Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Nieuwe Instituut presenteert ‘Out of Joint’ op de London Design Biennale

Naast de rol van artistiek directeur van de gehele Londen Design Biennale 2023, presenteert het Nieuwe Instituut in Rotterdam Out of Joint, de inzending voor het Nederlandse paviljoen, in samenwerking met de Nederlandse ambassade in het Verenigd Koninkrijk. De Londen Design Biennale vindt plaats van 1 tot en met 25 juni in Somerset House in Londen.

31 mei 2023

Voortbouwend op het overkoepelende Biennale-thema The Global Game: Remapping Collaborations, reageert curator, ruimtelijk ontwerper en redacteur Colin Keays met Out of Joint op de huidige, globale instabiliteit en onzekerheid. Met de architectuur en de ambtelijke geschiedenis van Somerset House als inspiratiebron, creëerde hij een dynamische installatie met functionele onderdelen, die kunnen worden uitgeleend aan andere landenpaviljoens. Hierdoor ‘verspreidt’ het Nederlandse paviljoen zich door de gehele Biënnale en creëert zo nieuwe interacties, zowel tussen deelnemers als bezoekers.

In de huidige tijd van toenemend nationalisme en geopolitieke instabiliteit is internationale samenwerking crucialer dan ooit, maar lijkt tegelijk ook onbereikbaar. De route door de Biënnale voert normaliter langs paviljoens die hun eigen land representeren, maar door de onderdelen van het Nederlandse paviljoen te herverdelen en verspreiden, worden nieuwe ‘ankerpunten’ gecreëerd. Deze kunnen gesprekken over gemeenschappelijke belangen en gedeelde interesses bevorderen, die nodig zijn in steeds meer gefragmenteerde wereld.

Tijdens de medailleceremonie op de openingsdag van de Biënnale kende de vakjury, die bestaat uit toonaangevende experts, de Nederlandse inzending een eervolle vermelding toe in de categorie ‘meest inspirerende interpretatie van het thema’.

“In een tijd van toenemend nationalisme, verharde grenzen en groeiende geopolitieke onzekerheid wil The Global Game zowel een herinnering als een facilitator zijn van internationale samenwerkingen, die we nodig hebben om wereldwijde uitdagingen het hoofd te bieden. Het concept van curator Colin Keays weerspiegelt dit, door dit idee op briljante wijze in te bedden in de Biënnale en de locatie van Somerset House.”

Aric Chen, algemeen en artistiek directeur, Nieuwe Instituut

Het ontwerpteam, bestaand uit Fabulous Future, Studio Verter, Tim Teven Studio en Jeanine van Berkel, ontwikkelde in een reeks gezamenlijke workshops het ontwerp van het Nederlandse paviljoen. De dubbelzinnige, bureaucratische sfeer die de ruimte oproept, is een knipoog naar het vorige leven van Somerset House, waar voorheen de administratieve afdelingen van onder meer de Britse belastingdienst en de Royal Navy huisden.

“Out of Joint brengt samenwerking in de praktijk op twee verschillende niveaus. Aan de ene kant in de samenstelling van een team ontwerpers met verschillende achtergronden dat samen aan de presentatie bijdraagt, in plaats van aan individuele werken. Daarnaast vertalen we deze benadering naar de gehele Biënnale. Iedere keer dat een onderdeel van het Nederlandse paviljoen wordt uitgeleend, is er een potentieel voor het vormen van een nieuwe connectie.”

Colin Keays, curator van het Nederlandse paviljoen

Deze geschiedenis wordt gebruikt als uitgangspunt voor nieuwe samenwerkingen en ideeën. De ruimte waar het Nederlandse paviljoen huist, faciliteert nu het administratieve proces voor het ter beschikking stellen van onderdelen aan andere Biënnale-deelnemers. Bij de centrale balie kunnen zij het benodigde papierwerk invullen om de spullen te lenen voor gebruik in hun eigen paviljoen.

London Design Biennale 2023: The Global Game: Remapping Collaborations 

Het Biënnale-thema The Global Game: Remapping Collaborations is dit jaar bepaald door Aric Chen, algemeen en artistiek directeur van het Nieuwe Instituut. Als overkoepelend artistiek directeur van de London Design Biennale experimenteren Chen en het Nieuwe Instituut hiermee met een thema dat het traditionele Biënnale-format van nationale of territoriale paviljoens overstijgt. Deelnemers worden uitgedaagd om met elkaar samen te werken, gefaciliteerd door het online spel The Global Game, speciaal voor de biënnale ontwikkeld door het Amsterdamse Play the City.

De London Design Biennale is opgericht in 2016 door Sir John Sorrell en Ben Evans en vindt plaats in Somerset House. Het promoot internationale samenwerking en de wereldwijde rol van design, met tentoonstellingen en installaties die de ambitie belichamen om universele oplossingen te creëren voor problemen die ons allemaal aangaan.

Gedurende de Biënnale zal het Nieuwe Instituut in samenwerking met het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie ook een (inter)nationale werkgroep organiseren, die zal onderzoeken wat de respons op het samenwerkingsthema van dit jaar is en wat nieuwe manieren van werken voor toekomstige evenementen en tentoonstellingen kunnen zijn.

Meer informatie

De London Design Biennale en het Nederlandse paviljoen zijn van 1 tot en met 25 juni 2023 te zien in het Somerset House in Londen. Kijk voor meer informatie op https://nieuweinstituut.nl/projects/london-design-biennale-23

-Einde-

Noot voor de redactie, niet voor publicatie

Credits Nederlandse paviljoen:

  • Opdrachtgever: Aric Chen en het Nieuwe Instituut, in samenwerking met de Nederlandse Ambassade in het Verenigd Koninkrijk
  • Curator: Colin Keays
  • Ontwerpteam: Fabulous Future, Studio Verter, Tim Teven Studio en Jeanine van Berkel

Beeld: De perskit van de Nederlandse inzending is hier te downloaden.

Neem voor vragen en verzoeken contact op met persvoorlichter Robin van Essel, via r.vanessel@nieuweinstituut.nl of +31 (0)6 3803 9218

Over Nieuwe Instituut 

Nieuwe Instituut in Rotterdam is het nationale museum en instituut voor architectuur, design en digitale cultuur. Het instituut wil laten zien hoe krachtig nieuwe (ontwerp)ideeën kunnen zijn. Het doel is om een betere toekomst te verbeelden, uit te proberen en in de praktijk te brengen door samen stil te staan bij denkbeelden van vroeger, nu en later. Bezoekers worden aangemoedigd om vragen te stellen, mee te denken en zo zelf een bijdrage te leveren. De tentoonstellingen, het onderzoek, de evenementen en andere initiatieven die het instituut in binnen- en buitenland ontwikkelt, vormen samen een proeftuin. Toonaangevende ontwerpers, denkers en uiteenlopende publieksgroepen werken er samen aan een kritische benadering van actuele vraagstukken.

Nieuwe Instituut huisvest de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw, en beheert Huis Sonneveld, een toonaangevend voorbeeld uit 1933 van Nederlandse functionalistische architectuur in het Rotterdamse Museumpark.

Nieuwe Instituut is 's werelds eerste Zoöp, een baanbrekend organisatiemodel waarbij alle aspecten van de activiteiten en programmering van het museum worden bepaald door de impact op en het nut voor andere vormen van leven. Het instituut is opdrachtgever van het Nederlandse paviljoen op de Internationale Architectuurtentoonstelling van La Biennale di Venezia, en treedt in 2023 op als artistiek directeur van de vierde editie van London Design Biënnale in Somerset House (1-25 juni 2023).

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.