Nieuwe Instituut viert 30 jaar Droog Design in Milaan en Rotterdam
Vanaf 2 mei 2023 viert het Nieuwe Instituut het dertigjarig bestaan van het innovatieve en tegendraadse Nederlandse designcollectief Droog. De tentoonstelling Droog30. Design of Non-design? toont iconische en grensverleggende ontwerpen van een merk dat door de jaren heen net zo controversieel als geliefd is geweest. Van 15 tot 24 april is de tentoonstelling al te zien bij de Triennale Milano tijdens de Milano Design Week / Salone del Mobile.
14 maart 2023
Droog30. Design of Non-design? viert het brutale en rebelse bestaan van Droog én de hernieuwde waardering voor het iconische Nederlandse merk. Al sinds de oprichting in Milaan in 1993 doet Droog dingen anders. Het merk verzette zich tegen ‘droog’ functioneel ontwerp, en zag design als een kunstvorm die humor mocht bevatten en voor iedereen bereikbaar moest zijn.
Daarmee schiep Droog een heel eigen, grensverleggende ontwerpstroming die niet zomaar een trend was, maar een gamechanger. Droogs manier van denken is de afgelopen dertig jaar door talloze merken gekopieerd, terwijl de ontwerpen van het merk hun weg vonden naar bijvoorbeeld het Museum of Modern Art in New York en het Victoria & Albert Museum in London.
Aric Chen, algemeen en artistiek directeur van het Nieuwe Instituut, zegt: “Droog bracht zijn droge humor en subversieve ontwerpen naar een wereldwijd publiek - en design zou nooit meer hetzelfde zijn. Het merk drukte dertig jaar geleden zijn stempel op de wereld als de laatste ontwerpbeweging voor de komst van het internet. Wanneer we terugkijken op die geschiedenis kunnen we ons niet alleen afvragen hoe ver we sindsdien zijn gekomen, maar ook waar het vanaf hier naartoe gaat.”
Tentoonstelling
Samenstellers Maria Cristina Didero en Richard Hutten - een van de oprichters van Droog - tonen in de tentoonstelling de impact van het merk sinds de oprichting tot vandaag de dag. Uiteraard zijn de iconische, geestige, controversiële en soms ronduit bizarre ontwerpen uit de dertigjarige geschiedenis vertegenwoordigd. Zoals de Chest of Drawers van Tejo Remy, de Knotted Chair van Marcel Wanders en Cross, de tafel en bank in kruisvorm van Hutten zelf.
Daarnaast krijgen bezoekers geheel in lijn met Droogs tegendraadse mentaliteit de kans om hun mening over het merk te delen. In een interactieve ruimte zijn de ongecensureerde reacties en commentaren te zien, die fans en criticasters op sociale media achterlieten. Bezoekers worden aangemoedigd ook een reactie te plaatsen.
Meer informatie
Droog30. Design of Non-design? is een samenwerking tussen het Nieuwe Instituut, Droog en Triennale Milano. De tentoonstelling is in Milaan te zien van 15 tot 23 april tijdens de Milano Design Week / Salone del Mobile en daarna van 2 mei tot 27 augustus bij het Nieuwe Instituut in Rotterdam.
Kijk voor meer informatie op https://nieuweinstituut.nl/projects/droog-30
Noot voor de redactie, niet voor publicatie
Beelden Al het beschikbare persbeeld vind je hier.
Pers-preview in Milaan:
Alle pers die aanwezig is op de Milano Design Week / Salone del Mobile is uitgenodigd om de tentoonstelling alvast te komen bekijken bij de Triennale di Milano (Sempione Park, Viale Emilio Alemagna 6).
Op 19 april 17:00 uur organiseert het Nieuwe Instituut hier een bijeenkomst voor pers en andere genodigden. De Triennale Milano organiseert een eigen persdag op 14 april.
Neem voor de mogelijkheden, en overige vragen en verzoeken, contact op met:
Robin van Essel
Persvoorlichter
r.vanessel@nieuweinstituut.nl
+31 (0)6 3803 9218
Over Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut in Rotterdam is het nationale museum en instituut voor architectuur, design en digitale cultuur. Het instituut wil laten zien hoe krachtig nieuwe (ontwerp)ideeën kunnen zijn. Het doel is om een betere toekomst te verbeelden, uit te proberen en in de praktijk te brengen door samen stil te staan bij denkbeelden van vroeger, nu en later. Bezoekers worden aangemoedigd om vragen te stellen, mee te denken en zo zelf een bijdrage te leveren. De tentoonstellingen, het onderzoek, de evenementen en andere initiatieven die het instituut in binnen- en buitenland ontwikkelt, vormen samen een proeftuin. Toonaangevende ontwerpers, denkers en uiteenlopende publieksgroepen werken er samen aan een kritische benadering van actuele vraagstukken.
Nieuwe Instituut huisvest de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw, en beheert Huis Sonneveld, een toonaangevend voorbeeld uit 1933 van Nederlandse functionalistische architectuur in het Rotterdamse Museumpark.
Nieuwe Instituut is 's werelds eerste Zoöp, een baanbrekend organisatiemodel waarbij alle aspecten van de activiteiten en programmering van het museum worden bepaald door de impact op en het nut voor andere vormen van leven. Het instituut is opdrachtgever van het Nederlandse paviljoen op de Internationale Architectuurtentoonstelling van La Biennale di Venezia, en treedt in 2023 op als artistiek directeur van de vierde editie van London Design Biënnale in Somerset House (1-25 juni 2023).