Video-interviews over de zichtbaarheid van culturele immersieve producties
Immersieve mediaproducties zijn door het gebruik van complexe technologieën vaak kostbaar om te ontwikkelen en te presenteren. In een serie video-interviews vertellen makers en culturele organisaties die subsidie hebben gekregen via de regeling 'Pilot Vouchers Culturele immersieve producties' hoe de vouchers hebben bijgedragen aan de zichtbaarheid van hun projecten. Aan het woord komen Avinash Changa (We Make VR), Marcel van Brakel (Polymorf) en Melissa van der Schoor en Vanja Kaludjercic (International Film Festival Rotterdam), en Klasien van de Zandschulp (Affect Lab).
16 april 2025
Nederland mist een sterk distributienetwerk en een financieel businessmodel voor culturele immersieve mediaproducties. Sinds 2019 werken het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Nederlands Filmfonds samen om het immersieve, interactieve mediaklimaat te versterken. De focus van deze samenwerking ligt op de ontwikkeling en realisatie van culturele mediaproducties, zoals VR, AR, 360-graden film en interactieve installaties.
De Pilot Vouchers Culturele immersieve producties is eind 2023 gestart. 33 aanvragen ontvingen een voucher. De subsidie bestond uit een totaalbedrag van €260.000 en was gericht op makers, producenten, festivals en presentatie-instellingen die Nederlandse immersieve mediaproducties distribueren en zichtbaar maken.
Video-interviews
Producent We Make VR besteedde de voucher aan de technische en narratieve aanpassingen die nodig waren om een VR werk om te vormen tot een Dome projectie, waardoor 300 mensen het werk tegelijk kunnen beleven, in plaats van 1 persoon die een VR bril opzet.
Polymorf vroeg een voucher aan om een extra show van Symbiosis te faciliteren, een immersieve ervaring die gebruik maakt van VR, lichamelijke stimulatie, geur en smaak. Doordat spelers intensieve begeleiding nodig hebben is het voor festivals vaak een te dure productie om te programmeren.
Het IFFR bekostigde met de voucher de benodigde apparatuur zoals headsets en het toevoegen van live elementen bij immersieve producties, zoals een serie optredens van Spinvis. IFFR werkt ook aan een distributieketen in samenwerking met andere film- en kunstfestivals.
Affect Lab heeft met de voucher een bestaande installatie, Ctrl.Alt.Image kunnen updaten en aanpassen voor een museale setting in FOAM, Amsterdam, en laten reizen naar andere steden in Nederland.
De resultaten van de pilot zijn meegenomen in de definitieve regeling die in het najaar van 2024 werd gelanceerd, en die specifiek gericht is op een (extra) bijdrage om de zichtbaarheid en vertoningsinfrastructuur in Nederland te verbeteren.
Onderzoeksrapport
Parallel aan de voucherregeling vond een onderzoekstraject plaats door Moonshot Digital Culture en geleid door Nieuwe Instituut. Het eerste deel van het onderzoek richtte zich op de effecten van de voucherregeling en op aanbevelingen voor de definitieve regeling van 2024. Lees hier het onderzoeksrapport.
Het tweede deel van het onderzoek richt zich op de bredere context en zal leiden tot aanbevelingen voor het verbeteren van de zichtbaarheid van de digitale cultuursector en de benodigde infrastructuur voor distributie. Dit onderzoek loopt tot april 2025.