Botcultuur
De Bot Club wierp op 2 maart 2017 een verwonderde, maar ook kritische blik op een wereld waarin bots, algoritmische 'agents' en generatieve processen het werk doen en gaf deze het podium. Met onder anderen mediakunstenaar en botmaker Matthew Plummer-Fernandez en Me You and the Robot. De avond werd gemodereerd door Klaas Kuitenbrouwer (Het Nieuwe Instituut).
2 maart 2017 19:30 - 21:00
Bots schrijven boeken, weerberichten, verslagen van sportwedstrijden en lemma's in Wikipedia. Veel twittergebruikers zijn Bot. Andere algoritmische agenten toveren zelfstandig gamewerelden tevoorschijn, maken dance tracks of filmscripts en redigeren stromen van al dan niet op feiten berustend nieuws. Ze komen met werkende ontwerpoplossingen die voor mensen onnavolgbaar zijn en zijn in de meeste denksporten door mensen niet meer te verslaan. Lange tijd traden bots zelden op de voorgrond en werkten ze in het verborgene. De Bot Club bracht daar verandering in en nodigde ze uit op het podium. Hoe zit de nieuwe samenleving van mens en bot in elkaar?
Matthew Plummer-Fernandez
Matthew Plummer-Fernandez is een Brits-Colombiaanse mediakunstenaar die alledaagse verwikkelingen onderzoekt rondom digitale automatisering. Hij deelt zijn onderzoek op zijn veelgelezen blog algopop. In 2014 ontving hij een prijs op het festival Ars Electronica. Hij was curator van de tentoonstelling The Art of Bots in het Somerset House. Hij presenteerde eigen werk en bots van andere makers en gaf inzicht in de cultuur van- en rondom bots.
Matthew Plummer-Fernandez liet tijdens zijn presentatie onder andere de volgende video's zien: Webdriver Torso is een project van een anonieme bot-maker waarin een bot slides met één rood en één blauw blokje van positie laat wisselen. Word Wars is een project van bot-maker Julien Deswaef waarin een bot elke dag een nieuw nieuwsbericht omtrent actualiteiten over oorlog en conflict in Star Wars stijl laat samenstellen.
Me You and the Robot
Me You and the Robot is een ontwerpsamenwerking tussen Henrique Nascimento en Erik Vlemmix. Zij onderzoeken hoe door de inzet van technologie nieuwe arbeidscondities ontstaan, waarin bestaande banen niet vervangen worden door nieuwe vormen van arbeid. In hun samenwerking verkennen ze nieuwe manieren om ons bestaan te definiëren buiten de op werk gerichte definities van het zelf. Het project bestaat uit een werkomgeving waarin algoritmes de rol van moderator spelen terwijl mensen een relevant onderwerp uit de reële wereld bespreken. Op basis van enkele regels die aan het voeren van een debat ten grondslag liggen, grijpt de robot in op het gesprek door onder meer in real-time beeldreferenties aan te bieden.
Twitter bot
Vanaf 1 maart 2017 retweet HNI Metabot een groeiende verzameling andere twitterbots. De bot is ook live te volgen op Twitter.