwerking zoekt met kunstenaars, curators, redacteuren, architecten, ontwerpers en instituten. Recente opdrachten zijn o.a. het ruimtelijk ontwerp en campagne voor Fear and Love (Design Museum, Londen), de visuele identiteiten van Manus X Machina (The Metropolitan Museum of Art, New York), het Britse Paviljoen in de Architectuur Biënnale Venetië 2016, de tentoonstelling Under the Same Sun (Guggenheim, New York) en Untitled Art Fair. Daarnaast hebben zij de creatieve leiding over het Strelka Instituut en realiseren boekprojecten met kunstenaars Fos en Shezad Dawood. Hun samenwerking met REAL Foundation gaat door met de art direction van hun vooraanstaand publicatie REAL Review.
Design Conversation met Monadnock: Architecture and the mural
Curator Toon Koehorst ging ook in gesprek met architect Job Floris die met zijn bureau Monadnock verantwoordelijk was voor de ruimtelijke vormgeving van Designing the Surface. 'De muurschildering', een middel voor kunstenaars én architecten om hun stempel op de publieke ruimte te drukken, maakt een belangrijk deel uit van het tentoonstellingsconcept. Hoe zien zij de relatie tussen murals en architectuur en hoe beoordelen zij de impact van de representatie die dit oplevert?
Monadnock is een in 2006 door Job Floris en Sandor Naus opgericht Rotterdams bureau gespecialiseerd in de productie van architectuur. Ze houden zich bezig met het ontwerpen, onderzoeken, schrijven en het maken van het discours op het gebied van architectuur, stedenbouw, interieur en enscenering. Dit strekt zich uit van de schaal van de stedelijke ruimte tot en met het interieur. Monadnock maakt hedendaagse gebouwen die onlosmakelijk onderdeel uitmaken van de culturele productie van deze generatie.
Live Mural Painting door Thomas Trum
Als onderdeel van de tentoonstelling Designing the Surface maakte kunstenaar Thomas Trum een reeks muurschilderingen in het café van Het Nieuwe Instituut waarvoor hij steeds een andere verf- of inkttechniek als uitgangspunt neemt. Thomas Trum studeerde in 2010 af aan het Sint Lucas College en heeft in 2014 de opleiding Man and Leisure aan de Design Academy Eindhoven afgerond.
Pop-in expo Postzegels 100 jaar De Stijl
In het themajaar Postzegels 100 jaar De Stijl heeft PostNL in samenwerking met Het Nieuwe Instituut en het Gemeentemuseum Den Haag een postzegelvel van tien De Stijl-postzegels uitgegeven. De pop-in expo toonde in de zomerweken de context van dit door ontwerpbureau PutGootink ontworpen postzegelvel met onder meer een origineel werk van Theo van Doesburg en een eigentijds behangontwerp geïnspireerd op De Stijl.