Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Based in...

Deze editie van 'Design Dialogues' richtte zich op de betekenis van de vestigingslocatie van ontwerpers en dan met name ontwerpers die buiten hun eigen stad of land van herkomst werken. Vooral zij zijn in staat hun identiteit als ontwerper te beschouwen als iets dat grenzen, culturen en geschiedenissen overschrijdt. Met kunstenaar/ontwerper Silvio Lorusso, architect/onderzoeker Mohamed Elshahed en ontwerper Rachel Jenkins.

11 januari 2018 19:30 - 21:00

In dit tijdperk van de laptopstudio moeten ontwerpers zich zo flexibel, toegankelijk en beschikbaar mogelijk opstellen om open te staan voor klanten en kansen uit de hele wereld. Het beeld van de ontwerper als kosmopolitische nomade staat in schril contrast met het idee van een nationale ontwerpcultuur, zoals werd gepropageerd door even romantische als moderne bewegingen uit de afgelopen 150 jaar. Vandaag de dag lijkt het eerder een gedateerde opvatting - ook als je ziet hoe vaak en hoe snel we verwijzingen, afbeeldingen en software delen - om de stijl van ontwerpers via hun etniciteit of woonplaats te definiëren.

In het slechtste geval is er sprake van etnocentrisme en/of een door nationalisme gedreven ontwerpvisie. Tegelijkertijd moet worden erkend dat veel plaatselijke omstandigheden - arbeidscultuur, de markt voor design, financieringsmogelijkheden, respect voor de ontwerppraktijk en de beschikbaarheid van materialen, gereedschappen en vaardigheden - een sterke invloed uitoefenen op het profiel, de esthetiek en de keuzes van een ontwerper. Kan anno 2017 zoiets willekeurigs als de vestigingsplaats van een ontwerper tevens als een immaterieel onderdeel van hedendaagse designproducten worden beschouwd? En zo ja, hoe kunnen we dit onderwerp vervolgens aan de orde stellen en zichtbaar maken? De avond werd gemodereerd door Tamar Shafrir (Het Nieuwe Instituut).

Silvio Lorusso

Silvio Lorusso is een in Rotterdam gevestigde kunstenaar, ontwerper en onderzoeker. Op dit momenteel onderzoekt hij de relatie tussen ondernemerschap en precariteit, met andere woorden, het 'entreprecariat'. Hij is als onderzoeker verbonden aan het Amsterdamse Institute of Network Cultures en werkt als mentor bij het PublishingLab van de Hogeschool van Amsterdam. Hij is aan de School of Doctorate Studies van de Universiteit van Venetië gepromoveerd op Design Sciences. Zijn werk is onder andere te zien geweest bij MaXXI (IT), Transmediale (DE), Impakt (NL) en Sight & Sound (CA).

Mohamed Elshahed

Mohamed Elshahed is een in Caïro gevestigde onafhankelijk onderzoeker en schrijver. Hij is de curator van het Modern Egypt Project van het British Museum en doceert architectuurgeschiedenis aan de Amerikaanse Universiteit in Caïro. Elshahed stichtte in 2011 het online platform 'Cairo Observer', dat als middelpunt van het architectonische en stedelijke discours in Egypt fungeert. Hij werkt momenteel aan het manuscript voor zijn boek Revolutionary Modernism? Architecture and the Politics of Transition in Egypt, 1936-1967 dat over architectuur en stedenbouwkunde in de periode van de politieke transitie in Egypte ten tijde van de staatsgreep van 1952 gaat. Hij behaalde zijn mastergraad in de architectuur aan het MIT.

Design Dialogues

Een veelzijdige reeks dialogen met makers, ontwerpers en beschouwers over design. De discussies richten zich op het ontwerpproces van grondstof tot eindproduct en verkennen onderwerpen als esthetiek, technologie en ethiek. Speciale aandacht gaat uit naar de interactie tussen objecten en duurzaamheid als onderdeel van een cyclische benadering van het ontwerpproces. In de dialogen wordt onderzocht hoe traditionele noties als waarde en materialiteit opnieuw betekenis krijgen in een van design doordrongen cultuur, gemedieerd door digitale technologieën.

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.