From Burn-Out to 7UP: On Lithium and Mental Health
In dit tweede deel van TNL! Lithium staat de relatie tussen dit mineraal en geestelijke gezondheid centraal. Met bijdragen van het collectief LiCo (Lithops Corporation) en antropoloog Emily Martin wordt er gekeken naar het wereldwijde verlies van energie.
14 januari 2021 19:30 - 21:00
TNL! Lithium: From Burn-Out to 7UP: On Lithium and Mental Health
Er bestaat een sterke band tussen lithium, lichamelijke en mentale energie en gezondheidszorg. Lithium wordt bijvoorbeeld op grote schaal gebruikt om bipolaire stoornissen mee te behandelen en wordt al eeuwen ingezet om de bevolking op te vrolijken in crisistijd. Zo werden er in de negentiende eeuw spraakmakende kuuroorden ingericht rond lithiumrijke waterbronnen. Twee weken vóór de grote beurskrach van 1929 werd de heilzame werking van het chemische element nog geroemd om 'lithiated soda' - het latere 7Up - mee aan te prijzen en uitgeputte arbeiders hiermee op te peppen.
Deze online bijeenkomst verbindt de medische achtergrond van lithium en de Amerikaanse cultuur van productiviteit en zelfverwezenlijking. Na een performancelezing door het collectief LiCo (Lithops Corporation) gaat antropoloog Emily Martin in een interview dieper in op de rol van waanzin in de popcultuur van de VS, met gebruik van voorbeelden zoals Nirvana's nummer _Lithium _tot aan de televisieserie Homeland.
TNL! Lithium
Het discursieve programma TNL! Lithium biedt met publieke evenementen een verdiepende aanvulling op de tentoonstelling die nu te zien is in Het Nieuwe Instituut. De (online) bezoekers kunnen zich er laten opladen met de duurzame energie van lezingen en debat. Ze komen in elk event meer te weten over de rol die lithium speelt in de verschillende vormen en aspecten van burn-out die in de tentoonstelling aan bod komen; van grondstofwinning tot aan de GGZ en het 'groene-energielandschap'.
LiCo
LiCo (Lithops Corporation) bestaat uit architect David Habets (NL), antropoloog Cameron Hu (VS) en politiek theoreticus Stefan Schafer (DE). LiCo onderzoekt choreografieën uit het verleden en de toekomst van het mentale en ecologische leven. Recent werk omvat het essay "The Missing Mineral" in Migrant Journal 5 en de video "This Extraordinary Rock" voor de tentoonstelling _Lithium_ van Het Nieuwe Instiuut.
Emily Martin
Emily Martin (VS) is sinoloog, antropoloog en feministe. Ze is emeritus professor in antropologie aan de NYU en was professor aan de Princeton University. Op basis van haar eigen ervaring met een bipolaire stoornis, schreef ze _Bipolar Expeditions: Mania and Depression in American Culture_, waarin ze betoogt dat manie en depressie een cultureel leven leiden buiten de grenzen van de psychiatrie, en hun relatie tot de 'rationele' velden zoals de economie en de aandelenmarkt.