Tentoonstelling: inzendingen Prix de Rome Architectuur 2022 - ‘Healing Sites’ geopend bij Het Nieuwe Instituut
Vanaf 17 november tot 9 april 2023 zijn de inzendingen van de Prix de Rome Architectuur 2022, de oudste architectuurprijs van Nederland voor architecten tot 35 jaar, te zien bij Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. De vier genomineerden voor de prestigieuze prijs zijn Arna Mačkić, Dividual (Andrea Bit en Maciej Wieczorkowski), Lesia Topolnyk, en Studio KIWI (Kim Kool en Willemijn van Manen).
29 november 2022
De Prix de Rome is de oudste, meest prestigieuze architectuurprijs van Nederland voor architecten tot 35 jaar. De Prix de Rome Architectuur wordt dit jaar georganiseerd door het Mondriaan Fonds in samenwerking met het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Het Nieuwe Instituut, in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De Prix de Rome Architectuur wordt om de vier jaar uitgereikt.
Healing Sites
Een internationale vakjury selecteerde de voorstellen van de vier genomineerden uit een lijst van 53 anonieme inzendingen, die volgden op een 'open call'. Gedurende vier maanden werkten de genomineerden hun interpretatie van 'Healing Sites' uit: uiteenlopende locaties die te maken hebben met een maatschappelijk trauma.
De Healing Sites die de genomineerden kozen: het voormalige Joegoslaviëtribunaal, tussen de wrakstukken van vlucht MH17, in de voormalige 'Kolonie van Weldadigheid' in Veenhuizen en aan de servicebalies van de Belastingdienst. De inzendingen bestaan uit maquettes, beelden en films. Ook zijn er in de tentoonstelling historische voorbeelden van ontwerpen voor helende locaties van herdenking, ontmoeting en herstel te zien uit de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw, die beheerd wordt door Het Nieuwe Instituut.
Met hun inzending reflecteren de genomineerden op de beladen geschiedenis van deze plekken, het helende potentieel van ruimtelijk ontwerp en de rol die zij als architecten, landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen vervullen in de samenleving. Ze proberen te werken op een manier die de door hun gekozen locaties herstelt, ondanks - of dankzij - een heftige nalatenschap.
Ook zijn er in de tentoonstelling van alle genomineerden video's te zien, gemaakt door Mals Media. Deze tonen het proces dat de genomineerden doorliepen om tot hun Prix de Rome-inzending te komen. Zico Lopes van het Rotterdamse bureau Spatial Codes is ruimtelijk ontwerper van de tentoonstelling. Ontwerpers Alex Clay en Karin van den Brandt van het bureau Lesley Moore hebben het grafisch ontwerp verzorgd. Een begeleidende publicatie wordt uitgegeven door Jap Sam Books.
Prijsuitreiking
De winnaar van de Prix de Rome Architectuur 2022 wordt bepaald door een vakjury en bekendgemaakt op donderdag 1 december bij Het Nieuwe Instituut. De winnaar ontvangt de prijs ter waarde van ¬ 40.000 en een residency naar keuze uit handen van Gunay Uslu, staatssecretaris Cultuur en Media.
Meer informatie over de tentoonstelling, de genomineerden en hun inzendingen: https://prixderome.nl/jaar/2022/
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
De gehele perskit voor de Prix de Rome 2022 is hier te vinden: <http://bit.ly/3hP6weN
De winnaar van de Prix de Rome Architectuur 2022 wordt bekendgemaakt op donderdag 1 december tussen 18:00 en 19:00 uur tijdens een feestelijke bijeenkomst in Het Nieuwe Instituut. Neem om je aan te melden, of voor andere vragen en verzoeken, contact op met:
Robin van Essel, Persvoorlichter: r.vanessel@hetnieuweinstituut.nl +31 (0)6 3803 9218
Over Het Nieuwe Instituut
Het Nieuwe Instituut in Rotterdam is het nationale museum en instituut voor architectuur, design en digitale cultuur. Het instituut wil laten zien hoe krachtig nieuwe (ontwerp)ideeën kunnen zijn. Het doel is om een betere toekomst te verbeelden, uit te proberen en in de praktijk te brengen door samen stil te staan bij denkbeelden van vroeger, nu en later. Bezoekers worden aangemoedigd om vragen te stellen, mee te denken en zo zelf een bijdrage te leveren. De tentoonstellingen, het onderzoek, de evenementen en andere initiatieven die het instituut in binnen- en buitenland ontwikkelt, vormen samen een proeftuin. Toonaangevende ontwerpers, denkers en uiteenlopende publieksgroepen werken er samen aan een kritische benadering van actuele vraagstukken.
Het Nieuwe Instituut huisvest de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw, en beheert Huis Sonneveld, een toonaangevend voorbeeld uit 1933 van Nederlandse functionalistische architectuur in het Rotterdamse Museumpark.
In 2022 werd Het Nieuwe Instituut 's werelds eerste Zoöp, een baanbrekend organisatiemodel waarbij alle aspecten van de activiteiten en programmering van het museum worden bepaald door de impact op en het nut voor andere vormen van leven. Het instituut is opdrachtgever van het Nederlandse paviljoen op de tweejaarlijkse Architectuurbiënnale van Venetië, en treedt in 2023 op als artistiek directeur van de London Design Biënnale. In 2022 was Het Nieuwe Instituut curator van de officiële Nederlandse inzending voor de Triennale di Milano, waarmee de Golden Bee Award van de triënnale werd gewonnen.
Over Mondriaan Fonds
Het Mondriaan Fonds is het rijkscultuurfonds voor erfgoed en beeldende kunst in Nederland en werkt in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. We dragen bij aan de realisatie van projecten en activiteiten van kunstenaars, curatoren en critici, musea en andere erfgoedinstellingen, kunstpodia, archieven, galeries en opdrachtgevers in binnen- en buitenland. Daarnaast is het fonds organisator van verschillende activiteiten zoals de Nederlandse inzending voor de biënnale van Venetië en de Prix de Rome.
Over Stimuleringsfonds Creatieve Industrie
Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie is het rijkscultuurfonds voor vormgeving, architectuur, digitale cultuur en de cross-overs daartussen. We financieren bijzondere en vernieuwende projecten, onderzoek en activiteiten van ontwerpers, makers en culturele instellingen in de creatieve industrie, met het doel een wezenlijke bijdrage te leveren aan de kwaliteit van de professionele ontwerppraktijk.