Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

All Right Angles

Beschouw je tuin als een archief: welke kennis ligt er opgeslagen in de planten, de indeling en de bewoners? Wiens verhalen worden er verteld? De residence-workshop All Right Angles liet zich inspireren door de Sri Lankaanse kunst en natuur, en gebruikte de tuin als een middel om een andere kijk te ontwikkelen op architectuur, kunst en ecologie.

22 september 2023 22:00 - 25 september 2023 22:00

Beeld uit lununanga.garden van de Geoffrey Bawa Trust.

Afgelopen september werd in Lunuganga, Sri Lanka, de residence-workshop All Right Angles georganiseerd, waarbij de tuin werd gebruikt als een lens om architectuur, kunst en ecologie te onderzoeken. Drie lokale en internationale facilitators, die via een open call werden geselecteerd, begeleidden 11 deelnemers in sessies die varieerden van het opzetten van een speculatief tegenarchief (met Setareh Noorani, Nederland), tot het ervaren van de tuin door een ecologische lens (met professor Sarath Kotagama, Sri Lanka), en het bestuderen van lichamen als kennisarchieven (met Umeshi Rajeendra, Sri Lanka).

De sessies werden afgewisseld met boottochten naar het eiland Honduwa om bij zonsopgang naar zwijnsherten te kijken; actief lezen en ideeën uitwisselen voor het kunstfestival Colomboscope in de leeszaal To Lunuganga; sterren kijken; en een speciale screening van de film Bawa's Garden (2022). Onder de deelnemers, afkomstig uit Jaffna, Monaragala, Badulla, Batticaloa, Aluthgama en Colombo, bevonden zich architectuurstudenten, architecten, kunstenaars en ontwerpers.

Over de organisatoren

All Right Angles is georganiseerd als onderdeel van Creative Island - From Forest School to Sensory Architectures, een project van EUNIC (European Union National Institutes for Culture) Sri Lanka, de Geoffrey Bawa Trust, Colomboscope en Kälam (Jaffna).

EUNIC is het Europese netwerk van nationale culturele instituten en culturele organisaties, met 36 leden uit alle EU-lidstaten en geassocieerde landen. EUNIC Sri Lanka – bestaande uit de Alliance Française, het Goethe-Institut, de British Council, de Italiaanse ambassade en de Nederlandse ambassade – hanteert een geïntegreerde aanpak om culturele relaties en creatieve samenwerking op te bouwen en diversiteit te bevorderen.

Over de facilitators

Setareh Noorani is architect, onderzoeker en curator bij het Nieuwe Instituut in Rotterdam en lid van verschillende experimentele collectieven. In haar projecten en artistieke bijdragen gebruikt ze verschillende media om manieren van publiek maken en belichamen te onderzoeken. Ze stelt vragen over processen van trauma en tijd, waarbij ze zich altijd beweegt in het grijze gebied tussen wetenschappelijk onderzoek en kunst.

Haar huidige curatorische onderzoek bij het Nieuwe Instituut is gericht op de kwalitatieve, paradigmaverschuivende noties van dekolonialiteit, feminismes, queer ecologieën, niet-institutionele representaties en de implicaties van het collectieve, meer-dan-menselijke lichaam in de architectuur, het erfgoed daarvan en ambigue toekomstscenario's. Ze maakte deel uit van het curatorenteam van de London Design Biennale 2023 en de werkgroep Remapping Collaborations en had zitting in de selectiecomités voor de jaarlijkse Call for Fellows van het Nieuwe Instituut. Setareh heeft een MSc in architectuur (TU Delft, cum laude).

Sarath Kotagama is een ornitholoog en milieuactivist uit Sri Lanka. Hij heeft een BSc van de Universiteit van Colombo en een PhD van de Universiteit van Aberdeen. Het onderwerp van zijn onderzoek was de gedragsecologie van de halsbandparkiet. Kotagama was docent aan de Universiteit van Colombo en de Open Universiteit van Sri Lanka en directeur van de afdeling Wildlife Conservation van het Sri Lankaanse Ministry of Wildlife and Forest Resources Conservation. Hij was hoogleraar milieuwetenschappen aan de Universiteit van Colombo en is inmiddels met emeritaat. Kotagama was adviseur voor verschillende organisaties en bekleedde leidinggevende posities bij natuurbeschermingsorganisaties. Hij ontving in 2003 de Distinguished Service Award for Environmental Education and Journalism van de International Society for Conservation Biology. De endemische paddensoort Duttaphrynus kotagamai werd naar hem vernoemd. In 2017 ontving hij de onderscheiding Vidya Jyothi van de Sri Lankaanse staat.

Umeshi Rajeendra is een in Sri Lanka/Ilankai geboren danskunstenaar, docent en choreograaf. Sinds 2012 is haar artistieke en wetenschappelijke werk gericht op intersectionele solidariteit. Umeshi behaalde een MFA in dans aan de University of the Arts (VS), waar ze de President's Fund for Excellence ontving. Ze heeft een BA in dans en economie van Denison University (VS) en werkte in Amerika, Europa en Zuid-Azië met gerenommeerde internationale kunstenaars als Dada Masilo, Netta Yerushalmy, Jesse Zaritt, Sandra Mathern-Smith, Julie Fox, Stafford Barry en Olivier Tarpaga. Umeshi is medeoprichter en artistiek directeur van MeshGround: A Platform for Movement Arts, en is momenteel ook gastdocent aan universiteiten.

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.